Uutiset Mosambikin kehitys

Yli puoli miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan väkivaltaa Mosambikin pohjoisosissa – ”On vakavia merkkejä siitä, että kriisi voi levitä maan rajojen ulkopuolelle”, varoittaa UNHCR

Aseellisten ryhmien hyökkäykset ovat kasvaneet Pohjois-Mosambikissa, jossa osa ihmisistä on jo joutunut pakenemaan useita kertoja. YK:n mukaan 90 prosenttia ihmisistä elää paikallisten ihmisten kodeissa, ja nälkäisiä on jo yli 900 000.
Mosambikin puna-musta-valko-vihreä-keltainen lippu.
Mosambikin pohjoisosissa on kehittynyt valtava pakolaiskriisi aseellisten ryhmien hyökkäysten vuoksi. (Kuva: Miran Hojnik / CC BY 2.0)

Väkivaltaa Mosambikin pohjoisosissa pakenevien siviilien määrä on nelinkertaistunut tämän vuoden maalis- ja marraskuun välisenä aikana. Yli 530 000 ihmistä on nyt pakolaisena maan pohjoisosissa sijaitsevien Cabo Delgadon, Nambulan, Zambezian ja Niassan maakunnissa.

”Luvut kasvavat päivittäin”, kertoi YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja Babar Baloch perjantaina tiedotteessa.

Aseellisten ryhmien hyökkäykset ovat tänä vuonna kasvaneet. Monet ihmiset ovat joutuneet muuttamaan monta kertaa ja ovat jo valmiiksi haavoittuvaisessa asemassa. Noin 90 prosenttia pakolaisista on majoittunut tavallisten ihmisten koteihin, UNHCR kertoo.

Väkivalta Mosambikin pohjoisosissa alkoi Cabo Delgadossa vuonna 2017, ja siinä on kuollut yli 2 000 ihmistä. Kyse on islamistikapinallisista, jotka tekevät iskuja siviilejä vastaan. Heidän on arveltu käyttävän hyväkseen alueen köyhyyttä ja työttömyyttä värvätessään lisää jäseniä. Cabo Delgadossa on vauraat luonnonvarat, mutta moni paikallinen on sitä mieltä, ettei ole hyötynyt niistä.

YK-järjestöjen mukaan taloja on ryöstetty ja poltettu, terveyskeskuksia ja kouluja on tuhottu ja vaurioitettu. Ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan vähin tavaroin, useimmiten ilman henkilöllisyystodistuksia. Naisia ja tyttöjä on siepattu, pakotettu naimisiin ja raiskattu.

Marraskuussa aseellinen ryhmä mestasi ainakin 50 siviiliä Cabo Delgadossa.

”On vakavia merkkejä siitä, että kriisi voi levitä maan rajojen ulkopuolelle”, Baloch varoitti.

Turvattomuuden takia ihmisten on ollut vaikea päästä viljelysmailleen tai harjoittaa muutakaan taloudellista toimintaa. YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto arvioi viime viikolla, että ensi vuonna noin 1,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua. Jo nyt yli 900 000 ihmistä kärsii kriisi- tai hätätilatason ruokapulasta.

YK-järjestöt julkistivat viime viikolla 254 miljoonan (207 miljoonaa euroa) hätäapuvetoomuksen Cabo Delgadon maakuntaan ja sen naapurimaakuntiin ensi vuodelle.

Mosambikin kehitys avustustyökatastrofiapupakolaisetkonfliktiterrorismiturvallisuus Mosambik

Lue myös

Auringonnousu rakennuksen takana

Mosambikin luonnonrikkaudet uhkaavat valua ulkomaisille firmoille – Suomen tuella koulutetaan nyt kansanedustajia valvomaan niiden käyttöä

Hermenegildo Mulhovo johtaa mosambikilaista demokratiatukijärjestöä, joka kouluttaa Suomen tuella paikallisia kansanedustajia valvomaan maan runsaiden luonnonvarojen käyttöä. Parhaassa tapauksessa maailman köyhimpiin maihin kuuluva Mosambik voi rikastua, mutta siihen on vielä pitkä matka.
Mosambikin lippu

Uusi aseistettu ryhmä herättää pelkoa Mosambikissa – kymmeniä tapettu

Mosambikin pohjoisosissa toimiva aseistettu ryhmä on hyökkäillyt kyliin ja tappanut siviileitä. Sen poliittiset tavoitteet ovat epäselvät.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä