YK:n kehitysohjelma: Myanmar lähestyy talousromahdusta – Köyhien määrä voi kaksinkertaistua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n kehitysohjelma: Myanmar lähestyy talousromahdusta – Köyhien määrä voi kaksinkertaistua

Koronakriisi ja vallankaappaus uhkaavat kumota Myanmarissa viime vuosina tapahtuneen edistyksen. Ensi vuoden alussa jo puolet maan väestöstä voi elää köyhyydessä, varoittaa UNDP.

Myyntitiskin äärellä oleva nainen takaapäin kuvattuna kadulla.

Koronakriisin ja vallankaappauksen vaikutukset osuvat Myanmarissa etenkin pienyrittäjiin. Kuva Yangonista helmikuulta 2019, ennen koronapandemiaa. Kuva: Adam Cohn / CC BY-NC-ND 2.0.

Köyhyys on vähentynyt Myanmarissa viime vuosina, mutta lähiaikoina köyhien määrä voi Myanmarissa kaksinkertaistua. Syynä ovat koronapandemia ja käynnissä oleva poliittinen kriisi, varoittaa YK:n kehitysohjelma (UNDP) tuoreessa tutkimuksessaan.

Sen mukaan kriisien yhdistelmä voi lisätä köyhien määrää 12 miljoonalla, mikä tarkoittaa, että peräti 25 miljoonaa ihmistä voi elää kansallisen köyhyysrajan alla ensi vuoden alkuun mennessä. Tämä olisi noin puolet maan koko väestöstä.

Köyhyys on ollut maassa vastaavalla tasolla viimeksi vuonna 2005.

”Vuosina 2005–2017 Myanmar onnistui lähes puolittamaan köyhyydessä elävien määrän. Viimeisen vuoden aikana tapahtuneet haasteet ovat kuitenkin asettaneet tämän edistyksen vaaraan. Ilman toimivia demokraattisia instituutioita Myanmarilla on edessään traaginen ja vältettävissä oleva liuku köyhyystasoille, joita ei ole nähty sukupolveen”, sanoo UNDP:n johtaja Achim Steiner tiedotteessa.

Myanmarin armeija kaappasi maassa vallan helmikuun ensimmäisenä päivänä. Maan siviilijohto on pidätetty ja armeija on tappanut satoja ihmisiä tukahduttaessaan mielenosoituksia.

Väkivalta on häirinnyt tuotantoketjuja ja estänyt ihmisten, palveluiden ja hyödykkeiden liikkumisen. Pankkisektori on halvaantunut, energian ja tuontituotteiden hinta on noussut. Etenkin pienyritykset, jotka työllistävät köyhiä, ovat kärsineet paljon, raportissa kerrotaan.

UNDP:n ennusteen mukaan eniten tilanteesta kärsivät naiset ja lapset. Urbaani köyhyys voi jopa kolminkertaistua.

Maailmanpankki on ennustanut Myanmarin talouden supistuvan tänä vuonna jopa kymmenen prosenttia, ja satamien kauppa on hidastunut. Kaikki viittaa siihen, että maa lähestyy talousromahdusta, UNDP varoittaa.

Suunta kohti huonompaa alkoi jo ennen vallankaappausta. UNDP:n tutkimuksen mukaan viime vuoden loppuun mennessä 83 prosenttia kotitalouksista kertoi, että niiden tulot olivat koronapandemian vuoksi lähes puolittuneet. Koronan takia köyhyys on jo lisääntynyt 11 prosenttiyksikköä.

Raportissa ennustetaan, että vallankaappauksen jälkimainingeissa nousua voisi tulla 12 prosenttiyksikköä lisää ensi vuoden alkuun mennessä.

”Koronan ja poliittisen kriisin yhteisvaikutukset ovat aiheuttaneet systeemisen iskun, joka voi johtaa pitkäaikaiseen häiriöön Myanmarin kehityksessä ellei siihen puututa ja sitä ratkaista pian”, varoittaa UNDP:n Aasian ja Tyynenmeren johtaja Kanni Wignaraja.

Avustusjärjestöt varoittivat hiljattain, että vallankaappaus ja sen seuraukset uhkaavat lisätä myös nälkäisten määrää miljoonilla. Humanitaarisen avun tarvetta ajaa myös lisääntyvä pakolaisuus, sillä monet ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan väkivaltaa ja samaan aikaan maan sisäiset konfliktit uhkaavat kärjistyä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia