Uutiset Myanmarin kehitys

YK:n kehitysohjelma: Myanmar lähestyy talousromahdusta – Köyhien määrä voi kaksinkertaistua

Koronakriisi ja vallankaappaus uhkaavat kumota Myanmarissa viime vuosina tapahtuneen edistyksen. Ensi vuoden alussa jo puolet maan väestöstä voi elää köyhyydessä, varoittaa UNDP.
Myyntitiskin äärellä oleva nainen takaapäin kuvattuna kadulla.
Koronakriisin ja vallankaappauksen vaikutukset osuvat Myanmarissa etenkin pienyrittäjiin. Kuva Yangonista helmikuulta 2019, ennen koronapandemiaa. (Kuva: Adam Cohn / CC BY-NC-ND 2.0)

Köyhyys on vähentynyt Myanmarissa viime vuosina, mutta lähiaikoina köyhien määrä voi Myanmarissa kaksinkertaistua. Syynä ovat koronapandemia ja käynnissä oleva poliittinen kriisi, varoittaa YK:n kehitysohjelma (UNDP) tuoreessa tutkimuksessaan.

Sen mukaan kriisien yhdistelmä voi lisätä köyhien määrää 12 miljoonalla, mikä tarkoittaa, että peräti 25 miljoonaa ihmistä voi elää kansallisen köyhyysrajan alla ensi vuoden alkuun mennessä. Tämä olisi noin puolet maan koko väestöstä.

Köyhyys on ollut maassa vastaavalla tasolla viimeksi vuonna 2005.

”Vuosina 2005–2017 Myanmar onnistui lähes puolittamaan köyhyydessä elävien määrän. Viimeisen vuoden aikana tapahtuneet haasteet ovat kuitenkin asettaneet tämän edistyksen vaaraan. Ilman toimivia demokraattisia instituutioita Myanmarilla on edessään traaginen ja vältettävissä oleva liuku köyhyystasoille, joita ei ole nähty sukupolveen”, sanoo UNDP:n johtaja Achim Steiner tiedotteessa.

Myanmarin armeija kaappasi maassa vallan helmikuun ensimmäisenä päivänä. Maan siviilijohto on pidätetty ja armeija on tappanut satoja ihmisiä tukahduttaessaan mielenosoituksia.

Väkivalta on häirinnyt tuotantoketjuja ja estänyt ihmisten, palveluiden ja hyödykkeiden liikkumisen. Pankkisektori on halvaantunut, energian ja tuontituotteiden hinta on noussut. Etenkin pienyritykset, jotka työllistävät köyhiä, ovat kärsineet paljon, raportissa kerrotaan.

UNDP:n ennusteen mukaan eniten tilanteesta kärsivät naiset ja lapset. Urbaani köyhyys voi jopa kolminkertaistua.

Maailmanpankki on ennustanut Myanmarin talouden supistuvan tänä vuonna jopa kymmenen prosenttia, ja satamien kauppa on hidastunut. Kaikki viittaa siihen, että maa lähestyy talousromahdusta, UNDP varoittaa.

Suunta kohti huonompaa alkoi jo ennen vallankaappausta. UNDP:n tutkimuksen mukaan viime vuoden loppuun mennessä 83 prosenttia kotitalouksista kertoi, että niiden tulot olivat koronapandemian vuoksi lähes puolittuneet. Koronan takia köyhyys on jo lisääntynyt 11 prosenttiyksikköä.

Raportissa ennustetaan, että vallankaappauksen jälkimainingeissa nousua voisi tulla 12 prosenttiyksikköä lisää ensi vuoden alkuun mennessä.

”Koronan ja poliittisen kriisin yhteisvaikutukset ovat aiheuttaneet systeemisen iskun, joka voi johtaa pitkäaikaiseen häiriöön Myanmarin kehityksessä ellei siihen puututa ja sitä ratkaista pian”, varoittaa UNDP:n Aasian ja Tyynenmeren johtaja Kanni Wignaraja.

Avustusjärjestöt varoittivat hiljattain, että vallankaappaus ja sen seuraukset uhkaavat lisätä myös nälkäisten määrää miljoonilla. Humanitaarisen avun tarvetta ajaa myös lisääntyvä pakolaisuus, sillä monet ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan väkivaltaa ja samaan aikaan maan sisäiset konfliktit uhkaavat kärjistyä.

Myanmarin kehitys kehitysköyhyysdemokratiahallinto Myanmar (Burma)

Lue myös

Ihmisiä astumassa veneeseen, taustalla kaupungin rakennuksia.

Myanmar voi olla matkalla kohti pitkää diktatuurin kautta, sanovat asiantuntijat – ”Muutoksen täytyy tulla sisältäpäin”

Myanmarin vallankaappaus on johtanut yli 800 ihmisen kuolemaan ja vakavaan talouskriisiin. Muiden maiden on vaikea vaikuttaa sotilasjunttaan, sillä esimerkiksi Kiinan, Venäjän ja EU:n lähestymistavat ovat hyvin erilaiset, sanovat muun muassa Ulkopoliittisen instituutin asiantuntijat.
Maskilla suojautunut mies pitää kädessään kylttiä, jossa lukee We stand with the people of Myanmar: never again to military rule.

Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”

Yhdenkään hallituksen ei pitäisi myydä Myanmarin sotilasjuntalle yhtäkään luotia, vaatii yli 200 kansalaisjärjestöä. Turvallisuusneuvoston on kuitenkin vaikea ryhtyä voimakkaisiin toimiin Myanmaria vastaan etenkin Kiinan ja Venäjän vastustuksen vuoksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - "Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta"

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.

Luetuimmat

Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Kamerunin kieliryhmien välinen konflikti on mutkikas vyyhti kolonialismin perintöä ja eriarvoisuutta
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
Rikkaat maat haalivat leijonanosan koronarokotteista ja suojelevat samalla lääkeyhtiöidensä voittoja – Siinä ei ole mitään järkeä, sanoo taloustieteen professori Jayati Ghosh
Pariisin huippukokouksessa luvattiin tasa-arvotyöhön 40 miljardin dollarin rahoituspotti
Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla
Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä
Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Tutkimus: Alkuperäiskansat tuottavat ruokaa kestävimmin, mutta ilmastonmuutos uhkaa viedä ikivanhat ruuantuotantojärjestelmät mennessään
Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä