Uutiset Somalian ja Somalimaan kehitys

Somalitoimittaja tekee työtä henkensä kaupalla

Suomessa vieraillut Somalian yleisradion pääjohtaja Abdirahman Yusuf al-Adala turvautuu toisinaan henkivartijaan. Siitä huolimatta tilanne on paranemassa, hän sanoo.
Somalian yleisradio saa koulutus- ja välineapua suomalaiselta Viestintä ja kehitys -säätiöltä. Kuvassa pääjohtaja Abdirahman Yusuf al-Adala.(Kuva: Teija Laakso)

Somaliassa toimittaja suojautuu väkivallalta esimerkiksi hankkimalla aseen, vaihtelemalla työn ja kodin välisiä reittejä tai joskus harvoin jopa palkkaamalla oman vartijan. Maan yleisradion SNTV:n toimittajista valtaosa asuu kokonaan työpaikalla, kertoo SNTV:n pääjohtaja Abdirahman Yusuf al-Adala, joka itsekin turvautuu joskus henkivartijaan.

"Uhkaukset ovat jokapäiväisiä. Kun joku puhuu radiossa, al-Shabaab soittaa ja sanoo, että kuulimme, mitä sanoit ja panemme sinut vastuuseen", Suomessa heinäkuussa vieraillut al-Adala kertoo.

Somaliaa pidetäänkin yhtenä maailman vaarallisimmista maista toimittajille. Viimeksi toimittaja murhattiin maassa kesäkuussa autoon asetetun kauko-ohjattavan pommin avulla. Mikään taho ei tuoreeltaan ilmoittautunut iskun tekijäksi, mutta usein toimittajien murhien taustalla on osia maasta hallussaan pitävä ääriliike al-Shabaab.

Al-Adalan työpaikka, valtion rahoittama SNTV, ei ole säästynyt väkivallalta. Työntekijöistä kuusi on tapettu vuoden 2009 jälkeen.

"Emme voi mennä kaikille alueille. Teemme haastattelut usein puhelimella tai käytämme vartijoita", al-Adala kuvailee työtään.

Medialaki tulossa

Somaliassa toimii nykyisin kymmeniä radiokanavia ja lehtiä sekä useita tv-kanavia. Media on kokenut suuria mullistuksia viime vuosikymmeninä, sillä sotilashallinnon aikana media oli lähes kokonaan tukahdutettu, ja vasta vuonna 1991 maan hallinnon romahdettua medioita alettiin perustaa vapaasti. 

Kansainvälisissä tilastoissa Somalian median tilanne on surkea. Esimerkiksi Toimittajat ilman rajoja -järjestön 180 maan mediavapauslistauksessa Somalia on sijalla 176. Al-Shabaab ei ole ainoa syypää, vaan myös viranomaiset ovat pidättäneet toimittajia. Parhaillaan maahan suunnitellaan medialakia, joka järjestöjen pelkojen mukaan rajoittaisi mediaa liikaa.

Myös journalismin laadussa on parantamisen varaa. Somalian mediaa pidetään puolueellisena, sillä liittoutuminen poliittisten ryhmien kanssa on hankalan talous- ja turvallisuustilanteen vuoksi usein selviytymiskeino.

Al-Adalalla on kokemusta aiempien hallitusten asettamista rajoituksista. Hän vietti vuosina 2007–2008 vuoden karkotettuna Djiboutiin osallistuttuaan Amnesty Internationalin raporttiin, joka käsitteli Somaliaan hyökänneen Etiopian armeijan toimia. Etiopian kanssa liittoutunutta Somalian hallitusta se ei miellyttänyt.

Nykyisin Al-Adala työskentelee hallituksen rahoittamassa mediassa. Hänen mukaansa nykyhallitus ei juuri sekaannu toimittajien tekemisiin. Vaikka journalismin laatu on koulutuksen ja välineiden puutteen vuoksi huono, neutraalius on Itä-Afrikan parhaiden joukossa, hän vakuuttaa.

"Vaikka olemme valtion media, voimme silti olla neutraaleja. Esimerkiksi, kun parlamentti ja presidentti riitaantuivat, käsittelimme molempien kantoja. Se on neutraaliutta."

Turvallisuustilanne parantunut

Vaikka toimittajan työ on Somaliassa edelleen vaarallista, tämän vuoden osalta tilastot ovat aiempaa valoisammat. Toimittajia on tapettu tänä vuonna vasta yksi; vuonna 2012 luku oli 18.

Al-Adala uskoo, että syynä on paitsi toimittajien oman varovaisuuden kasvaminen, myös al-Shabaabin vallan väheneminen ja yleisen turvallisuustilanteen paraneminen.

Hän ei pohdi alanvaihtoa, koska uskoo, että journalismi on menossa parempaan suuntaan, samoin kuin Somalia muutenkin.

"Kymmenen vuotta sitten johtajat puhuivat vain siitä, miten hänen klaaninsa valtaa kaupungin tai tappaa kaikki. Nyt jokainen puhuu hallitukseen menosta ja käyttää rauhanomaista kieltä."

Somalian ja Somalimaan kehitys mediasananvapauskonflikti Somalia Viestintä ja kehitys -säätiö

Lue myös

Vuohia kumartuneina juomaan kaukalosta.

Somaliaa uhkaa uusi katastrofi – Suurin osa maasta kärsii kuivuudesta, joka on ajanut lyhyessä ajassa 116 000 ihmistä kodeistaan

Somaliassa on jälleen saatu keskimääräistä vähemmän sadetta. Veden hinta on noussut nopeasti ja karja joutuu etsimään laidunmaata yhä kauempaa. Pelkona on täysi katastrofi, sillä aiempien vuosien kuivuus- ja tulvakaudet, koronakriisi ja satoa tuhoavien aavikkokulkusirkkojen epidemia on vienyt monet jo valmiiksi äärirajoille.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Kysely: Asenteet tyttöjen sukuelinten silpomista kohtaan ovat muuttuneet nopeasti Somalimaassa – Anonyymi tutkimussovellus helpottaa tiedon keräämistä tabuna pidetystä aiheesta

Solidaarisuus-järjestön selvityksessä silpomisen haitat ymmärtävien vanhempien osuus nousi lyhyessä ajassa noin 80 prosenttiin. Muutos voi kertoa kehitysyhteistyön tehosta mutta ei välttämättä vielä johda konkreettiseen käyttäytymisen muutokseen, sanoo järjestön asiantuntija Maria Väkiparta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa tiiliseinää vasten.

Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin

Financial Transparency Coalitionia johtava Matti Kohonen tekee työtä oikeudenmukaisemman talousjärjestelmän puolesta. Hän sai kipinän työhönsä jo lapsuudessa kohtaamastaan eriarvoisuudesta ja uskoo, että köyhyys ja eriarvoisuus eivät ole maailmassa välttämättömiä asioita.
Traktori pellolla, taustalla kylä.

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050

Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäristön huomioiva viljely on mahdollista, mutta se vaatii monenlaisia muutoksia, muun muassa eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämistä.
Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.

Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.
Iranin lippuja

Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa

Iranissa tapettiin tuhansia poliittisia vankeja vuonna 1988. Uutta presidenttiä on epäilty osallisuudesta tapahtumiin, mutta ketään ei ole rangaistu.
Mies ajaa aasien vetämillä kärryillä tietä pitkin.

Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen

Laiton puunkaato tuhoaa Zimbabwesta joka vuosi noin 60 miljoonaa puuta eli osapuilleen 33 000 hehtaaria metsää. Yksi syy on energianlähteenä käytettävä puuhiili. Sakkorangaistuksetkaan eivät auta, sillä monelle sähkö on liian kallista ja puuhiili ainoa vaihtoehto.

Tuoreimmat

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050
Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen
Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa
Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen
Globaali ruokajärjestelmä tuottaa nälkäisiä ja uhkaa planeetan kantokykyä – Systeemin pitää muuttua, ja siihen voi vaikuttaa myös Suomi, summaa tuore raportti
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Lämpenevä merivesi tuhoaa koralleja El Salvadorissa ja vie samalla elinkeinon kalastajilta – ”Vesi on niin kuumaa, että se näyttää jo keitolta”
Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna
Filippiinien huumesodassa on todennäköisesti tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan – Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä vaatii virallista tutkintaa

Luetuimmat

Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
”Suomalaisten ei pitäisi ottaa demokratiaa itsestäänselvyytenä”, vetoaa kansalaisaktivismin veteraani Maina Kiai, joka seuraa huolestuneena koronan vaikutuksia ihmisoikeuksiin
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Suomi on tuoreen selvityksen mukaan kestävän kehityksen kärkimaa – Koronapandemia käänsi globaalit trendit kuitenkin laskusuuntaan
Vuoden maailmanparantaja -palkinto vammaistyötä tukevalle Abilis-säätiölle – Pandemia teki järjestön tuesta aiempaakin kysytympää
Maailmassa on yhä vireillä 432 hiilikaivosprojektia, vaikka hiilestä pitäisi luopua, paljastaa tuore selvitys – aktiivisimpia Kiina ja Australia
Pelastakaa Lapset: Lasten sieppauksista on tullut osa sodankäyntiä Mosambikissa – Etenkin tyttöjä kaapataan jopa suoraan kodeistaan
Kysely: Suomalaisilla vääriä mielikuvia mielenosoittamiseen liittyvistä oikeuksista – Etenkin vanhempien ikäluokkien asenteet kovia