Pelastakaa Lapset: Lasten sieppauksista on tullut osa sodankäyntiä Mosambikissa – Etenkin tyttöjä kaapataan jopa suoraan kodeistaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pelastakaa Lapset: Lasten sieppauksista on tullut osa sodankäyntiä Mosambikissa – Etenkin tyttöjä kaapataan jopa suoraan kodeistaan

Vähintään kymmeniä lapsia on siepattu Mosambikin pohjoisosissa. Kyseessä on uusi trendi maan konfliktissa.

Mosambikin puna-musta-valko-vihreä-keltainen lippu.

Mosambikin pohjoisosissa on kehittynyt valtava pakolaiskriisi aseellisten ryhmien hyökkäysten vuoksi. Kuva: Miran Hojnik / CC BY 2.0.

Aseelliset ryhmät ovat siepanneet vuoden aikana Mosambikin pohjoisosissa sijaitsevassa Cabo Delgadon osavaltiossa ainakin 51 lasta. Sieppauksista on tullut uusi ja hälyttävän säännöllinen taktiikka konfliktissa, sillä ennen viime vuotta vastaavista tapauksista ei ollut tietoa, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestö.

Se arvioi, että todellinen luku on luultavasti suurempi, eikä tiedossa ole, kuinka monet lapsista ovat päässeet pakenemaan. Osa on ollut erossa perheistään yli vuoden.

Mosambikin pohjoisosissa on käynnissä vuonna 2017 alkanut islamististen ääriliikkeiden kapina, jonka seurauksena noin 700 000 ihmistä on joutunut pakenemaan ja ainakin 1 400 siviiliä on tapettu. Samaan aikaan alue toipuu myös vuonna 2019 iskeneistä sykloneista.

Pelastakaa Lapset sekä konfliktidatan keräykseen erikoistuneen Armed Conflict Location & Event Data Projectin keräämien tietojen mukaan lapsia on siepattu sekä yksittäin että suuremmissa ryhmissä. Osa on viety kodeistaan, osa ulkoa.

Esimerkiksi tammikuussa tehtiin 21 ihmisen sieppaus, joukossa kuusi lasta. Saman tapauksen yhteydessä seitsemän kalastajaa mestattiin. Viime kesäkuussa puolestaan kymmenen tyttöä siepattiin vedenhakumatkalla.

Eräs äiti kertoi järjestöille, että Palman kaupunkiin maaliskuussa hyökänneet taistelijat olivat erotelleet pakomatkalla olleista perheistä tytöt omaan rakennukseensa ja vieneet nämä sitten mukanaan.

”Siepatuksi tuleminen, sieppausten todistaminen, hyökkäykset ja pakenemaan joutuminen ovat äärimmäisen traumatisoivia tapahtumia lapsille ja nuorille”, sanoo Pelastakaa Lasten Mosambikin maajohtaja Chance Briggs tiedotteessa.

Järjestö vaatii siepattujen lasten vapauttamista ja tekijöiden saattamista oikeuden eteen.

”Lasten sieppaaminen on vastoin kansainvälistä oikeutta ja se voi olla ensimmäinen askel kohti sotarikoksia, kuten lasten pakkovärväämistä tai heihin kohdistettua seksuaalista väkivaltaa”, Briggs muistuttaa.

Myös esimerkiksi Punainen Risti on kertonut saaneensa Mosambikista raportteja kadonneista lapsista ja nuorista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia