Suomalaisten kulutuspäästöt ulkoistetaan riskimaihin – Kyselyn mukaan yritykset eivät tiedä alihankintaketjunsa hiilijalanjälkeä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaisten kulutuspäästöt ulkoistetaan riskimaihin – Kyselyn mukaan yritykset eivät tiedä alihankintaketjunsa hiilijalanjälkeä

Suomessa syytetään Aasian maita ilmastokriisin kiihdyttämisestä, mutta myös oma kulutuksemme ruokkii fossiilisten polttoaineiden käyttöä tuotantomaissa, paljastaa Finnwatchin kysely.

Rakennuksia veden äärellä peittyneenä saastepilveen

Kiinan ja muiden kehittyvien talouksien päästöjen kasvua kiihdyttää myös länsimaisten kuluttajien kysyntä. Kuva Kiinan Shanghaista. Kuva: leniners / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Suomalaisyritykset ovat laiminlyöneet ilmastovastuunsa riskimaissa, joissa niiden tuotteet valmistetaan, kritisoi yritysten yhteiskuntavastuuta seuraava Finnwatch-järjestö.

Se on tehnyt 35 suomalaisyritykselle kyselyn, jossa selvitettiin, millaisiin toimiin ne ovat ryhtyneet alihankintaketjunsa hiilidioksidipäästöjen minimoimiseksi.

Vastaukset olivat niukkoja. Kahdeksan yritystä ei vastannut kyselyyn, ja osa ei kertonut kaikkia tietoja. Suurin osa lopuista yrityksistä ei tiedä, millä energialähteellä niiden riskimaissa, kuten Kiinassa ja Intiassa tuotetut tuotteet, on valmistettu. Ne, jotka tietävät, vahvistivat ison osan tuotannosta tapahtuvan fossiilisella energialla, kuten kivihiilellä.  Yksikään yritys ei myöskään edellyttänyt hiilijalanjälkeen liittyviä toimenpiteitä ostosopimuksissaan.

”Samalla, kun Suomen alueellisia kasvihuonekaasupäästöjä yritetään leikata, yritykset tuovat Suomeen valtavia määriä kivihiilellä ja muilla fossiilisilla polttoaineilla tuotettuja tuotteita”, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér tiedotteessa.

Finnwatch vaatii, että yritykset ryhtyvät seuraamaan hiilijalanjälkeään riskimaissa sekä raportoimaan siitä. Myös suomalaisten päättäjien pitäisi seurata Suomen kulutusperäisiä päästöjä. Ne ovat yli 30 prosenttia suuremmat kuin Suomen alueperäiset eli viralliset kasvihuonekaasupäästöt, Finér muistuttaa.

”Suomessa monet syyttävät Kiinaa ja muita Aasian maita kivihiilen poltosta ja ilmastokriisin kiihdyttämisestä. Nyt on aika huomata, että Suomessa toimivat yritykset ja oma kulutuksemme ruokkivat fossiilisen energian kulutusta tuotantomaissa.”

Pelkästään Kiinasta ja Intiasta tuodaan Suomeen suoraan vuosittain erilaisia tuotteita lähes viidellä miljardilla eurolla.

Osa suomalaisyrityksistäkin näyttää kuitenkin heränneen. Selvityksen mukaan Finlayson ja Familon pyytävät tavarantoimittajilta nykyisin hiilijalanjäljen raportointia. S-ryhmä on ottanut käyttöön tänä vuonna päästöraportoinnin, johon liittyvä kysely lähetetään osalle riskimaiden tavarantoimittajista. Jotkut yritykset kysyvät tietyiltä tavarantoimittajilta energiankulutuksesta ja energianlähteistä.

Myönteistä on myös se, että jo selvityksen teon aikana monet yritykset liittyivät ympäristövastuullisuusjärjestelmä Amfori BEPiin. Julkisella keskustelulla ja kuluttajapaineella onkin mahdollista saada yritykset nopeastikin liikkeelle, Finnwatch muistuttaa.

Sillä on suosituksia myös kuluttajille.

”Kuluttajien tulee lopettaa tarpeeton materiaalinen kuluttaminen ja siirtyä uusien tuotteiden ostamisesta kierrättämiseen ja korjaamiseen. Kun uusia tuotteita on pakko ostaa, niitä markkinoivilta yrityksiltä tulee vaatia tietoa tuotannon ilmastovaikutuksista”, Finér ohjeistaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia