Uutiset Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa

Suomi pian ihmisoikeuksia käsittelevän YK:n TSS-komitean arvioitavana – Kansalaisjärjestöt kritisoivat UPM:n toimia Uruguayssa

YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien komitea arvioi pian Suomen ihmisoikeustilannetta. Kansalaisjärjestöjen mielestä myös suomalaisen metsäyhtiön UPM:n tehdasprojekti Uruguayssa vaatisi kriittistä tarkastelua.
Suomen lippu, taustalla merta ja rakennuksia.
Suomi on pian YK:n TSS-komitean arvioitavana. (Kuva: Eevi Alanissi / CC BY-NC 2.0)

Metsäyhtiö UPM:n sellutehdashanketta Uruguayssa ei ole arvioitu riittävästi ihmisoikeus- ja ympäristönäkökulmasta, arvioi joukko suomalaisia ja kansainvälisiä järjestöjä tuoreessa kannanotossaan (pdf).

Järjestöjen mukaan tehdashankkeessa ei ole varmistettu, että investoinnin vaikutukset eivät heikentäisi taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumista.

Kannanotto on osa raporttia, joka on toimitettu YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien (TSS) komitealle.

TSS-oikeuksien sopimus on YK:n tärkeimpiä ihmisoikeussopimuksia. Siihen sitoutuvat maat raportoivat viiden vuoden välein TSS-oikeuksien toteutumisesta YK:n komitealle, joka puolestaan laatii suosituksia tilanteen parantamiseksi.

Komitea ryhtyy helmikuussa arvioimaan Suomen viime keväänä jättämää raporttia. Myös kansalaisjärjestöt saavat antaa TSS-komitealle lausuntonsa, ja suomalaisjärjestöt keräävät nyt nimiä Uruguay-kannanottoon.

UPM:n sellutehdashanke Uruguayssa on herättänyt maassa kritiikkiä, sillä valtio joutuu investoimaan miljardeja euroja tehtaan vaatimaan infrastruktuuriin. Myös ympäristökuormitus, kuten eukalyptusviljelmien vaikutukset, ovat herättäneet paikallisissa huolta.

Järjestöt muistuttavat, että UPM:n kotipaikka on Suomessa, joten Suomella on velvollisuus käytettävissä olevin keinoin varmistaa myös, etteivät ulkomailla toimivat suomalaisyritykset riko ihmisoikeuksia. Näin on myös TSS-komitea itse lausunut. Komitea on aiemmissa kommenteissaan kysynyt Suomelta muun muassa, miten se pyrkii estämään suomalaisten yritysten TSS-oikeuksien loukkaukset ulkomailla.

Järjestöjen mukaan yhteisöjä, joita hanke koskettaa, ei myöskään ole kuultu riittävästi hankkeen valmistelussa.

”Investointi vaikuttaa esimerkiksi veden laatuun ja kiertoon sekä sen saantiin, maankäyttöön, biodiversiteettiin, ekosysteemeihin, asumiseen ja liikenteeseen tavoilla, jotka laiminlyövät ihmisoikeusvelvoitteita ja uhkaavat rikkoa ihmisoikeutta kunnolliseen elintasoon -- riistäen ihmisiltä heidän paikallisesti määrittelemänsä elinkeinot”, lausunnossa todetaan.

Järjestöjen lausunnossa ovat mukana Uusi Tuuli ry, Maan ystävät sekä Emmaus Aurinkotehdas. Allekirjoittajina on myös useita uruguaylaisia sekä kansainvälisiä järjestöjä, kuten kansainvälinen Maan ystävät sekä Global Forest Coalition.

TSS-komitean on määrä antaa lausuntonsa Suomen ihmisoikeustilanteesta maaliskuussa. Aiemmin viime syksynä joukko suomalaisia järjestöjä jätti komitealle raportin, jonka mukaan Suomen keskeisiä ihmisoikeusongelmia ovat esimerkiksi puutteet sosiaaliturvan tasossa sekä yhdenvertaisessa pääsyssä terveydenhuoltoon.

Täsmennys 28.1: Järjestöjen raportti on jo toimitettu TSS-komitealle, toisin kuin aiemmin kerrottiin.

Ihmisoikeuspolitiikka SuomessaYritysvastuu ihmisoikeudetkansalaisyhteiskuntayhtiötympäristö SuomiUruguay Maan ystävät

Lue myös

Suomen lippu, taustalla merta ja rakennuksia.

Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan

Lähihoitajana työskennellyt Ali Reza Heidari uhattiin käännyttää Afganistaniin, jossa hän ei ole koskaan käynyt. Nyt hän on saanut vuoden mittaisen, työperustaisen oleskeluluvan.
Erivärisiä kankaisia kasvomaskeja roikkumassa narulla.

Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuoreen vuosiraportin mukaan koronapandemian varjolla valtiot ovat rajoittaneet sananvapautta ja käyttäneet ylimitoitettua voimaa. Samalla niin maiden välinen kuin sisäinenkin epätasa-arvo on tullut näkyväksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Ihmisiä ja autoja tiellä.

Kolumbia näyttää muulle maailmalle mallia pakolaisten vastaanotossa

Kolumbiaan saapuu päivittäin satoja tai jopa tuhansia pakolaisia Venezuelasta. Maa on myöntänyt tulokkaille oikeuden muun muassa työntekoon ja julkisiin palveluihin. Yhteiselo ei ole sujunut kitkatta, mutta esimerkiksi kukka-ala on hyötynyt uudesta työvoimasta.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.