Amnesty vetoaa turkulaisen lähihoitajan puolesta – Uhkana palautus Afganistaniin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty vetoaa turkulaisen lähihoitajan puolesta – Uhkana palautus Afganistaniin

Ali Reza Heidari ei ole käynyt koskaan Afganistanissa, mutta silti Suomi saattaa palauttaa hänet sinne.

Ali Reza Heidari seisoo tiellä.

Ali Reza Heidari työskentelee lähihoitajana puhuu suomea, mutta hän ei siitä huolimatta ole saanut oleskelulupaa. Kuva: Amnesty International Suomen osasto.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osasto vetoaa sisäministeri Maria Ohisaloon (vihr) sekä Maahanmuuttoviraston eli Migrin ylijohtajaan Jari Kähköseen, jotta nämä peruisivat turkulaisen Ali Reza Heidarin pakkopalautuksen Afganistaniin.

Vuonna 2015 Suomeen saapunut Heidari ei ole koskaan asunut Afganistanissa, sillä hänen vanhempansa muuttivat Iraniin ennen hänen syntymäänsä. Hän on hakenut kansainvälistä suojelua mutta saanut kielteisen päätöksen.

Koska hänellä ei ole Afganistanin passia eikä hän ole saanut muukalaispassia, hän ei ole saanut Suomesta myöskään oleskelulupaa.

”Turussa minulla on työpaikka ja ystäviä. On vaikea ymmärtää miksi Suomi haluaa lähettää minut maahan, jossa en ole koskaan edes käynyt”, lähihoitajana työskentelevä Heidari toteaa Amnestyn tiedotteessa.

Amnesty on avannut sähköisen vetoomuksen, johon kerätään parhaillaan nimiä palautuksen perumiseksi.

Afganistan on kärsinyt vuosikymmenien ajan konfliktista. Viime syksynä maan hallitus sekä Taleban-liike aloittivat rauhanneuvottelut, mutta ne ovat edenneet hitaasti. Väkivalta on jatkunut yhä, ja esimerkiksi viime vuoden tammi- ja syyskuun välisenä aikana yli 2 000 siviiliä kuoli konfliktissa YK:n Afganistan-operaation mukaan (pdf).

Myös Migrin linjauksen mukaan maan turvallisuustilanne on epävakaa. Kaikille maan alueille ei palauteta ihmisiä, mutta koko maata ei ole määritelty turvattomaksi.

Amnestyn mukaan Afganistan ei ole turvallinen lainkaan ja kaikki palautukset sinne tulisi pysäyttää.

”Vaikka vetoamme tässä Alin puolesta, vetoomuksemme ulottuu kaikkiin Suomessa palautusuhan alla oleviin afganistanilaisiin. Afganistan ei ole turvallinen. Afganistaniin ei saa palauttaa ketään”, Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen sanoo tiedotteessa.

Heidarin puolesta on vedottu myös aiemmin. Viime keväänä Turun Mikaelin seurakunta otti hänet niin sanotun kirkkoturvan piiriin, mikä tarkoittaa esimerkiksi aineellista tukea ja neuvottelutukea viranomaisten kanssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia