YK ennustaa Somaliaan nälänhätää, joka voidaan kuitenkin vielä torjua – ”Tämä on viimeinen varoitus” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK ennustaa Somaliaan nälänhätää, joka voidaan kuitenkin vielä torjua – ”Tämä on viimeinen varoitus”

YK:n hätäapukoordinaattori Martin Griffiths vetosi voimakkaasti kansainväliseen yhteisöön, jotta Somaliaan saataisiin lisää apua. Vuonna 2011 nälänhädässä kuoli 250 000 ihmistä.

Mies lähikuvassa.

Martin Griffiths toimi aiemmin YK:n Jemen-lähettiläänä. Kuva: Violaine Martin / UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0.

Osiin Somaliaa julistetaan todennäköisesti nälänhätä tämän vuoden lopulla, ellei humanitaarista apua saada lisää.  Maassa vieraillut YK:n hätäapukoordinaattori Martin Griffiths vetosi eilen voimakkaasti kansainväliseen yhteisöön rahoituksen lisäämiseksi.

”Olen ollut ytimiäni myöden järkyttänyt näinä viime päivinä sen tuskan ja kärsimyksen takia, josta niin monet somalialaiset kärsivät. Nälänhätä on ovella, ja olemme saaneet tänään viimeisen varoituksen”, Griffiths sanoi.

Somalia kärsii muiden Afrikan sarven maiden tavoin neljännestä peräkkäisestä kuivuuskaudesta. Myös seuraavan sadekauden ennustetaan epäonnistuvan. 

Noin seitsemän miljoonaa ihmistä, lähes puolet väestöstä, tarvitsee humanitaarista apua. Ennusteiden mukaan 1,5 miljoonaa lasta kärsii akuutista aliravitsemuksesta lokakuuhun mennessä.

Griffiths kertoi kohtaamansa lääkärin kertoneen, että aliravitsemuksen takia hoidettavaksi tuotujen lasten määrä kasvaa nyt nopeasti.

”Kukaan lapsista, jotka näin sairaalassa, ei pystynyt hymyilemään. Harvat pystyivät itkemään. Kun lähdimme, meillä oli onnea kuulla lapsen itkevän, sillä meille kerrottiin, että kun lapsi itkee, hänellä on mahdollisuudet selvitä”, hän kertoi. 

Käytännössä nälänhätä julistetaan melko harvoin, sillä se on ruokakriisien äärivaihe, joka voidaan yleensä estää. Jotta nälänhätä voidaan julistaa, tietyllä alueella ainakin 20 prosenttia kotitalouksista kärsii äärimmäisestä ruokapulasta ja 30 prosenttia lapsista akuutista aliravitsemuksesta. Kaksi ihmistä 10 000:sta kuolee päivittäin nälkään.

”Nälänhätä on kaikkein vaikein vaihe ruokaturvan heikkenemisessä. Se tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että ihmiset ovat kuoleman hädässä. Heillä ei ole riittävästi ravintoa ylläpitämään elintoimintoja”, sanoo Ikali Karvinen, Kirkon Ulkomaanavun (KUA) Somalian maajohtaja tiedotteessa.

KUA on jakanut ruokakriisistä kärsiville perheille käteisavustuksia.

Somaliassa oli nälänhätä myös vuonna 2011. Tuolloin 250 000 ihmistä kuoli. Jälkiselvitykset osoittivat, että tilanne olisi voitu estää

Nyt tilanne on vielä pahempi. Griffiths kuitenkin muistutti, että vuosina 2016–2017 nälänhätä onnistuttiin Somaliassa estämään. Sama on mahdollista nyt, mikäli apua saadaan lisää ja maassa investoidaan pitkäjänteisiin ratkaisuihin, kuten perusterveydenhuoltoon.

”Toistan: tämä on viimeinen varoitus meille kaikille. -- Paniikki ei kuitenkaan auta niitä, jotka tarvitsevat ja ansaitsevat apumme. Se ei ole mikään strategia. Lisäavun toimittaminen on”, hän sanoi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia