Somaliassa voi kuolla lapsia enemmän kuin puoleen vuosisataan, ennustaa Unicef – Nälänhätäjulistus yhä todennäköisempi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Somaliassa voi kuolla lapsia enemmän kuin puoleen vuosisataan, ennustaa Unicef – Nälänhätäjulistus yhä todennäköisempi

Somalian tilanne on nyt huonompi kuin vuonna 2011, jolloin 260 000 ihmistä kuoli nälkään, varoittaa Unicef.

Nainen kantaa sinistä lippua, jossa valkoinen tähti.

Kuva: Stuart Price / AMISOM Public Information / CC0 1.0.

Somalian ruokakriisi on syvenemässä historiallisiin mittasuhteisiin. YK:n lastenjärjestö Unicef varoittaa, että maan tilanne on nyt pahempi kuin vuonna 2011, jolloin osaan Somaliasta julistettiin nälänhätä ja 260 000 ihmistä kuoli.

”Kun ihmiset puhuvat Somalian tämänhetkisestä kriisistä, on tullut yleiseksi verrata tätä vuoden 2011 nälänhätään. Sen perusteella, mitä itse olen kuullut kentältä, tällä hetkellä tilanne itse asiassa näyttää kuitenkin pahemmalta”, sanoi järjestön edustaja James Elder eilen tiedotustilaisuudessa.

Vuonna 2011 sateet olivat epäonnistuneet kolme kertaa. Nyt epäonnistuneita sadekausia on takana neljä, ja viideskin on epäonnistumassa. Elderin mukaan kuivuudesta kärsivien määrä oli tuolloin puolet siitä, mitä se on nyt.

”Asiat ovat huonosti, ja kaikki merkit viittaavat siihen, että ne menevät huonompaan suuntaan. -- Ilman suurempia toimia ja investointeja näemme lasten kuolemia skaalalla, jota ei ole nähty puoleen vuosisataan.”

Unicefin viimeisimmät tilastot ovat elokuulta, jolloin 44 000 lasta otettiin hoitoon vakavan akuutin aliravitsemuksen vuoksi. Määrä kattaa vain ne, jotka ovat päässeet hoitokeskuksiin asti, Elder muistutti.

Koko Afrikan sarvi kärsii vaikeasta kuivuudesta epäonnistuneiden sateiden vuoksi. Tilannetta vaikeuttaa Ukrainan sodan takia noussut ruuan hinta sekä se, etteivät ihmiset ole ehtineet toipua edellisistäkään kriiseistä. 
Somaliassa kuivuus vaikuttaa noin 7,8 miljoonan ihmisen elämään; suoranaisesta nälästä kärsii loppuvuonna arvioiden mukaan 6,7 miljoonaa ihmistä. 

YK on varoittanut useaan otteeseen, että tilanne on kärjistymässä nälänhädäksi. Käytännössä nälänhätä julistetaan melko harvoin, sillä se on ruokakriisien äärivaihe, joka voidaan yleensä estää. Jotta nälänhätä voidaan julistaa, tietyllä alueella ainakin 20 prosenttia kotitalouksista kärsii äärimmäisestä ruokapulasta ja 30 prosenttia lapsista akuutista aliravitsemuksesta. Kaksi ihmistä 10 000:sta kuolee päivittäin nälkään.

Tuoreimpien arvioiden mukaan nälänhätä joudutaan julistamaan kolmelle alueelle Bayn alueella loka- ja joulukuun välillä.

Unicef kertoo hoitaneensa tänä vuonna yli 300 000:ta lasta vakavan akuutin aliravitsemuksen vuoksi. Se tarvitsee kuitenkin edelleen lisävaroja muiden avunantajien tavoin.

YK on nostanut Somalian humanitaarisen avun vetoomusta 1,46 miljardista dollarista 2,26 miljardiin dollariin. Summasta alle puolet on saatu kasaan, sillä vaikka avunantajat ovat lisänneet lahjoituksiaan, humanitaariset tarpeet ovat ennätyskorkealla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia