Suomalaisjärjestöt saavat lisää rahaa kehitysyhteistyöhön Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaisjärjestöt saavat lisää rahaa kehitysyhteistyöhön Afrikassa

Viime vuosina leikkauksia kokeneet ohjelmatukijärjestöt saavat tänä ja ensi vuonna uutta rahoitusta, jolla on tarkoitus tehdä muun muassa ilmastonmuutoksen vastaista työtä.

Ulkoministeriö on myöntänyt ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnarin (sd) päätöksellä 22,5 miljoonan euron lisärahoituksen suomalaisten kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhön vuosina 2020–2021. Lisärahoitus koskee Afrikassa tapahtuvaa työtä.

Rahoituksella tuetaan etenkin ilmastonmuutoksen vastaista työtä sekä vähemmistöjen oikeuksien, sukupuolten välisen tasa-arvon ja kansalaisyhteiskunnan vahvistamista.


”Nämä ovat hyvin ajankohtaisia teemoja, joiden edistämiseen nimenomaan kansalaisjärjestöt pystyvät vaikuttamaan”, Skinnari sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Tuki myönnettiin 17 ohjelmatukijärjestölle, joista suurin osa on isoja kehitysyhteistyöjärjestöjä. Ohjelmatuki on ulkoministeriön tärkein valtionapumuoto suomalaisten järjestöjen kehitysyhteistyölle.

Järjestöissä ollaan tyytyväisiä päätökseen.

”Tällä lisärahoituksella saadaan aikaan tärkeitä ja vaikuttavia tuloksia. Suunta on nyt vuoden 2016 leikkausten jälkeen vihdoin oikea”, sanoo kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingon kansalaisyhteiskunnan asiantuntija Pauliina Savola tiedotteessa.


Kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyötukea leikattiin vuosina  2016–2018 noin 43 prosenttia osana hallitusohjelmaa. Sen seurauksena järjestöt joutuivat ajamaan alas ohjelmiaan ympäri maailman.
Tällä hallituskaudella kehitysyhteistyömäärärahojen on tarkoitus nousta.

Suurimman lisärahoituksen saavat Kirkon Ulkomaanapu, 2,7 miljoonaa euroa, sekä Plan International, 2,5 miljoonaa euroa. Tuensaajiin kuuluvat myös muun muassa Suomen Lähetysseura, Punainen Risti, Fingo ja Siemenpuu-säätiö, joka on joutunut
viime vuosina supistamaan ohjelmaansa tuntuvasti.

“Tuemme tällä rahoituksella afrikkalaisia järjestöjä niiden työssä ympäristön ja köyhyyden vähentämisen eteen. Hallituksen päätös lisärahoituksesta järjestöjen kehitysyhteistyöhön on merkittävä osoitus siitä, että kansalaisyhteiskuntien vahvistamista ja järjestöjen arvokasta työtä globaalissa etelässä arvostetaan”, sanoo Siemenpuu-säätiön toiminnanjohtaja Hanna Matinpuro.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia