Selvitys: Lentorahdin päästöt kasvavat valtavaa vauhtia – Koronapandemia totutti kuluttajat nopeisiin tavarantoimituksiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Lentorahdin päästöt kasvavat valtavaa vauhtia – Koronapandemia totutti kuluttajat nopeisiin tavarantoimituksiin

Amazonilla, UPS:llä ja FedExillä oli vuonna 2023 yli 300 000 rahtilentoa enemmän kuin vuonna 2019. Tuloksena on miljoonia hiilidioksiditonneja enemmän päästöjä, kertovat tutkijat.

Lentokone, jonka kyljessä lukee FedEx.

Kuva: Tomás Del Coro / CC BY-NC-SA 2.0 DEED.

Lentorahdin aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt ovat kasvaneet peräti 25 prosenttia verrattuna koronapandemiaa edeltävään aikaan, käy ilmi yhdysvaltalaisen tutkijaryhmän Stand.earth Research Groupin (SRG) tuoreesta selvityksestä (pdf).

Se kritisoi etenkin yhdysvaltalaisia kuljetusfirmoja FedExiä, UPS:ää ja Amazon Airia. Ylipäätään Yhdysvallat on vastuussa yli 40 prosentista lentorahdin aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä, selvityksessä arvioidaan.

Muutoksen taustalla on koronapandemia. Ennen sitä lentorahtina kuljetettiin lähinnä nopeasti pilaantuvia tuotteita, luksustuotteita ja kiireellisiä toimituksia. Muut lennätettävät tuotteet kuljetettiin matkustajakoneiden ”vatsoissa”.

Pandemian aikana matkustajalentojen kysyntä kuitenkin putosi 75 prosenttia ja toimitusketjuissa oli häiriöitä. Niinpä kuljetusfirmat lisäsivät rahtikoneiden määrää, jotta tavarat saataisiin kuluttajille.

Pandemian jälkeen matkustajankoneiden mukana kuljetettavan rahdin päästöt ovat palautuneet ennalleen, mutta varsinaisen lentorahdin määrä ei ole vähentynyt. Vuoteen 2023 mennessä lentorahti tuotti jo 93,8 miljoonaa tonnia päästöjä, neljänneksen enemmän kuin vuonna 2019.

”Rahtiyhtiöt lentävät useammilla koneilla useammista paikoista ja useammin, mikä johtaa jatkuvaan kasvuun”, sanoo SRG:n tutkija Devyani Singh tiedotteessa.

FedEx, UPS ja Amazon Air tuottivat yhdessä yli 27 prosenttia sektorin päästöistä. Vuonna 2023 niillä oli lentoja yli 300 000 enemmän kuin vuonna 2019. Volyymi kasvoi noin 30 prosenttia. Ne ovat myös perustaneet rahtikeskuksia ympäri Yhdysvaltoja, Eurooppaa ja Aasia, mikä tarkoittaa myös paikallisia terveysvaikutuksia, selvityksessä muistutetaan.

Eniten päästöjä tuottavat FedEx ja UPS, mutta selvityksessä kritisoidaan myös Amazon Airia, joka tuplasi lentorahtinsa päästöt vuosina 2019–2023 ja jonka bisnesmalli on viime vuosina nojannut yhä selkeämmin nopeisiin toimituksiin. Kuluttajien odotukset ovat muuttuneet osittain juuri Amazonin takia, tutkijat sanovat. Vuonna 2019 se esimerkiksi ilmoitti pudottavansa toimitusajan kahdesta päivästä yhteen. 

Samaan aikaan pakettien kuljetuksen ennakoidaan yhä kasvavan.

Tutkijoiden mukaan kuljetusfirmojen pitäisi julkistaa päästönsä ja siirtyä vähähiilisempiin kuljetusvaihtoehtoihin, kuten laiva- tai raideliikenteeseen. Rahtikoneet tuottavat jopa 80 kertaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin saman paketin kuljettaminen tuottaisi meriteitse tai rekalla. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia