Suomi pian ihmisoikeuksia käsittelevän YK:n TSS-komitean arvioitavana – Kansalaisjärjestöt kritisoivat UPM:n toimia Uruguayssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomi pian ihmisoikeuksia käsittelevän YK:n TSS-komitean arvioitavana – Kansalaisjärjestöt kritisoivat UPM:n toimia Uruguayssa

YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien komitea arvioi pian Suomen ihmisoikeustilannetta. Kansalaisjärjestöjen mielestä myös suomalaisen metsäyhtiön UPM:n tehdasprojekti Uruguayssa vaatisi kriittistä tarkastelua.

Suomen lippu, taustalla merta ja rakennuksia.

Suomi on pian YK:n TSS-komitean arvioitavana. Kuva: Eevi Alanissi / CC BY-NC 2.0.

Metsäyhtiö UPM:n sellutehdashanketta Uruguayssa ei ole arvioitu riittävästi ihmisoikeus- ja ympäristönäkökulmasta, arvioi joukko suomalaisia ja kansainvälisiä järjestöjä tuoreessa kannanotossaan (pdf).

Järjestöjen mukaan tehdashankkeessa ei ole varmistettu, että investoinnin vaikutukset eivät heikentäisi taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumista.

Kannanotto on osa raporttia, joka on toimitettu YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien (TSS) komitealle.

TSS-oikeuksien sopimus on YK:n tärkeimpiä ihmisoikeussopimuksia. Siihen sitoutuvat maat raportoivat viiden vuoden välein TSS-oikeuksien toteutumisesta YK:n komitealle, joka puolestaan laatii suosituksia tilanteen parantamiseksi.

Komitea ryhtyy helmikuussa arvioimaan Suomen viime keväänä jättämää raporttia. Myös kansalaisjärjestöt saavat antaa TSS-komitealle lausuntonsa, ja suomalaisjärjestöt keräävät nyt nimiä Uruguay-kannanottoon.

UPM:n sellutehdashanke Uruguayssa on herättänyt maassa kritiikkiä, sillä valtio joutuu investoimaan miljardeja euroja tehtaan vaatimaan infrastruktuuriin. Myös ympäristökuormitus, kuten eukalyptusviljelmien vaikutukset, ovat herättäneet paikallisissa huolta.

Järjestöt muistuttavat, että UPM:n kotipaikka on Suomessa, joten Suomella on velvollisuus käytettävissä olevin keinoin varmistaa myös, etteivät ulkomailla toimivat suomalaisyritykset riko ihmisoikeuksia. Näin on myös TSS-komitea itse lausunut. Komitea on aiemmissa kommenteissaan kysynyt Suomelta muun muassa, miten se pyrkii estämään suomalaisten yritysten TSS-oikeuksien loukkaukset ulkomailla.

Järjestöjen mukaan yhteisöjä, joita hanke koskettaa, ei myöskään ole kuultu riittävästi hankkeen valmistelussa.

”Investointi vaikuttaa esimerkiksi veden laatuun ja kiertoon sekä sen saantiin, maankäyttöön, biodiversiteettiin, ekosysteemeihin, asumiseen ja liikenteeseen tavoilla, jotka laiminlyövät ihmisoikeusvelvoitteita ja uhkaavat rikkoa ihmisoikeutta kunnolliseen elintasoon -- riistäen ihmisiltä heidän paikallisesti määrittelemänsä elinkeinot”, lausunnossa todetaan.

Järjestöjen lausunnossa ovat mukana Uusi Tuuli ry, Maan ystävät sekä Emmaus Aurinkotehdas. Allekirjoittajina on myös useita uruguaylaisia sekä kansainvälisiä järjestöjä, kuten kansainvälinen Maan ystävät sekä Global Forest Coalition.

TSS-komitean on määrä antaa lausuntonsa Suomen ihmisoikeustilanteesta maaliskuussa. Aiemmin viime syksynä joukko suomalaisia järjestöjä jätti komitealle raportin, jonka mukaan Suomen keskeisiä ihmisoikeusongelmia ovat esimerkiksi puutteet sosiaaliturvan tasossa sekä yhdenvertaisessa pääsyssä terveydenhuoltoon.

Täsmennys 28.1: Järjestöjen raportti on jo toimitettu TSS-komitealle, toisin kuin aiemmin kerrottiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia