Al-Shabaabin aseellisen toiminnan loppu on näköpiirissä – Somalian on valmistauduttava sodan jälkeiseen aikaan ja torjuttava ääri-ideologioita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Al-Shabaabin aseellisen toiminnan loppu on näköpiirissä – Somalian on valmistauduttava sodan jälkeiseen aikaan ja torjuttava ääri-ideologioita

Somaliassa tavalliset kansalaiset ovat liittyneet hallituksen rinnalle taisteluun al-Shabaabia vastaan. Jotta liikkeen ääri-ideologia ei jäisi elämään, tarvitaan paljon uudistuksia muun muassa koulutussektorilla, kirjoittaa Somalia-asiantuntija ja toimittaja Abdi Musse Mohamud.

Mies kasvokuvassa Puheenvuoro-bannerissa.

Somalian presidentti Hassan Sheikh Mohamud julisti kesällä 2022 virkaanastujaispuheessaan täysimittaisen sodan ääriliike al-Shabaabia vastaan.

Virkaansa toukokuussa valittu Mohamud, joka on toiminut Somalian presidenttinä myös vuosina 2012–2016, on luvannut taistella liikettä vastaan käyttäen kaikkia keinoja, joilla voi pyyhkiä al-Shabaabin pois Somaliasta. 

Sotaa on pidetty merkittävimpänä hyökkäyksenä al-Shabaabia vastaan ainakin kymmeneen vuoteen. Yllättävä käänne tapahtui viime kesänä, kun tavallisten kansalaisten mitta tuli täyteen ja he käynnistivät yhteistyössä hallituksen joukkojen kanssa aseellisen vastarinnan al-Shabaabia vastaan.

Median, alueen viranomaisten ja Somalian hallituksen mukaan al-Shabaabia vastaan on saavutettu merkittäviä voittoja Galmudugin ja Hirshabellen osavaltioissa, joissa aseellinen vastarinta alkoi kuukausia sitten. 

Taisteluissa ovat vahvasti mukana klaanien taistelijat, jotka ryhtyivät pakon sanelemina aseelliseen vastarintaan al-Shabaabia vastaan, kun sen julmuus ihmisiä kohtaan oli muuttunut sietämättömäksi. 

Klaanitaistelijoiden osallistuminen sotaan oli ja on edelleen osa Somalian nykyhallituksen strategiaa, ja se näyttää toimivan hyvin. Klaanitaistelijoiden avulla hallituksen sotilaat saavat tiedot al-Shabaabin piilopaikoista, sillä al-Shabaab ei pysty piiloutumaan klaanien taistelijoilta.

Jälkipyykki kestää pitkään

Al-Shabaabin onnistui vuosien varrella kylvää moniin nuoriin ideologia, joka on monien asiantuntijoiden mielestä tuhoisampi kuin itse sota. Se ei sodan päättymisen jälkeen haihdu savuna ilmaan vaan jättää vahvat jäljet nuoriin – jäljet, joiden poistamiseksi tarvitaan hyvä ja toimiva strategia.

Paras ja toimivin ase ideologiaa vastaan on vastaideologia, eli ideologia, joka pyrkii kumoamaan vastakkaisen ideologian. On tärkeää, että Itä-Afrikan maat tekevät yhteistyötä tässä tilanteessa, sillä on fakta, ettei al-Shabaab ole suunnannut toimintaansa vain Somaliaan vaan koko Itä-Afrikkaan.

Toinen tärkeä asia on kohdella hyvin al-Shabaabin riveissä taistelevia nuoria, jotka jäävät kiinni elävinä. Se lähettää voimakkaan viestin lukuisille nuorille, jotka taistelevat epätoivoisesti liikkeen riveissä.

Joillakin alueilla on jo nähty, että sekä al-Shabaabin rivitaistelijat että johtajat uskaltautuivat antautumaan hallituksen joukoille, kun heille selvisi, ettei heitä todennäköisesti kohdella kaltoin. 

Suomella rooli taistelussa terrorismia vastaan

Kansanedustaja, ulkoministerin Afrikan sarven rauhanvälityksen erityislähettiläs Suldaan Said Ahmed (vas) on vastikään käynyt Somaliassa ja tavannut Somalian liittovaltion johtajistoa. 

Hän kertoo, että Suomi tukee Somaliaa ruohojuuritasolla monilla sektoreilla, kuten rauhanprosesseissa ja sovitteluprosesseissa, terveydenhuollossa, jälleenrakentamisessa ja hyvän hallinnon luomisessa. Suomi on myös muun kansainvälisen yhteisön kanssa kouluttamassa Somalian asevoimia, jotta Somalia pystyisi taistelemaan terroristijärjestöjä vastaan.

Suomessa asuva islamin uskonoppinut, imaami Abdirizak Sugulle Mohamed on yksi äänekkäimmistä imaameista, jotka ovat jo aikoja sitten uskaltaneet varoittaa somalialaisia al-Shabaabista. Hän uskoo, että somalialaiset ovat nyt ymmärtäneet, että al-Shabaab vääristää islaminuskoa, joka on pohjimmiltaan rauhanomainen, armollinen ja maltillinen uskonto.

Somalian informaatioministeriön varaministerin, entisen toimittajan ja rauhan puolestapuhujan Abdirahman Yusufin mukaan Somalian hallituksella on käynnissä oleva suunnitelma ehkäistä ääriajattelun uudelleen syntymistä. Hallitus tekee tiivistä yhteistyötä osavaltioiden kanssa ja pyrkii varmistamaan, etteivät ääriliikkeet saa enempää tilaa Somalian yhteiskunnasta ja maaperältä.

Jotta al-Shabaabin toiminnan seuraukset eivät jatkuisi pitkään, Somalian hallituksen ja osavaltioiden on satsattava yhteistyöhön. Hallituksen on syytä luoda luottamuksellinen ilmapiiri eri klaaniryhmien välille. Yksi al-Shabaabin toimivista menetelmistä on ollut klaanien välillä olevan luottamuksen horjuttaminen, millä se on pyrkinyt kääntämään ihmisten huomion muualle. Tähän on syytä varautua ja ehkäistä klaanien välisten sotien syntymistä. 

Myös Somalia opetusohjelma kaipaa uudistuksia. Se pitäisi kirjoittaa uudelleen ja yhtenäistää, sillä tiedetään, että al-Shabaab on vaikuttanut ideologiallaan monien paikkakuntien kouluihin. Jotta al-Shabaabin tuhoisa ideologia ei enää jatkaisi elämäänsä kouluissa, nykyisille ja tuleville lapsille on tärkeää luoda turvallinen ja yhteinen opetussuunnitelma, jossa ei ole al-Shabaabin tai sen kaltaisen ääri-ideologian piirteitä.

Kirjoittaja on Suomessa asuva Somalia-asiantuntija, toimittaja ja kääntäjä, joka vieraili hiljattain Somaliassa Viestintä ja kehitys -säätiön mediakoulutusmatkalla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia