ILO: Joka viidennellä työtä haluavalla ei ole kehitysmaissa töitä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

ILO: Joka viidennellä työtä haluavalla ei ole kehitysmaissa töitä

Globaalit työllisyysluvut ovat palautumassa pandemiaa edeltävälle tasolle, mutta etenkin Afrikan maissa toipuminen on hidasta.

Mies kantaa lankkua.

Puuseppä työssään Kenian Kisumussa. Kuva: Marcel Crozet / International Labour Organization / CC BY-NC-ND 2.0.

Työttömyyslukujen piti tänä vuonna palautua koronapandemiaan edeltävän tason alapuolelle, mutta niin ei tule käymään kaikissa matalan tulotason maissa, kertoo Kansainvälinen työjärjestö (ILO) tuoreessa raportissaan (pdf).

Globaalisti työttömyysprosentti on tänä vuonna noin 5,3 ja vastaa pandemiaa edeltävää tasoa, mutta Pohjois-Afrikassa, Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja arabimaissa tilanne on heikompi. Esimerkiksi Pohjois-Afrikan työttömyysasteeksi ennustetaan 11,2:ta prosenttia.

Taustalla ovat pandemian vaikutusten lisäksi nousevat korot, inflaatio ja kehitysmaiden velkakriisi. Taloudellisten ongelmien vuoksi köyhien maiden on myös vaikea ottaa tehdä taloutta piristävää politiikkaa.

Myös niin sanottu työllisyyskuilu on kehitysmaissa leveämpi. ILO:n selvityksen mukaan matalan tulotason maissa peräti 21,5 prosentilla työtä haluavista ihmisistä ei ole töitä, ja kuilu on viime vuosina kasvanut. Korkean tulotason maissa prosenttiosuus on vain 8,2 prosenttia. 

Pahimmin kärsivät velkaantuneet kehitysmaat, joissa peräti neljännes ihmisistä ei saa töitä. 

”Raportin löydökset ovat synkkä muistutus kasvavasta globaalista eriarvoisuudesta”, sanoo ILO:n pääjohtaja Gilbert F. Houngbo tiedotteessa.

Raportissa korostetaan paitsi työpaikkojen luomisen tärkeyttä, myös sosiaalisiin turvaverkkoihin satsaamista. Esimerkiksi jos eläkkeitä maksettaisiin kehittyvissä maissa kaikille, bruttokansantuote henkeä kohti kasvaisi 14,8 prosenttia kymmenen vuoden aikana ja vähentäisi samalla äärimmäistä köyhyyttä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia