Selvitys luonnonkumituotannosta sai yrityksiin liikettä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys luonnonkumituotannosta sai yrityksiin liikettä

Finnwatchin julkaisema raportti luonnonkumituotannon ongelmista herätteli yrityksiä, mutta ongelmat jatkuvat suomalaisissa sairaanhoitopiireissä.

Viime vuonna julkaistu kumituotannon ongelmia selvittävä raportti sai suomalaisyritykset liikkeelle, sanoo raportin kirjoittanut Finnwatch.

Järjestön mukaan julkaisemisen jälkeen sairaalahansikkaita Suomeen toimittava Mölnlycke sekä autonrenkaita valmistava Nokian Renkaat on ilmoittanut tekevänsä parannuksia tuotannon vastuullisuuden seurantaan.

Esimerkiksi Mölnlycke on kertonut aloittavansa tänä vuonna työntekijöilleen koulutuksen yrityksen vastuuohjeiden noudattamisesta sekä muokkaavansa alihankkijoille tarkoitettua ohjeistusta vastaamaan Finwatchin suosituksia.

Nokian Renkaat on puolestaan kertonut Finnwatchille aikeistaan seurata raaka-aineen tuotanto-oloja, kuten oikeudenmukaista palkkausta ja lapsityövoiman estämisen valvontaa.

Finnwatchin kumituotannon ongelmista kertova selvitys julkaistiin viime lokakuussa. Sen mukaan tyypillisiä ongelmia tuotannossa Aasiassa ovat kuminkerääjien huonot palkat, puutteet työturvallisuudessa, siirtolaistyöntekijöiden huono asema ja lapsityövoiman käyttö.

Noin 60-70 prosenttia kumituotannon raaka-aineesta menee autonrenkaiden valmistamiseen. Suomen markkinajohtaja Nokian Renkaat ostaa raaka-aineensa Malesiasta, Indonesiasta ja Vietnamista. Selvitykseen yritys kieltäytyi paljastamasta alihankkijoitaan, mutta se oli ennen selvitystä Finnwatchin mukaan myöntänyt, että alkutuotannon vastuullisuutta ei valvota.

Sairaanhoitopiireillä ei aikaa vastuukysymyksille

Selvityksen jälkeen vain muutama sairaanhoitopiiri on vastannut Finnwatchin seurantakyselyyn, järjestö kertoo. Osa vastanneista sairaanhoitopiireistä on kertonut, ettei vastuuvaatimuksia ole aikaa pohtia, ja vain muutamat sairaalahansikkaiden hankkijat kertoivat tutustuneensa työ-ja elinkeinoministeriön tekemiin vastuullisia hankintoja helpottaviin ohjeisiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia