Ruotsi

Vanhanaikainen tykki merenrannassa.

Ruotsalaisten ja suomalaisten osuus orjakaupan historiassa on lakaistu maton alle – ”Emme ehkä olleet suurimpia syyllisiä, mutta emme myöskään sivullisia”, sanovat suomalaistutkijat

Tutkija-dokumentaristi Jouko Aaltosen ja dosentti Seppo Sivosen kirja kertoo muun muassa Ruotsin omistamasta karibialaisesta Saint-Barthélemyn saaresta, josta tuli orjakaupan keskus. Vielä nykyäänkin asian vähättely on Ruotsissa yleistä, ja saareen suhtaudutaan jopa nostalgisesti, sanoo Aaltonen.

Näkökulma: Ruotsin ulkopolitiikka pohjaa feminismiin

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström uskoo, että naisten mukanaolo politiikassa tuo rauhaa ja hyvinvointia.

Ruotsi suunnittelee rajua kehitysavun leikkausta pakolaiskulujen kattamiseksi

Maan järjestöt ja ulkoministeriöt ovat pöyristyneitä valtiovarainministeriön suunnitelmista leikata apubudjettia jopa 60 prosenttia.

Tutkimus: Oikeistopopulistien blogeissa vastustajat ovat pettureita

Perussuomalaisten ja ruotsidemokraattien poliittisia blogeja vertailevan tutkimuksen mukaan oikeistopopulistiset bloggaajat tekevät itsestään marttyyreitä.

Ruotsi islamofobian kourissa

Muslimivastaisuus on lisääntynyt Ruotsissa niin paljon, että monet käyttävät entisen islamofobia-termin sijasta ilmiöstä sanaa muslimhot eli muslimiviha, kirjoittaa Kristiina Koivunen.

"Median ja poliitikkojen varovaisuus ruokkii äärioikeiston kasvua"

Suomessa vieraillut toimittaja-kirjailija Lisa Bjurwald kritisoi selväsanaisesti äärioikeiston kielenkäyttöä omaksuvaa mediaa ja valtavirran politiikkoja.

Liittoutuminen Ruotsin varjossa

Pohjoismaisen ja EU:n ulko- ja sotilaspoliittisen yhteistyön tiivistäminen ei ole irtiotto Natosta ja Yhdysvaltojen politiikasta, kirjoittaa Markku Kangaspuro.

Ruotsin kehitysyhteistyö seitsemän keskituloisen maan kanssa päättyy

Lopettamista edelsi viiden vuoden siirtymävaihe, jonka aikana Ruotsin kehitysyhteistyövirasto laittoi alulle yli 550 yhteistyökumppanivetoista hanketta.

Suomessa ja Ruotsissa myydään epäeettistä viiniä

Ruotsalaisen Swedwatchin tutkimuksessa viinitiloilla paljastui muun muassa huonoja palkkoja. Samoja viinejä myydään myös Suomessa.

Ruotsi vähentää sijoituksia konfliktimineraaleja ostaviin yhtiöihin

Julkinen työeläkerahasto lopettaa yhteiskuntavastuun nimissä sijoittamisen kahteen miehitetystä Länsi-Saharasta fosfaattia ostavaan kemian alan yritykseen.

Obaman Ruotsin-matkalla sovittiin myös kestävästä kehityksestä

Pohjoismaat ja USA sopivat rajoituksista hiilivoimalle ja lisärahasta malarian, aidsin ja tuberkuloosin vastaiseen työhön. 

Vertailu: Ruotsi pisimmällä kestävässä kehityksessä

Suomi pärjäsi kansainvälisessä kestävän kehityksen vertailussa heikoiten Pohjoismaista.

Näkökulma: Ruotsin seksin ostokiellon toimivuudesta ei todisteita

Seksinoston kriminalisointia perustellaan Ruotsin hyvillä kokemuksilla, mutta tutkimustiedon pohjalta mallia ei voi sanoa menestykseksi, kirjoittaa seksityötä tutkiva Niina Vuolajärvi.

Arktisten öljyvuotojen torjuntasuunnitelmat "käytännössä merkityksettömiä"

Kaksi vuotta työn alla ollut hallitustenvälinen sopimusluonnos ei sisällä käytännön toimenpiteitä öljyvuotojen pysäyttämiseksi, sanoo Greenpeace.

Tuhannet syyrialaiset hakeneet turvapaikkaa Ruotsista

Sisällissodassa on kuollut tähän mennessä jo yli 60 000 ihmistä ja yli 400 000 on paennut naapurimaihin.

Ruotsi saattaa tunnustaa Länsi-Saharan

Ruotsin valtiopäivien enemmistö tukee vasemmistopuolueen esitystä tunnustaa Marokon miehittämän alueen itsenäisyys.
Tilaa aihepiirin Ruotsi RSS-syöte