Valtioneuvostolta jälleen asevientilupa Arabiemiirikuntiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Valtioneuvostolta jälleen asevientilupa Arabiemiirikuntiin

Suomi ilmoitti marraskuussa 2018, ettei se myönnä enää uusia asevientilupia Saudi-Arabiaan ja Arabiemiirikuntiin. Uusi lupa sallii kuitenkin varaosien sekä vaihde- ja akselistosettien viennin. Suomen asekauppaa seuraavan SaferGlobe Finlandin toiminnanjohtajan sijainen Kari Paasonen pitää vientilupaa yllättävänä.

Suomen lippu ja puun lehtiä

Suomi jatkaa varaosien vientiä Arabiemiirikuntiin. Kuva: Fredrik Rubensson / CC BY-SA 2.0.

Valtioneuvosto on jälleen myöntänyt suomalaisille yrityksille asevientilupia Arabiemiirikuntiin. Päätös tehtiin eilen valtioneuvoston yleisistunnossa.

Kyseessä eivät ole varsinaiset aseet vaan varaosat, vaihde- ja akselistosetit sekä huolto. Luvat myönnettiin hämeenlinnalaiselle Sisu Akselit Oy:lle, joka valmistaa osia moottoriajoneuvoihin, sekä tamperelaiselle, muun muassa vaihteistoja valmistavalle Katsa Oy:lle.

Tuotteiden vastaanottaja on Abu Dhabissa toimiva, muun muassa panssaroituja ajoneuvoja valmistava LLC Calidus. Lupa on voimassa vuoden 2039 loppuun asti.

Suomi on tehnyt aiemminkin asekauppaa Arabiemiirikuntien kanssa, mutta se lupasi marraskuussa 2018, ettei Arabiemiirikuntiin tai Saudi-Arabiaan myönnetä enää uusia asevientilupia, sillä kumpikin maa on mukana Jemeniä pommittavassa liittoumassa. Jemen on ajautunut konfliktin seurauksena vaikeaan humanitaariseen kriisiin. Suomen Arabiemiirikunnille myymiä panssariajoneuvoja on myös nähty Jemenin sodassa. Vanhoja lupia ei kuitenkaan peruttu, ja niiden turvin voi edelleen viedä varaosia.

Perjantaina myönnetyssä luvassa on kyse joko kokonaan uudesta luvasta tai jatkoluvan hakemisesta sellaisille tuotteille, joiden vientilupa on umpeutunut. Vientilupaa koskeva muistio on salainen.

Suomen asekauppaa seuraavat Suomen Rauhanliitto, Sadankomitea ja Rauhanpuolustajat kritisoivat vientiluvan myöntämistä. Ne muistuttavat, että hallitusohjelmassa linjataan, ettei Suomi vie aseita sotaa käyviin maihin.

“Lähi-itään, ja varsinkaan Jemenissä sotivan liittouman osapuolille, ei pitäisi myöntää mitään vientilupia. Tilanne Jemenissä on katastrofaalinen. Vientilupapäätös on sekä käytännössä että poliittisena signaalina täysin vastuuton”, toteaa Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius tiedotteessa.

Myös Suomen asekauppaa seuraavan SaferGlobe Finlandin toiminnanjohtajan sijainen Kari Paasonen pitää vientilupaa yllättävänä. Lupa on voimassa vuoden 2039 loppuun asti, mikä on poikkeuksellista, sillä tavallisesti suurin osa myönnetyistä luvista on voimassa muutaman vuoden tai sitä vähemmän.

“En muista aiemmin nähneeni näin pitkälle ajalle myönnettyä lupaa“, hän kertoo.

Lisätty 17.3.2020 Kari Paasosen kommentit sekä lisätty kappale, joka käsittelee vientiluvan laatua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia