Suomi ja Ruotsi perivät Sambialta väärinkäytettyjä kehitysyhteistyövaroja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomi ja Ruotsi perivät Sambialta väärinkäytettyjä kehitysyhteistyövaroja

Sambialainen viljelijäliitto on maksanut muun muassa ylisuuria palkkakuluja, selvisi tarkastuksessa

Suomi ja Ruotsi aikovat periä Sambialta takaisin kehitysyhteistyövaroja, joissa on paljastunut väärinkäytöksiä. Takaisin perittävän summan suuruutta selvitetään parhaillaan.

Väärinkäytös paljastui Sambian kansallisessa viljelijäliitossa ZNFU:ssa, jota Suomi on tukenut vuodesta 2009 alkaen. Tuella on opetettu köyhille viljelijöille tehokkaampia viljelymenetelmiä sekä autettu näitä varautumaan ilmastonmuutokseen.

Tilintarkastuslaitos KPMG:llä teetetyn tarkastuksen mukaan ZNFU on kuitenkin myös maksanut ylisuuria palkkoja johdolleen sekä tehnyt perusteettomia hankintoja, ulkoministeriö kertoo.

"Havaitut puutteet ovat vakavia ja laajoja, eikä voi hyväksyä, että rahat eivät ole menneet sinne, minne on sovittu", sanoo Ruotsin Sambian suurlähetystön neuvonantaja David Wiking Ruotsin kehitysyhteistyöviraston Sidan tiedotteessa.

KPMG:n raporttien mukaan epäselvyydet rahoituksessa voivat kohota jopa 2,9 miljoonaan euroon vuosina 2014–2015, mikä on jopa kymmenen prosenttia liiton saamasta kokonaistuesta. Suomen tukiosuus vuosina 2014–2017 on ollut 7,8 miljoonaa euroa, ja siitä viisi miljoonaa euroa on jo maksettu.

Suomi ja Ruotsi ovat jo aiemmin jäädyttäneet tukensa hankkeelle. Epäily väärinkäytöstä nousi esiin normaalin hankeseurannan yhteydessä vuonna 2015, ja siitä tehtiin Suomen suurlähetystölle myös nimetön ilmianto. Helmikuussa valmistuneen tilintarkastusten löydösten pohjalta tehtiin nyt julkaistu uusi, syvennetty tarkastus.

Sambia kuuluu Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaihin. Maalle on ollut tarkoitus maksaa tänä vuonna noin 14,8 miljoonaa euroa kahdenvälistä tukea.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia