Yli puoli miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan väkivaltaa Mosambikin pohjoisosissa – ”On vakavia merkkejä siitä, että kriisi voi levitä maan rajojen ulkopuolelle”, varoittaa UNHCR | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli puoli miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan väkivaltaa Mosambikin pohjoisosissa – ”On vakavia merkkejä siitä, että kriisi voi levitä maan rajojen ulkopuolelle”, varoittaa UNHCR

Aseellisten ryhmien hyökkäykset ovat kasvaneet Pohjois-Mosambikissa, jossa osa ihmisistä on jo joutunut pakenemaan useita kertoja. YK:n mukaan 90 prosenttia ihmisistä elää paikallisten ihmisten kodeissa, ja nälkäisiä on jo yli 900 000.

Mosambikin puna-musta-valko-vihreä-keltainen lippu.

Mosambikin pohjoisosissa on kehittynyt valtava pakolaiskriisi aseellisten ryhmien hyökkäysten vuoksi. Kuva: Miran Hojnik / CC BY 2.0.

Väkivaltaa Mosambikin pohjoisosissa pakenevien siviilien määrä on nelinkertaistunut tämän vuoden maalis- ja marraskuun välisenä aikana. Yli 530 000 ihmistä on nyt pakolaisena maan pohjoisosissa sijaitsevien Cabo Delgadon, Nambulan, Zambezian ja Niassan maakunnissa.

”Luvut kasvavat päivittäin”, kertoi YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja Babar Baloch perjantaina tiedotteessa.

Aseellisten ryhmien hyökkäykset ovat tänä vuonna kasvaneet. Monet ihmiset ovat joutuneet muuttamaan monta kertaa ja ovat jo valmiiksi haavoittuvaisessa asemassa. Noin 90 prosenttia pakolaisista on majoittunut tavallisten ihmisten koteihin, UNHCR kertoo.

Väkivalta Mosambikin pohjoisosissa alkoi Cabo Delgadossa vuonna 2017, ja siinä on kuollut yli 2 000 ihmistä. Kyse on islamistikapinallisista, jotka tekevät iskuja siviilejä vastaan. Heidän on arveltu käyttävän hyväkseen alueen köyhyyttä ja työttömyyttä värvätessään lisää jäseniä. Cabo Delgadossa on vauraat luonnonvarat, mutta moni paikallinen on sitä mieltä, ettei ole hyötynyt niistä.

YK-järjestöjen mukaan taloja on ryöstetty ja poltettu, terveyskeskuksia ja kouluja on tuhottu ja vaurioitettu. Ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan vähin tavaroin, useimmiten ilman henkilöllisyystodistuksia. Naisia ja tyttöjä on siepattu, pakotettu naimisiin ja raiskattu.

Marraskuussa aseellinen ryhmä mestasi ainakin 50 siviiliä Cabo Delgadossa.

”On vakavia merkkejä siitä, että kriisi voi levitä maan rajojen ulkopuolelle”, Baloch varoitti.

Turvattomuuden takia ihmisten on ollut vaikea päästä viljelysmailleen tai harjoittaa muutakaan taloudellista toimintaa. YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto arvioi viime viikolla, että ensi vuonna noin 1,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua. Jo nyt yli 900 000 ihmistä kärsii kriisi- tai hätätilatason ruokapulasta.

YK-järjestöt julkistivat viime viikolla 254 miljoonan (207 miljoonaa euroa) hätäapuvetoomuksen Cabo Delgadon maakuntaan ja sen naapurimaakuntiin ensi vuodelle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia