Valtioneuvosto myönsi Patrialle jälleen vientiluvan Arabiemiirikuntiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Valtioneuvosto myönsi Patrialle jälleen vientiluvan Arabiemiirikuntiin

Patria saa viedä panssaroitujen ajoneuvojen varaosia Arabiemiirikuntiin. Sadankomitean mukaan Suomen asevientipolitiikka asettaa suomalaisten yritysten edut ihmisoikeuksien edelle

Arabiemiraattien lippuja hiekkarannalla

Arabiemiraatit oli Suomen tärkein asekauppakumppani vuonna 2016. Kuva: hewy / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Valtioneuvosto on myöntänyt jälleen suomalaiselle puolustustarvikeyritys Patria Land Systemsille asevientiluvan Arabiemiirikuntiin. Lupa annettiin tänään valtioneuvoston yleisistunnossa.

Lupa kattaa Patrian AMV 8x8 -ajoneuvojen varaosat ja takuuosat sekä ajoneuvon käytön, integrointityön ja ylläpidon teknologia ja tekniset julkaisut. Loppukäyttäjä on Arabiemiirikuntien puolustusvoimat.

Suomen asevientiä Arabiemiirikuntiin on tänä vuonna kritisoitu erityisen paljon, sillä maa on osa Saudi-Arabian johtamaa sotilasliittoumaa, joka pommittaa Jemeniä ja on tehnyt useita siviilien kuolemaan johtaneita ilmaiskuja. Norjalainen sanomalehti paljasti alkuvuodesta, että Jemenissä oli nähty myös Patrian valmistama panssariajoneuvo.

Suomalaiset rauhanjärjestöt kantelivat aiemmin tänä vuonna oikeuskanslerille Patrian vientiluvista Arabiemiirikuntiin, sillä EU:n yhteinen kanta ja YK:n asekauppasopimus rajoittavat asevientiä ihmisoikeuksia rikkoviin maihin. Myös eduskunta on linjannut, ettei aseita pidä viedä sotaa käyviin maihin.

Oikeuskansleri linjasi kesäkuussa, että vientilupien myöntämistä ei voi pitää laittomana, mutta vuoden 2018 päätöstä on ”kritiikille altis” Jemenin muuttuneiden olosuhteiden vuoksi. Ratkaisussa huomautetaan myös, ettei puolustusministeriön selvityksestä ilmene, miten yksityiskohtaisesti valmistelussa on arvioitu muun muassa YK:n ihmisoikeustoimikunnan ja muiden YK:n raporttien mukaista tilannetta Jemenissä.

Suomalaisen rauhanjärjestön Sadankomitean mukaan samoja kysymyksiä voi esittää tämänpäiväisen vientilupapäätöksen osalta.

”Päätös -- on tuorein osoitus siitä, kuinka Suomen asevientipolitiikka asettaa suomalaisten yritysten edut ihmisoikeuksien edelle”, se kritisoi kannanotossaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia