Vallankaappaus uhkaa lisätä nälkäisten määrää Myanmarissa miljoonilla – Suomen Lähetysseura ohjaa tukea paenneille ja tulonsa menettäneille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vallankaappaus uhkaa lisätä nälkäisten määrää Myanmarissa miljoonilla – Suomen Lähetysseura ohjaa tukea paenneille ja tulonsa menettäneille

Köyhyys, koronakriisi ja helmikuun sotilasvallankaappaus uhkaavat lisätä nälkäisten määrää Myanmarissa 3,4 miljoonalla. Moni on menettänyt työnsä ja tuhannet ovat paenneet väkivaltaa maan sisällä.

Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar on ottanut viime vuosina pieniä askeleita kohti demokratiaa, mutta vallankaappaus on suistanut maan kehityksen päinvastaiseen suuntaan. Kuva: Rick Bajornas / UN Photo.

Myanmarissa helmikuussa tapahtunut sotilasvallankaappaus ja sitä seurannut taloustaantuma on aiheuttanut maahan mittavan humanitaarisen kriisin. 

Jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset ovat menettäneet tulonsa ja työpaikkansa, peruspalvelut eivät toimi ja tuhannet ovat paenneet väkivaltaa. YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP) arvioi, että kriisin seurauksena nälkäisten määrä voi lähikuukausina nousta 1,5–3,4 miljoonaan. 

Tilanne on vaikea, sillä jo ennen vallankaappausta maassa oli koronapandemian aiheuttaman talouskriisin, konfliktien ja luonnonkatastrofien vuoksi jopa 2,8 miljoonaa ruokapulasta kärsivää ihmistä. Nyt vallankaappauksen seuraukset uhkaavat suistaa maan yhä pahempaan kriisiin.

Myanmarin armeija kaappasi vallan helmikuun ensimmäisenä päivänä. Se on vanginnut maan siviilijohtajat ja on tukahduttanut väkivaltaisesti vallankaappausta vastustavat mielenosoitukset.

WFP:n viime viikolla julkaiseman analyysin (pdf) mukaan useimmat maan terveyskeskukset ja koulutuslaitokset ovat kiinni. Noin 2 000 yksityistä pankkia on suljettu, mikä tarkoittaa, ettei rahaa voi siirtää ja esimerkiksi ulkomailla elävien myanmarilaisten rahalähetykset kotimaahansa ovat jumissa. Hallituksen toiminta on lähes pysähtynyt, useita tehtaita on suljettu ja uusien yritysten perustaminen hidastunut.

Työnsä ja tulonsa menettäneiden on vaikea hankkia ruokaa, ja ruokapulaa pahentaa se, että riisin hinta on noussut helmikuun alusta lähtien noin viisi prosenttia, keittoöljyn hinta 18 prosenttia. 

Erityisen vaikeassa asemassa ovat kaupungeissa ja niiden liepeillä elävä haavoittuva väestö. Esimerkiksi Yangonissa liepeillä ihmiset ovat jo alkaneet jättää aterioita väliin, syövät vähemmän ravitsevaa ruokaa ja turvautuvat velanottoon, WFP kertoo.

”Yhä useammat ihmiset ovat menettäneet työpaikkansa eikä heillä ole varaa ruokaan. Tarvitaan yhteinen ponnistus, jotta voidaan lievittää kärsimystä ja estää ruokaturvan hälyttävä heikkeneminen”, sanoo WFP:n maajohtaja Stephen Anderson tiedotteessa.

WFP ilmoitti viime viikolla aloittavansa uuden avustusoperaation, jonka tarkoituksena on jakaa apua noin kahdelle miljoonalle ihmiselle.

Myös muut avustusjärjestöt ovat havainneet kasvavan avuntarpeen. Maassa kehitysyhteistyötä tekevä Suomen Lähetysseura ilmoitti perjantaina ohjaavansa katastrofirahastostaan 80 000 euroa maan sisäisten pakolaisten auttamiseen sekä kriisin vuoksi elinkeinonsa menettäneiden perheiden tukemiseen.

Noin 250 000 ihmisen arvellaan paenneen kodeistaan kriisin seurauksena.

”Helmikuisen vallankaappauksen jälkeen Myanmarin armeija on kohdistanut yhä enemmän väkivaltaa kaappausta vastustaneita mielenosoittajia kohtaan. Erityisesti suuremmissa kaupungeissa mielenosoittajia on otettu kiinni, kidutettu ja surmattu. Väkivallan seurauksena siviiliväestöä on paennut etnisten aseellisten organisaatioiden hallitsemille alueille”, kertoo Lähetysseuran Myanmarin rauhanhankkeen projektipäällikkö Johannes Vierula tiedotteessa

Maassa oli sisäisten konfliktien takia jo ennestään satoja tuhansia sisäisiä pakolaisia, ja nyt vaarana on sodan kärjistyminen uudelleen, sillä asevoimat ovat tehneet muun muassa useita ilmaiskuja Kayinin osavaltioon viime viikkoina.

Lähetysseura ohjaa 40 000 euroa avustaan maan sisäisille pakolaisille kahden paikallisen kansalaisjärjestön kautta. Pakolaisille toimitetaan tilapäiseen asumiseen tarvittavaa suojaa, ruokaa, hygieniatarvikkeita, vaatteita ja lääkkeitä. Toiset 40 000 euroa aiotaan suunnata elinkeinonsa menettäneille perheille Myanmarin kirkkojen federaation kautta. Yhteensä avun arvioidaan tavoittavan yli 5 000 ihmistä. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia