Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan

Lähihoitajana työskennellyt Ali Reza Heidari uhattiin käännyttää Afganistaniin, jossa hän ei ole koskaan käynyt. Nyt hän on saanut vuoden mittaisen, työperustaisen oleskeluluvan.

Suomen lippu, taustalla merta ja rakennuksia.

Amnesty kritisoi Suomen maahanmuuttopolitiikkaa, koska turvapaikanhakijoita palautetaan Afganistaniin. Kuva: Eevi Alanissi / CC BY-NC 2.0.

Turkulaiselle lähihoitajalle Ali Reza Heidarille on myönnetty vuoden mittainen työperustainen oleskelulupa Suomeen

”Tuntuu kuin voisin hengähtää ensimmäisen kerran viiden vuoden odottamisen jälkeen”, Heidari kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tiedotteessa.

Heidarin oleskelulupaprosessi ehti herättää laajaa julkista keskustelua, sillä Suomi aikoi aiemmin palauttaa hänet Afganistaniin, jossa hän ei ole koskaan käynyt.

Heidari saapui Suomeen vuonna 2015 ja haki kansainvälistä suojelua. Hänelle ei myönnetty turvapaikkaa eikä myöskään oleskelulupaa muilla perusteilla. Heidarin vanhemmat olivat muuttaneet Afganistanista Iraniin jo ennen tämän syntymää, mutta Suomi aikoi silti käännyttää hänet nimenomaan konfliktista kärsivään Afganistaniin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International avasi Heidarin puolesta helmikuussa vetoomuksen, jossa vaadittiin Heidarin palautuksen perumista ja kaikkien Afganistan-palautusten keskeytystä. Se on kerännyt 29 277 allekirjoitusta.

”Haluan sydämeni pohjasta kiittää jokaista, joka allekirjoitti vetoomuksen. Se on merkinnyt minulle paljon. Tiedän, että moni muu afganistanilainen on samanlaisessa tilanteessa kuin minä. Toivon, että tapaukseni ja vetoomus auttaisi myös heitä”, Heidari sanoo.

Afganistan on kärsinyt vuosikymmenien ajan konfliktista. Viime syksynä maan hallitus sekä Taleban-liike aloittivat rauhanneuvottelut, mutta ne ovat edenneet hitaasti. Väkivalta on jatkunut yhä, ja esimerkiksi viime vuoden tammi- ja syyskuun välisenä aikana yli 2 000 siviiliä kuoli YK:n Afganistan-operaation mukaan konfliktissa.

Myös Suomen Maahanmuuttoviraston eli Migrin linjauksen mukaan maan turvallisuustilanne on epävakaa. Kaikille maan alueille ei palauteta ihmisiä, mutta koko maata ei ole määritelty turvattomaksi.

Amnestyn mukaan Afganistan ei ole turvallinen lainkaan ja kaikki palautukset sinne tulisi pysäyttää. Järjestön mukaan turvapaikanhakijoiden palautukset Afganistaniin ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia, sillä palautuskiellon periaatteen mukaan ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen kohtelu.

Heidarin puolesta avattu vetoomus aiotaan edelleen luovuttaa sisäministeri Maria Ohisalolle (vihr) ja Migrin ylijohtajalle Jari Kähköselle, järjestö kertoo.

Lisäys: Ingressiä muokattu 12.4.2021.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia