Osa avustusjärjestöistä on keskeyttänyt työnsä Jemenissä Yhdysvaltain ja Ison-Britannian iskujen seurauksena – Yli 21 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Osa avustusjärjestöistä on keskeyttänyt työnsä Jemenissä Yhdysvaltain ja Ison-Britannian iskujen seurauksena – Yli 21 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua

Avustusjärjestöt ovat huolissaan Jemenin humanitaarisesta tilanteesta ja vaativat diplomaattisten keinojen käyttöä tilanteen ratkaisemiseen.

Mies myyntikojun äärellä.

Myyntikojuja Adeniss Etelä-Jemenissä. Kuva: Saleh Hayyan / Gabreez, International Labour Organization / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Jemenissä toimivat avustusjärjestöt vaativat diplomaattisia keinoja Jemenin ja Punaisenmeren tilanteen ratkaisemiseksi. Niiden mukaan maan humanitaarinen kriisi voi muuttua vieläkin pahemmaksi, jos turvallisuustilanne kärjistyy entisestään.

Järjestöjen eilen julkaiseman kannanoton mukaan osa järjestöistä on Yhdysvaltain ja Ison-Britannian viime viikolla tekemien iskujen jälkeen jo keskeyttänyt toimintansa ja muut arvioivat toimintakykyään.

”Poliittisten johtajien pitää huomioida sotilaallisen kärjistymisen humanitaariset vaikutukset ja pidättäytyä toimista, jotka voivat johtaa uusiutuneeseen laajaan konfliktiin Jemenissä”, kannanotossa todetaan.

Yhdysvallat ja Iso-Britannia iskivät Jemeniin viime viikolla kohteenaan huthikapinalliset, jotka taistelevat maan hallitusta ja Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa vastaan. Kyseessä oli vastaisku huthien hyökkäyksiin Punaisellamerellä liikennöiviä laivoja vastaan. Huthit ovat sanoneet painostavansa iskuillaan Israelia Gazan tilanteen takia.

Jemen on jo valmiiksi vaikeassa humanitaarisessa kriisissä lähes yhdeksän vuotta kestäneen sisällissodan seurauksena. Saudi-Arabian johtaman liittouman pommitusten ja huthien sotatoimien seurauksena tärkeää infrastruktuuria on tuhoutunut, peruspalvelut ovat käytännössä romahtaneet ja maa on ajautunut talouskriisiin. Noin 21 miljoonaa ihmistä, kaksi kolmasosaa koko väestöstä, tarvitsee humanitaarista apua. Osapuolet sopivat tulitauosta viimeksi joulukuussa 2023, mutta käytännössä rauhanprosessi on kesken.

Avustusjärjestöille toimintaympäristö on vaikea, ja ne muistuttavat humanitaaristen operaatioiden kärsivän jo valmiiksi rahoitusleikkauksista sekä hintojen noususta kaupankäynnin häiriöiden takia. Jemen on raskaasti riippuvainen tuontituotteista, ja jos perustarpeista on yhä pahempi pula ja hinnat nousevat, talouskriisikin pahenee, ne muistuttavat.

”Vaadimme kaikkia toimijoita asettamaan diplomaattiset keinot sotilaallisten vaihtoehtojen edelle kriisin rauhoittamiseksi ja Jemenin rauhanponnistelujen suojelemiseksi. Siviileitä ja siviili-infrastruktuuria pitää suojella, ja humanitaarisen avun turvallinen perillepääsy pitää taata”, ne vaativat.

Järjestöt vaativat myös tulitaukoa Gazaan alueellisen epävakauden torjumiseksi. Mukana kannanotossa ovat muun muassa kansainvälinen Pelastakaa Lapset, IRC ja Care.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia