Uutiset Ympäristö

Epävarmassa maailmassa yhä useampi kiinnostuu ekokylässä asumisesta – Keuruun ekokylässä elää tavallisia ihmisiä, ei ”kajahtaneita tyyppejä uimassa vastavirtaan”

Ekokylissä uskotaan, että omavaraisempi ja yhteisöllisempi elämä tarjoaa vastauksia myös globaaliin ilmasto- ja ympäristökriisiin. ”Toivoisin että kaikki ekokylät eivät olisi pöpelikössä. Tarvitaan urbaaneja ekokyliä, kokonaisia kestävyyteen pyrkiviä kerrostalokortteleita”, sanoo Keuruun ekokylässä asuva Tom Pesch.
Kaksi punaista vanhanaikaista taloa syksyisessä maisemassa.
Keuruun ekokylässä järjestetään paljon myös yhteisöllistä toimintaa. Vasemmalla oleva rakennus on asuinkäytössä. (Kuva: Heidi Nummi)

Mitä tulee mieleen sanasta ekokylä? Ehkä hippejä telmimässä luonnossa, ehkä joukko uppiniskaisia maailmasta kieltäytyjiä.

“Mediassa maalataan aina kuvaa kajahtaneista tyypeistä uimassa vastavirtaan”, harmittelee Keuruun ekokylässä asuva Tom Pesch, 40.

Mielikuva on pitkälti myytti, sillä ekokylissä asuu kaikenlaisia ihmisiä. Sen huomaa heti, kun saapuu Keuruun tiluksille. Trampoliinilla hyppii lapsia, joku työntää kottikärryjä ja toinen liikkuu jo rollaattorin kanssa. Kasvimaat alkavat heti asuinrakennusten takaa, ja peltoja on kaikkialla ympärillä.

Kylässä asuu noin kolmekymmentä ihmistä. Yksi heistä on pitkän linjan ekokyläaktivisti Siru Kuusela, 52. Kuusela näkee, että ekokylät tarjoavat vastauksia moniin nykymaailman ongelmiin, sellaisiin kuin yksinäisyys, merkityksettömyyden tunne ja osallisuuden puute.

”Ennen oli pieniä kyliä, joissa tehtiin talkoita yhdessä. Nyt yhteiskunnassa on valtava puute luontevasta yhdessäolosta.”

Pesch epäilee, että juuri aikamme yksilökeskeinen henki aiheuttaa merkittävää pahoinvointia. Kulutuskeskeinen elämä, uraputki ja kiire eivät tee ihmisestä onnellista.

Kuten kyläyhteisöissä ennen, täällä elämänkaaren eri vaiheet ovat näkyvästi esillä. Fanny Torro, 31, miettii, haluaako jonakin päivänä kasvattaa lapsensa ekokylässä. Tiina Kuisma, 62, taas on tullut viettämään kylään vanhuudenpäiviään.

”Ikäihmisenä tämä on avannut valtavan näköalan nuorten elämään. On ihanaa nähdä toisen sukupolven ekokyläläisiä”, Kuisma sanoo.

Keuruulla neljä vuotta asunut Torro riemuitsee omavaraisuudesta. Suuri osa kylän juureksista, yrteistä ja viljasta kasvatetaan ekokylän mailla luomuviljelyn menetelmin. Myös vuohia on.

”Meillä on tässä 50 hehtaaria maata, josta me saamme itse päättää. Varsinkin tällaisena epävarmuuden ja rajoitusten aikana tämä on ollut vapauden saareke. Kaupungissa ihminen on sidottu niin moniin ulkoisiin tekijöihin”, Torro sanoo.

Kaksi naista istuu pöydän ääressä.
Tiina Kuisma (vas.) on tullut viettämään Keuruun ekokylään vanhuudenpäiviään. Jenni Rantanen nauttii ekokylässä vuodenkierron syklien seuraamisesta. (Kuva: Tom Pesch)

Maailmalla on tuhansia ekokyliä

Suomen kestävien elämäntapojen yhteisön SKEY:n määritelmä ekokylälle on seuraava: se on kestävään elämään tähtäävä asumisyhteisö, jota sen asukkaat tietoisesti rakentavat ja ylläpitävät. Vielä laajempi termi on ekoyhteisö. Tällöin mukaan mahtuu erilaisia asumis- ja elämismuotoja, kuten esimerkiksi kaupunkiyhteisöjä.

”Kestävyys täytyy ymmärtää laajassa mielessä. On sosiaalista, kulttuurista, ekologista ja taloudellista kestävyyttä. Aito kestävyys ei vaaranna muiden lajien elinolosuhteita”, sanoo SKEY:n puheenjohtaja Karoliina Manninen.

Toimintansa vakiinnuttaneita ekokyliä on Suomessa noin 15. Jos kuitenkin lasketaan kaikki yhteisöt, jotka painottavat kestävyyttä arjessaan, saattaa luku nousta pariinkin sataan. GEN eli globaali ekokylien verkosto arvioi vuoden 2019 raportissaan, että koko maailmassa ekokyliä olisi noin 6 000.

”Ekoyhteisöihin hakeutuu ihmisiä, jotka ajattelevat, että länsimainen sivilisaatio on ajautunut tuhoisalle tielle. He haluavat elää yksinkertaisemmin ja vaikuttaa ympäristöönsä positiivisesti”, Manninen sanoo.

Keuruulla ekologisuus näkyy monin tavoin. Jätevedet puhdistaa kylän oma maasuodattamo, ja kylässä käytetään pitkälti kuivakäymälöitä. Pidemmällä aikavälillä tavoitteena on saada kylän energiantuotanto täysin omavaraiseksi. Tällä hetkellä uusiutuvaa energiaa tuotetaan aurinkopaneeleilla, puuhakkeella ja pelleteillä.

Paikalla on jo yli 20-vuotinen historia, ja nykyään se on täysin velaton kiinteistö, jossa kyläläiset asuvat vuokralla. Asumuksia on neljässä rakennuksessa. Osalla on oma huone, toisilla kokonainen huoneisto. Tilaa uusillekin asukkaille olisi.

Toimeentulostaan vastaa jokainen itse. Jotkut asukkaista käyvät töissä yhteisön ulkopuolella, joillain taas on oma yritys. Keuruun osuuskunta mahdollistaa sekin monenlaista toimintaa.

Kylän säännöt ovat ytimekkäät: ei kännäämistä, kähinöintiä, käännyttämistä eikä kähmimistä.

Yhteinen aamupala ja lounas katetaan Keuruulla päivittäin. Jonkun vastuulla on hoitaa lapsia, toisen puutarhaa. Ekokylässä on periaate, että jokainen antaa päivästään useamman tunnin yhteisölle. On yhteisiä saunailtoja, taidetalo, kirpputori ja kimppakyytejä.

Kaikki tämä mahdollistaa yhteisöllisemmän ja omavaraisemman elämän. Peschin mukaan ne kulkevat väistämättä käsi kädessä. Globaaleista materiaalivirroista täytyy päästä irti, mutta samalla myytti yksin kalastavasta Pentti Linkolasta on vahingollinen, Pesch sanoo.

”Toivoisin että kaikki ekokylät eivät olisi pöpelikössä. Ei periferiassa asumisessa itsessään ole mitään ekologista. Tarvitaan urbaaneja ekokyliä, kokonaisia kestävyyteen pyrkiviä kerrostalokortteleita.”

Nainen kyykyssä pellolla kädessään porkkanoita.
Ekokylässä kasvatetaan ruokaa luomuviljelyn menetelmin. Kuvassa ekokylässä asuva Siru Kuusela. (Kuva: Tom Pesch)

Yhdessäolo on myös haaste

Keuruu on matalan kynnyksen paikka ottaa askelia kohti yhteisöelämää. Yhteisössä voi asua kuka tahansa, joka on valmis sitoutumaan sen arvoihin.

”Ekokylät ovat eläneet ekologista elämää käytäntöön jo vuosikymmeniä. Ne ovat osoittaneet, ettei elämä välttämättä ole laadullisesti huonompaa, vaikka kuluttamisen ja kasvun käyrää pienennettäisiin”, Kuisma sanoo.

Päin vastoin: voi olla, että kiireen hidastuessa yltäkylläisyyden tunne kasvaa. Jenni Rantasen, 38, tekevät onnelliseksi yksinkertaiset asiat.

”On arjen luksusta, että saa rauhassa seurata luontaista vaihtelua ja vuodenkierron syklejä”, Rantanen sanoo.

Mikä ekokyläelämässä on parasta, entä haastavinta? Tästä haastateltavat ovat kaikki yhtä mieltä: kanssaihmiset.

”Täällä toisilleen tuntemattomat ihmiset haluavat tehdä elämän perusasioita yhdessä. Se on täysi vastakohta sille atomisaatiolle, jota nyky-yhteiskunta edustaa”, Pesch sanoo.

Yhdessäolo on luonnollista, kun tapaamisia ei tarvitse aikatauluttaa kalenteriin. Manninen epäilee, että ekokylien viehätys piilee juuri tässä: elämän eri osa-alueet perheestä aktivismiin nivoutuvat mielekkääksi kokonaisuudeksi.

Samalla yhdessäolosta nousevat myös suurimmat haasteet. Ekokylissä yhteensä 17 vuotta elänyt Kuusela tietää sen hyvin. Hän myöntää, että välillä on ollut sellaisiakin aikoja, kun kylästä on täytynyt päästä pois. Silti Kuusela on aina lopulta tullut takaisin.

”Täällä jokaisen täytyy opetella sanomaan myös ei ja kestämään sosiaalista painetta. On löydettävä tasapaino yhteisön työmäärän ja oman jaksamisen välillä.”

Ei vain utopiaa

Keskustelu ja yleinen tietoisuus ilmasto- ja ympäristökriisistä on kasvanut viime vuosina. Ei liene sattumaa, että samalla myös ekokylien suosio ja tunnettuus on kasvanut. SKEY:n toiminnasta ollaan yhä kiinnostuneempia, ja koronan vaikutuskin on näkynyt.

”Yhä useammat ihmiset ajattelevat, että ekokylät voisivat olla yksi mahdollinen lähestymistapana yhteiskunnan monimutkaisiin ongelmiin”, Manninen sanoo.

Manninen uskoo, että ekokylillä on paljon annettavaa myös valtavirtayhteiskunnalle. Ne levittävät inspiroivia esimerkkejä muun muassa hiiltä sitovista ekoteknologioista, sosiaalisista työkaluista ja paikallistalouden malleista.

Monet asiat, joita ekokylissä on tehty jo pitkään, on todettu laajemminkin hyödyllisiksi. Yksi esimerkki on kiertotalous, joka puhuttaa nyt valtamediassa ja isoissakin yrityksissä.

Yksi asia on varma: yhä epävarmemmaksi käyvässä maailmassa entistä useammat ihmiset alkavat miettiä, voisiko elämää elää toisinkin. Ekokylät tarjoavat vaihtoehtoja, astinlautoja.

”Ekoyhteisöt eivät ole vain kaukaista utopiaa, vaan ne luovat uusia maailmoja täällä ja nyt. Jokainen meistä voi olla osa muutosta”, Manninen summaa.

Ihmisiä ruokapöydän ääressä.
Myös ekokylässä vietetään lasten syntymäpäiviä. (Kuva: Tom Pesch)

Ympäristö kehitysasuminenkestävän kehityksen tavoitteetympäristö Suomi

Lue myös

Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Kaksi naista pitelee välissään pahvilaatikkoa.

Puunpoltosta nestekaasuun siirtyminen pelastaa tiikereitä, norsuja ja puhveleita Intiassa

Karnatakan osavaltiossa tuhannet perheet ovat ryhtyneet käyttämään energianlähteenään nestekaasua polttopuun sijasta. Seurauksena metsät kukoistavat, villieläimet ovat palanneet ja ihmisten terveys paranee.
Kasvien lehtiä.

Koronavuosi hidasti monia kielteisiä ilmiöitä, mutta trooppista metsää menetettiin aiempaa enemmän – Elvytystoimet voivat aiheuttaa paineita hävittää metsää lisää, varoittaa tutkija

Talouden supistumisesta huolimatta koskematonta trooppista metsää menetettiin viime vuonna edellisvuotta enemmän. ”Mitä pidempään odotamme metsäkadon lopettamista ja siirtymistä nollapäästöihin muilla sektoreilla, sitä todennäköisempää on, että luonnolliset hiilinielumme katoavat savuna ilmaan”, sanoo tutkija Frances Seymour.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä