Uutiset Suomalaisia maailmalla

Syyriassa työskentelevän Tuuli Karjalan tehtävänä on arvioida, kenellä on oikeus kansainväliseen suojeluun – ”Objektiivisuus auttaa pitämään tunteet kurissa”

Tuuli Karjala kiinnostui pakolaisoikeudesta opiskeluaikoinaan ja näki pakolaisjoukot omin silmin ensimmäisen kerran Ecuadorin ja Kolumbian rajalla. Nyt hän johtaa Syyriassa YK:n pakolaisjärjestön raportointiyksikköä. Turvapaikkahakemusten arvioijan pitää olla empaattinen mutta objektiivinen, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa.
Tuuli Karjala löysi oman alansa opiskellessaan pakolaisoikeutta. (Kuva: UNHCR)

On perjantaiaamupäivä ja kello lähenee yhtätoista sekä Syyriassa että Suomessa. Damaskoksessa vietetään vapaapäivää, mutta Tuuli Karjala istuu edelleen palaverissa, joten haastattelua lykätään puolella tunnilla.  

Karjala, 37, on työskennellyt Syyriassa kesäkuusta 2019 asti YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n pakolaisaseman arviointiviranomaisena. Tehtävänä oli aluksi johtaa yksikköä, joka arvioi turvapaikanhakijoiden tarvetta kansainväliseen suojeluun.

Vuotta myöhemmin Karjala ylennettiin saman järjestön raportointiyksikön päälliköksi, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa tilannekatsausten ja selvitysten laatiminen rahoittajille.

Ennen Syyrian pestiä Karjala työskenteli pakolaisten parissa eri YK-järjestöissä ensin Eritreassa ja sitten Ecuadorissa.

”Ecuadorin ja Kolumbian rajalla näin ensimmäistä kertaa valtavia ihmismassoja. He olivat kävelleet päiväkausia – pääosin Venezuelasta. Se oli pysäyttävää. Ecuadorissa moni pääsi ensimmäistä kertaa peseytymään ja nukkumaan turvassa”, Karjala muistelee.  

Mennään kuitenkin ajassa taaksepäin, tarkemmin ottaen Karjalan lapsuuteen 1980-luvun Lauttasaareen, Helsingin länsiosassa. Elämä tuntui turvalliselta, mutta Karjalan ollessa 13-vuotias moni asia muuttui.

Suomi liittyi EU:hun, ja Karjalan isä sai töitä Euroopan komissiosta Brysselistä, jonne perhe muutti. Samoihin aikoihin Belgiaa ravisteli uutisointi lapsia siepanneesta sarjamurhaaja Marc Dutroux’sta ja Karjala havaitsi, ettei elä enää lintukodossa.

”Brysselissä emme saaneet kulkea yksin kouluun, ja silloin ymmärsin ensimmäistä kertaa, että maailma on myös vaarallinen”, Karjala sanoo.   

Karjalan kotona puhuttiin paljon kansainvälisistä suhteista, ja etenkin äiti painotti lapsilleen, että hyväosaisilla on tietty velvollisuus auttaa muita.

Iän myötä Karjalan kiinnostus ihmisoikeuksia kohtaan kasvoi. Lukion aikana hän kiinnostui erityisesti naisten oikeuksista, mikä innoitti opiskelemaan oikeustieteitä. Opintojen maisterivaiheessa Karjala erikoistui kansainvälisiin ihmisoikeuksiin, humanitaariseen oikeuteen ja pakolaisoikeuteen.

”Pakolaisoikeuden kurssilla palaset loksahtivat lopullisesti paikoilleen. Tajusin, miten haavoittuvassa asemassa turvapaikanhakijat ovat. Turvalliseen maahan pääseminen ei takaa heille vielä mitään. Ja vaikka olisikin saanut pakolaisstatuksen, on kuitenkin vieraan maan lainsäädännön ja käytäntöjen armolla”, hän muistelee.

”Pieninkin epäilyksen syy selvitetään”

Maisteriopintojen jälkeen Karjala teki vielä väitöskirjan sukupuoleen perustuvasta vainosta. Sen jälkeen YK-ura sai alkunsa Suomen rahoittamassa YK:n apulaisasiantuntijaohjelmassa, jonka Karjala vietti Asmarassa Eritreassa ja Genevessä Sveitsissä.

Oikeusoppineena Karjalan nykyisiin ja aikaisempiin tehtäviin YK:n pakolaisjärjestössä kuuluu turvapaikanhakijoiden hakemusten arviointi. Hän arvioi muiden oikeusoppineiden kanssa sitä, kuka on oikeutettu suojeluun ja kuka ei. Kyse saattaa siis olla elämästä ja kuolemasta.

Mutta mitä tapahtuu, jos Karjalalla tai jollakin muulla turvapaikanhakijan tapausta selvittävällä syntyy tunne siitä, että haastateltava ei ole osannut tai uskaltanut kertoa jotakin hakemuksen kannalta ratkaisevaa? Tai miten edetään, jos herää epäilys siitä, että turvapaikanhakija valehtele?    

”Jos yhdellekään tapausta tutkivalle jää epäilys jostakin asiasta tai tapauksessa ilmenee epäselvyyttä tai epäjohdonmukaisuutta, niin asia selvitetään. Turvapaikanhakija voidaan pyytää silloin uudelleen haastatteluun”, Karjala sanoo.

Järjestelmä on Karjalan mukaan luotu suojelemaan ennen kaikkea apua ja suojelua tarvitsevia, pakolaisia vastaanottavia maita sekä YK:n työntekijöitä. Kun tapaukset on selvitetty läpikotaisin ja kaikki kivet on käännetty, eivät turvapaikanhakijoiden kohtalot valvota yhtä paljon.

Haastattelun aikana Karjala korostaa usein, että turvapaikkahakemusten arvioijilta vaaditaan objektiivisuutta, vastuullisuutta ja samaan aikaan myös empatiaa.

Mutta miten tämä voi toteutua, jos arvioijan pitäisi toisaalta toimeenpanna lainsäädäntöä viileänä virkamiehenä ja kuitenkin toimia turvapaikanhakijoiden empaattisena edunvalvojana?

”Objektiivisuus ja uskollisuus oikeusprosessille auttaa pitämään tunteet kurissa ja suojelee niitä, jotka ovat oikeasti suojelun ja avun tarpeessa ja sen myötä koko kansainvälistä pakolaisjärjestelmää. Toivon, että työ ei ole kovettanut minua, mutta toisaalta aloin työskennellä vähemmän pakolaisten kanssa kasvotusten ja enemmän raportoinnin parissa osittain siksi, että se on niin raskasta”, Karjala sanoo.

Työn raskaan luonteen takia humanitaariselle alalle tähtäävän pitäisi Karjalan mukaan olla henkisesti vahva ja kärsivällinen. Työ UNHCR:n kaltaisessa organisaatiossa vaatii myös tahtoa työskennellä erilaisissa olosuhteissa, erilaisten ihmisten ja kulttuurien kanssa. Tämä taas vaatii joustavuutta ja ennakkoluulotonta asennetta.

Pakolaisoikeus ei tunnista sanaa ”elintasopakolainen”

Turvapaikanhakijoista on viime vuosien aikana käytetty useita eri nimityksiä julkisissa keskusteluissa. Esimerkiksi siirtolainen, maahanmuuttaja, turvapaikkaturisti, turvapaikkashoppailija ja elintasopakolainen.

Myös Karjala tunnustaa, että voi olla vaikeaa erottaa siirtolaisia ja suojelua tarvitsevia turvapaikanhakijoita toisistaan. Se ei ole asiantuntijoillekaan aina itsestään selvää. Esimerkiksi Karjalan kohtaamat siirtolaiset Kolumbian ja Ecuadorin rajalla koostuivat hyvin erilaisista ihmisistä, joilla oli erilaisia avun ja suojelun tarpeita. Englanniksi ilmiötä kutsutaan nimellä mixed migration.

”Tosin kansainvälinen oikeus ei tunnista termiä elintasopakolainen. Se ei tarkoita mitään. Pakolaiset taas ovat henkilöitä, jotka pakenevat vainoa ja jotka eivät voi palata kotimaahansa, koska se on liian vaarallista”, Karjala tarkentaa.

Humanitaarinen ala on Karjalan mukaan monipuolinen, ja se tarvitsee alati uusia asiantuntijoita. Tarvetta olisi erityisesti oikeustieteiden, valtiotieteiden, kansainvälisten suhteiden, sosiaalityön, psykologian, elintarviketurvan, terveysalan sekä eri tekniikan alojen osaajille.

Toisaalta ei myöskään ole pakko sinnitellä kolme- tai vaikkapa nelikymppiseksi asti ennen kuin ryhtyy edistämään ihmisoikeuksia ja oikeudenmukaisempaa maailmaa. Ihmisoikeuksien parissa voi myös alkaa työskennellä myös nuorena ja kotimaasta käsin.

”Työskentely kansalaisjärjestöissä on loistava tapa edistää pakolaisten asemaa. Sitä kautta voi myös olla suorassa vuorovaikutuksessa pakolaisten kanssa, mikä ei aina ole mahdollista suurissa kansainvälisissä järjestöissä, kuten YK:ssa”, Karjala summaa.

Tuuli Karjala

  • Toimii raportointivastaavana YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:llä Syyriassa. Sitä ennen työskennellyt pakolaiskysymysten parissa muun muassa Eritreassa ja Ecuadorissa.
  • Väitteli oikeustieteiden tohtoriksi vuonna 2016 Etelä Afrikan Stellenboschin yliopistosta. Keskittyi väitöskirjassa kansainväliseen pakolaisoikeuteen ja sen sisältämiin sukupuoleen liittyviin eriarvoistaviin tekijöihin.
  • Pääsi Suomen rahoittamaksi YK:n apulaisasiantuntijaksi vuonna 2015.
  • Vietti lapsuutensa Helsingin Lauttasaaressa, kunnes muutti Brysseliin vuonna 1995.

Siirtolaisuus ja pakolaisuusSuomalaisia maailmalla pakolaisetsiirtolaisuustyöYK SyyriaSuomi

Lue myös

Nainen puolilähikuvassa, taustalla pensasaita.

Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö

Maailma.net aloittaa juttusarjan suomalaisista, jotka ovat päätyneet kansainvälisiin kehitys- ja ihmisoikeustehtäviin. Anna Autio on edistänyt Pohjois-Afrikan lehdistönvapautta, johtanut Maailmanpankin ihmisoikeusrahastoa ja tutkinut Kosovon ihmisoikeusloukkauksia. Hän on oppinut työssään realismia – mutta ei kyynisyyttä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa, taustalla maalattu seinä.

Kauppasaarto ei Kuuban järjestelmää kaada, mutta hyvät suhteet Yhdysvaltoihin voivat sen tehdä, sanoo Kuubasta kirjan kirjoittanut toimittaja Antti Halinen

Donald Trumpin pakotepolitiikka on vahvistanut Kuuban kommunistisen puolueen tiukan linjan kannattajia. Barack Obaman aloittama pehmeämpi linja olisi voinut pikkuhiljaa kaataa koko järjestelmän, sanoo pitkään Kuubaa seurannut Antti Halinen.
Israelin lippu

Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman

Miehitetyllä Länsirannalla rokotteita on jaettu juutalaissiirtokuntalaisille mutta ei palestiinalaisille. YK ja ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat Israelia Geneven neljännen sopimuksen velvoitteista.
Nainen puolilähikuvassa ikkunan edessä, taustalla rakennuksia.

EU:n pitäisi ottaa enemmän vastuuta Bosnian pakolaistilanteesta eikä sysätä vastuuta kyynisesti rajojensa ulkopuolelle

Noin 1 400 pakolaista jäi ilman suojaa, kun Lipan pakolaisleiri paloi Bosnia ja Hertsegovinassa. EU:n pitäisi yrittää vaikuttaa tehokkaammin maan byrokraattiseen hallintoon, joka on kykenemätön tekemään ratkaisuja ihmisten hyväksi, tai ottaa itse vastuu pakolaisista, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaupunki vuoren alla.

Tulivuoren juurella elävä San Salvadorin kaupunki torjuu ilmastonmuutosta luonnon omin keinoin – Jukkapalmut ja imeytysojat estävät maanvyörymiä

El Salvadorin pääkaupungissa San Salvadorissa koetaan jatkuvasti maa- ja mutavyöryjä ja ilmastonmuutoksen pelätään pahentavan tilannetta. Nyt vyöryjä torjutaan ekosysteemipohjaisin ratkaisuin.
Jäälohkareita kellumassa meressä.

Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin

Arktiselle alueelle kulkeutuu vaatteiden tekokuituja todennäköisesti Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Tuoreimmat

120 000 ihmistä on paennut vaaliväkivaltaa Keski-Afrikan tasavallassa – ”Ihmiset pakenevat kodeistaan vain vaatteet päällään”
Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman
Tulivuoren juurella elävä San Salvadorin kaupunki torjuu ilmastonmuutosta luonnon omin keinoin – Jukkapalmut ja imeytysojat estävät maanvyörymiä
Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin
Kashmirin laakso on maailman viimeisiä sahramikrookuksen kasvupaikkoja – Viljelijät pelkäävät, että teollisuus tuhoaa maailman kalleimman maustekasvin
WWF:n raportti: Sademetsien hurja kato heikentää myös suojaa tartuntatauteja vastaan – “Meidän pitää pikaisesti korjata luontosuhteemme“
PlayStation 5:n julkaisusta uutisoitiin viime vuonna 26 kertaa enemmän kuin kymmenestä humanitaarisesta kriisistä, selviää tuoreesta vertailusta
2,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Tigrayn kriisin seurauksena Etiopiassa – Palanneista moni kohtaa tuhotun kodin
Kysely: Eurooppalaiset luopuisivat mieluummin lentämisestä kuin autosta ilmastonmuutoksen torjumiseksi
Kaivosjätti Rio Tintoa syytetään ympäristörikoksista Papua-Uudessa-Guineassa – Vuosikymmeniä kaivoksen sulkemisen jälkeen kuparia valuu edelleen jokiin

Luetuimmat

PlayStation 5:n julkaisusta uutisoitiin viime vuonna 26 kertaa enemmän kuin kymmenestä humanitaarisesta kriisistä, selviää tuoreesta vertailusta
Kaivosjätti Rio Tintoa syytetään ympäristörikoksista Papua-Uudessa-Guineassa – Vuosikymmeniä kaivoksen sulkemisen jälkeen kuparia valuu edelleen jokiin
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Kauppasaarto ei Kuuban järjestelmää kaada, mutta hyvät suhteet Yhdysvaltoihin voivat sen tehdä, sanoo Kuubasta kirjan kirjoittanut toimittaja Antti Halinen
”Häpeällinen hyökkäys demokratiaa ja sen edustajia vastaan” – Washingtonin levottomuudet tuomitaan laajasti
WWF:n raportti: Sademetsien hurja kato heikentää myös suojaa tartuntatauteja vastaan – “Meidän pitää pikaisesti korjata luontosuhteemme“
Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin
Epävarmassa maailmassa yhä useampi kiinnostuu ekokylässä asumisesta – Keuruun ekokylässä elää tavallisia ihmisiä, ei ”kajahtaneita tyyppejä uimassa vastavirtaan”
2,3 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Tigrayn kriisin seurauksena Etiopiassa – Palanneista moni kohtaa tuhotun kodin
Satelliitit tarjoavat apua metsäkadon torjuntaan – Tutkimuksen mukaan varoitusjärjestelmä vähensi metsäkatoa Keski-Afrikan maissa lähes viidenneksellä