Rauhaa tapailevan Jemenin terveysjärjestelmä on yhä lähempänä romahdusta, varoittaa WHO – Yli puoli miljoonaa lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rauhaa tapailevan Jemenin terveysjärjestelmä on yhä lähempänä romahdusta, varoittaa WHO – Yli puoli miljoonaa lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta

Jemenissä on vakava pula terveyssektorin varoista. Lähes puolet terveyspalveluista ei toimi kunnolla ja taudit leviävät.

Suuri kivirakennus.

WHO:n päämaja Genevessä. Kuva: Eric Bridiers / United States Mission Geneva / CC BY-ND 2.0.

Taistelut Jemenissä ovat viime kuukausina vähentyneet, mutta maan terveysjärjestelmä on vakavassa kriisissä. Tilanteen kohentamiseksi tarvitaan merkittävästi lisää rahaa, varoittaa Maailman terveysjärjestö (WHO).

”Maan hauras terveysjärjestelmä on vakavasti ylikuormittunut ja lähestyy romahdusta. Kansainvälisten avunantajien rahoitus on riittämätöntä, jotta se voisi estää terveyspalveluiden heikkenemisen”, sanoi WHO:n Jemenin terveyshätätilojen tiiminvetäjä Annette Heinzelmann viime perjantaina.

Henzelmannin mukaan 12,9 miljoonaa jemeniläistä tarvitsee välittömästi terveyspalveluita. Noin 540 000 alle 5-vuotiasta kärsii vakavasta akuutista aliravitsemuksesta, mikä tarkoittaa välitöntä hengenvaaraa.

Jemenissä terveystyötä tekevät avustustoimijat ovat Heinzelmannin mukaan kuitenkin saaneet vain 16 prosenttia pyytämistään varoista terveyspalveluiden järjestämiseen. Vaje on yli 300 miljoonaa dollaria. 

”Kansainvälisen yhteisön täytyy lisätä tukea Jemenille välttääkseen mittaamattoman inhimillisen kärsimyksen ja kuolemat lähikuukausina”, hän vetosi.

Jemenin hallitusta tukeva, Saudi-Arabian johtama liittouma ja Jemenin huthikapinalliset ovat käyneet Jemenissä sotaa vuodesta 2015 alkaen. Tuhansia on kuollut.

Viimeisen vuoden aikana taistelut ovat kuitenkin vähentyneet ja osapuolet ovat onnistuneet neuvottelemaan keskenään. Toiveissa on, että maahan saadaan viimeinkin rauha.

Maan humanitaarista kriisiä ratkotaan kuitenkin vielä pitkään. YK:n mukaan 21,6 miljoonaa ihmistä, noin kaksi kolmasosaa väestöstä, tarvitsee humanitaarista apua.

Noin 46 prosenttia terveysasemista toimii vain osittain tai ei toimi lainkaan, syynä henkilökunnan varojen, sähkön tai lääkkeiden puute. WHO varoittaa, että terveyskriisin leviämistä nopeuttavat myös monet tartuntataudit, kuten tuhkarokko, kurkkumätä, dengue, kolera ja polio. Ne leviävät pakolaisuuden, vesi- ja sanitaatioverkoston vikojen ja matalan rokotekattavuuden takia nopeasti.

Järjestö varoittaa, että rahapulan vaikutukset alkavat nyt näkyä. Esimerkiksi Maribin alueella, jossa elää suurin maan sisäisten pakolaisten väestöryhmä, tuki 23 terveysasemalle 43:sta on jouduttu jäädyttämään. Se tarkoittaa käytännössä 2,8 miljoonan ihmisen terveyspalveluiden loppumista.

WHO:lla ei ole myöskään juuri lainkaan rahaa valmistautua vuotuiseen tulvakauteen, joka lisää tauteja entisestään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia