Uutiset Somalian ja Somalimaan kehitys

Somalitoimittaja tekee työtä henkensä kaupalla

Suomessa vieraillut Somalian yleisradion pääjohtaja Abdirahman Yusuf al-Adala turvautuu toisinaan henkivartijaan. Siitä huolimatta tilanne on paranemassa, hän sanoo.
Somalian yleisradio saa koulutus- ja välineapua suomalaiselta Viestintä ja kehitys -säätiöltä. Kuvassa pääjohtaja Abdirahman Yusuf al-Adala.(Kuva: Teija Laakso)

Somaliassa toimittaja suojautuu väkivallalta esimerkiksi hankkimalla aseen, vaihtelemalla työn ja kodin välisiä reittejä tai joskus harvoin jopa palkkaamalla oman vartijan. Maan yleisradion SNTV:n toimittajista valtaosa asuu kokonaan työpaikalla, kertoo SNTV:n pääjohtaja Abdirahman Yusuf al-Adala, joka itsekin turvautuu joskus henkivartijaan.

"Uhkaukset ovat jokapäiväisiä. Kun joku puhuu radiossa, al-Shabaab soittaa ja sanoo, että kuulimme, mitä sanoit ja panemme sinut vastuuseen", Suomessa heinäkuussa vieraillut al-Adala kertoo.

Somaliaa pidetäänkin yhtenä maailman vaarallisimmista maista toimittajille. Viimeksi toimittaja murhattiin maassa kesäkuussa autoon asetetun kauko-ohjattavan pommin avulla. Mikään taho ei tuoreeltaan ilmoittautunut iskun tekijäksi, mutta usein toimittajien murhien taustalla on osia maasta hallussaan pitävä ääriliike al-Shabaab.

Al-Adalan työpaikka, valtion rahoittama SNTV, ei ole säästynyt väkivallalta. Työntekijöistä kuusi on tapettu vuoden 2009 jälkeen.

"Emme voi mennä kaikille alueille. Teemme haastattelut usein puhelimella tai käytämme vartijoita", al-Adala kuvailee työtään.

Medialaki tulossa

Somaliassa toimii nykyisin kymmeniä radiokanavia ja lehtiä sekä useita tv-kanavia. Media on kokenut suuria mullistuksia viime vuosikymmeninä, sillä sotilashallinnon aikana media oli lähes kokonaan tukahdutettu, ja vasta vuonna 1991 maan hallinnon romahdettua medioita alettiin perustaa vapaasti. 

Kansainvälisissä tilastoissa Somalian median tilanne on surkea. Esimerkiksi Toimittajat ilman rajoja -järjestön 180 maan mediavapauslistauksessa Somalia on sijalla 176. Al-Shabaab ei ole ainoa syypää, vaan myös viranomaiset ovat pidättäneet toimittajia. Parhaillaan maahan suunnitellaan medialakia, joka järjestöjen pelkojen mukaan rajoittaisi mediaa liikaa.

Myös journalismin laadussa on parantamisen varaa. Somalian mediaa pidetään puolueellisena, sillä liittoutuminen poliittisten ryhmien kanssa on hankalan talous- ja turvallisuustilanteen vuoksi usein selviytymiskeino.

Al-Adalalla on kokemusta aiempien hallitusten asettamista rajoituksista. Hän vietti vuosina 2007–2008 vuoden karkotettuna Djiboutiin osallistuttuaan Amnesty Internationalin raporttiin, joka käsitteli Somaliaan hyökänneen Etiopian armeijan toimia. Etiopian kanssa liittoutunutta Somalian hallitusta se ei miellyttänyt.

Nykyisin Al-Adala työskentelee hallituksen rahoittamassa mediassa. Hänen mukaansa nykyhallitus ei juuri sekaannu toimittajien tekemisiin. Vaikka journalismin laatu on koulutuksen ja välineiden puutteen vuoksi huono, neutraalius on Itä-Afrikan parhaiden joukossa, hän vakuuttaa.

"Vaikka olemme valtion media, voimme silti olla neutraaleja. Esimerkiksi, kun parlamentti ja presidentti riitaantuivat, käsittelimme molempien kantoja. Se on neutraaliutta."

Turvallisuustilanne parantunut

Vaikka toimittajan työ on Somaliassa edelleen vaarallista, tämän vuoden osalta tilastot ovat aiempaa valoisammat. Toimittajia on tapettu tänä vuonna vasta yksi; vuonna 2012 luku oli 18.

Al-Adala uskoo, että syynä on paitsi toimittajien oman varovaisuuden kasvaminen, myös al-Shabaabin vallan väheneminen ja yleisen turvallisuustilanteen paraneminen.

Hän ei pohdi alanvaihtoa, koska uskoo, että journalismi on menossa parempaan suuntaan, samoin kuin Somalia muutenkin.

"Kymmenen vuotta sitten johtajat puhuivat vain siitä, miten hänen klaaninsa valtaa kaupungin tai tappaa kaikki. Nyt jokainen puhuu hallitukseen menosta ja käyttää rauhanomaista kieltä."

Somalian ja Somalimaan kehitys mediasananvapauskonflikti Somalia Viestintä ja kehitys -säätiö

Lue myös

Kolme naista pienen pöydän ääressä

Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä

YK:n mukaan Somalian tämän vuoden viljasato on huonoin sitten vuoden 2011, jolloin maa ajautui nälänhätään. Sen jälkeenkin maassa on kärsitty jatkuvasti kuivuudesta, eivätkä perheet yksinkertaisesti ole ehtineet toipua katastrofeista.
Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta

Tasapainoilu kahden kulttuurin välillä ei ole aina helppoa – Amina Mohamed on suomensomalialainen, ja monelle ulkopuoliselle se on ongelma

Suomalaiset maahanmuuttajavanhempien lapset elävät usein kahdessa hyvin erilaisessa kulttuurissa. Moni onnistuu yhdistämään kummankin maailman parhaat puolet, mutta yhteiskunta ei sitä aina ymmärrä. “Jotkut ihmiset määrittelevät minut asettamalla minut kulttuuriin, joka on tuntematon itsellenikin”, sanoo Amina Mohamed.
Hiekkarannalle istutettuja kasvintaimia ja merta

Merkittävä YK-linjaus: Ilmastokriisin takia turvaa hakeneiden karkottaminen voi rikkoa keskeistä ihmisoikeussopimusta

YK:n ihmisoikeuskomitean mukaan Uuden-Seelannin olisi pitänyt huomioida ilmastonmuutoksen vaikutukset, kun se päätti karkottaa kiribatilaisen Ioane Teitiotan. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan kyseessä on tärkeä ennakkopäätös.
Nainen puolilähikuvassa, taustalla Helsingin Kansalaistori

Helsinkiläinen Vishnu Vardhani ryhtyi toimeen kuultuaan Intian kansalaisuuslaista, joka uhkaa tehdä muslimeista kotimaattomia – ”En halua osallistua hallituksen brändityöhön”

Intian hindunationalistinen hallitus on aikeissa ottaa käyttöön uuden kansalaisuuslain, joka on johtanut protesteihin ympäri maailman. Kansalaisaktivisti Vishnu Vardhani järjesti mielenosoituksen Helsingissä ja pohtii nyt, voiko enää opettaa joogaa länsimaalaisille.
YK:n Länsi-Afrikan ja Sahelin toimiston johtaja  kirjoituspöydän takana

Yhdysvallat harkitsee vetäytymistä Länsi-Afrikasta – Asiantuntijat erimielisinä seurauksista

Osa asiantuntijoista uskoo, että Yhdysvaltain sotilaallinen vetäytyminen Länsi-Afrikan maista lisäisi terrorismin uhkaa. Osa taas on sitä mieltä, ettei vaikutus olisi kovinkaan merkittävä, sillä tähän mennessä sotilaat eivät ole saavuttaneet paikallisten luottamusta ja ovat jopa kärjistäneet kriisejä.
Eu:n lippuja suuren rakennuksen edustalla

EU:n kumppanuusneuvottelut Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen maiden kanssa etenevät hitaasti – Komissaari Jutta Urpilaiselta vaaditaan nyt diplomaattista taitoa

EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaarin Jutta Urpilaisen (sd) pitäisi saada päätökseen kumppanuusneuvottelut, joita käydään unionin sekä Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen maiden välillä. Tehtävä on vaikea, sillä osapuolten intressit ovat hyvin erilaiset.

Tuoreimmat

Merkittävä YK-linjaus: Ilmastokriisin takia turvaa hakeneiden karkottaminen voi rikkoa keskeistä ihmisoikeussopimusta
Helsinkiläinen Vishnu Vardhani ryhtyi toimeen kuultuaan Intian kansalaisuuslaista, joka uhkaa tehdä muslimeista kotimaattomia – ”En halua osallistua hallituksen brändityöhön”
Yhdysvallat harkitsee vetäytymistä Länsi-Afrikasta – Asiantuntijat erimielisinä seurauksista
Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa
Ammattitaitoa vähätellään, haastateltavat ahdistelevat – Kaksi toimittajaa kertoo, millaisia ongelmia naistoimittajat kohtaavat Meksikossa
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit
Tasapainoilu kahden kulttuurin välillä ei ole aina helppoa – Amina Mohamed on suomensomalialainen, ja monelle ulkopuoliselle se on ongelma
Miten nälkämaa-Suomesta tuli hyvinvointivaltio – Ja olisiko siitä esimerkiksi nykyisille kehitysmaille?
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Johtavat järjestöt boikotoivat G20-kokouksen järjestöfoorumia, jota johtaa tänä vuonna Saudi-Arabia – ”Farssimainen maineenpuhdistusyritys”

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Tutkimus: Ilmastonmuutos iskee rankimmin naisiin – Selviytymiskeinotkin lisäävät naisten taakkaa
Keski-Aasian jäätiköt sulavat, ja sen on huomannut myös maanviljelijä Kylych Bekeshov – Kirgisiassa harva voi kuitenkaan varautua ilmastonmuutokseen
Yli puolet apua tarvitsevista elää vain kymmenessä maassa – Järjestö listasi vuoden pahimmat humanitaariset kriisit
Helsinkiläinen Vishnu Vardhani ryhtyi toimeen kuultuaan Intian kansalaisuuslaista, joka uhkaa tehdä muslimeista kotimaattomia – ”En halua osallistua hallituksen brändityöhön”
Työttömyyttä on pidetty yhtenä syynä arabikevään mielenosoituksiin – Tuoreen tutkimuksen mukaan merkitystä on liioiteltu
Ilmastonmuutos ruokkii Boko Haramia Nigeriassa – Kuivuuden yleistyessä kiusaus liittyä ääriliikkeeseen kasvaa
Australian palot kasvattavat painetta muuttaa maan ilmastopolitiikkaa – ”Metsillä kestää vuosikymmeniä toipua”
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit