Latinalaisessa Amerikassa kritisoidaan korruptiota, mutta silti lähes kolmannes joutuu maksamaan lahjuksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Latinalaisessa Amerikassa kritisoidaan korruptiota, mutta silti lähes kolmannes joutuu maksamaan lahjuksia

Lähes kaksi kolmasosaa ihmisistä 20 Latinalaisen Amerikan ja Karibian maassa on sitä mieltä, että korruptio on viimeisen vuoden aikana kasvanut. Moni joutuu edelleen lahjomaan viranomaisia saadakseen julkisia palveluita.

Rahaa kirjekuoressa

(Kuva: niXerKG / Flickr.com / cc 2.0) Kuva: niXerKG / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Noin 29 prosenttia Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen asukkaista on maksanut viimeisen vuoden aikana lahjuksen jostakin julkisesta palvelusta, käy ilmi korruption vastaisen Transparency International -järjestön (TI) selvityksestä (pdf).

Monissa Latinalaisen Amerikan maissa on viime vuosina osoitettu mieltä korruptioskandaaleja vastaan. Esimerkiksi Brasiliassa öljy-yhtiö Petrobrasin skandaali on saanut kansalaiset viime vuosina kaduille. Se ei ole kuitenkaan vieä vaikuttanut käytännön tasolla.

TI haastatteli yli 22 000:ta ihmistä 20 maassa. Heistä 62 prosenttia oli sitä mieltä, että korruptio on lisääntynyt. Brasiliassa osuus on 78. Vaikka ihmiset yleisesti ottaen uskovat, että he voivat vaikuttaa korruptioon, silti vain yhdeksän prosenttia on raportoi lahjuksesta eteenpäin, tutkimuksessa kerrotaan.

Korruptoitunein maa on Meksiko, jossa 51 prosenttia maksanut viimeisen vuoden aikana lahjuksen julkisesta palvelusta, kuten poliisin, sairaalan, koulun tai oikeuslaitoksen palvelusta. Pienin osuus on Brasiliassa, jossa 11 prosenttia on maksanut julkisesta palvelusta lahjuksen.

Korruptoituneimpina ihmiset pitävät poliitikkojen ohella poliisia.

”Viimeisen vuoden aikana hallituksia ovat ravisuttaneet korruptioskandaalit. Venezuela laskeutuu yhä syvemmälle kriisiin. Tämä raportti kuitenkin osoittaa, että johtajat eivät vastaa kansalaisten vaatimuksiin vastuullisuudesta ja läpinäkyvyydestä. Hallitusten on tehtävä enemmän korruption juurimiseksi kaikilla tasoilla, etenkin lakien toimeenpanotasolla, jonka pitäisi olla avainroolissa rankaisemattomuuden vähentämisessä”, sanoo järjestön puheenjohtaja José Ugaz tiedotteessa.

Hänen mukaansa tutkinnan ja syyttämisen lisäksi on lisättävä myös korruptiota paljastavien suojelua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia