Konflikti kotimaassa ja Euroopassa on nostanut ruuan hinnan ennätyslukemiin Jemenissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Konflikti kotimaassa ja Euroopassa on nostanut ruuan hinnan ennätyslukemiin Jemenissä

Ukrainan-tuonnista riippuvaisessa Jemenissä jauhot maksoivat kesäkuussa jo 38 prosenttia enemmän kuin keväällä. Edes viljanviennin palautuminen ei ratkaise tilannetta heti, varoittaa avustusjärjestö Oxfam.

Riisinjyviä.

Muun muassa riisin hinta on noussut rajusti Jemenissä. Kuva: Simone Bosotti / CC BY-SA 2.0.

Jemen kärsii historiallisen vaikeasta ruuan hintakriisistä. Vaikka sisällissodassa olevassa maassa ruoka on ollut kallista aiemminkin, nyt hinnat ovat nousseet kuitenkin ennätysmäisen pitkään, varoittaa avustusjärjestö Oxfam.

Maalis- ja kesäkuun välillä monien perusruoka-aineiden hinta on noussut vähintään kolmanneksen. Esimerkiksi maitojauheen hinta kasvoi 36 prosenttia, jauhon 38 prosenttia, keittoöljyn 45 prosenttia ja riisin 30 prosenttia. Myös polttoaineen hinta on noussut rajusti, järjestö kertoo.

Oxfamin Jemenin maajohtaja Ferran Puig vetoaa viime viikolla maailman johtajiin, jotta ruokakriisiin puututtaisiin esimerkiksi viljantuontia rahoittamalla ja velkahelpotuksia tarjoamalla.

”Maailman johtajien on toimittava välittömästi ehkäistäkseen katastrofaalisen nälän ja pahenevan humanitaarisen kriisin”, Puig sanoi tiedotteessa.

Ruuan hinnan nousua selittää maan yli seitsemän vuotta kestänyt sisällissota, jossa tosin on ollut viime kuukausien ajan tulitauko, sekä valuutan arvon aleneminen mutta myös Ukrainan sota. Jemen tuo 90 prosenttia ruuastaan ulkomailta, ja vehnästä 42 prosenttia on tuotu Ukrainasta. Venäjän hyökättyä Ukrainaan viljantoimitukset ovat keskeytyneet ja hinnat nousseet.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma on hintojen nousun seurauksena kertonut joutuvansa leikkaamaan jakamaansa ruoka-apua. 

Tilannetta pahentaa myös kuivuus, sillä monet jemeniläiset ovat riippuvaisia maataloudesta ja karjankasvatuksesta elinkeinonaan. Moni on nyt kertonut joutuneensa turvautumaan lainoihin ja aterioiden vähentämiseen. Yli puolella maan sisäisistä pakolaisista ei ole minkäänlaista tulonlähdettä, Oxfam kertoo.

Ukraina ja Venäjä pääsivät viime viikolla sopuun viljakuljetusten käynnistämisestä, ja ensimmäinen lasti saatiin lähtemään Ukrainasta tänään. Oxfamin mukaan vaikutukset näkyvät kuitenkin vasta jonkin ajan kuluttua, eikä globaali hintojen lasku välttämättä edes heijastu tavallisiin jemeniläisiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia