Uutiset

Kuivuus ja avun vähyys johtivat Somalian nälänhätään

Yli miljoona ihmistä elää edelleen ruokakriisin keskellä.
(Kuva: Stuart Price / United Nations Photo / cc 2.0)

Avunantajien hidastelu oli yksi syy ihmishenkien menetykseen Somalian vuoden 2011 nälänhädässä, käy ilmi tuoreesta YK-raportista.

YK:n Somalian humanitaarisen koordinaattorin Philippe Lazzarinin mukaan raportti vahvistaa, että nälänhädän ehkäisemiseksi olisi pitänyt tehdä enemmän.

YK julisti maassa nälänhädän heinäkuussa 2011, vaikka kuivuudesta oli varoitettu jo edellisen vuoden elokuussa. Julistuksen jälkeen kansainvälinen yhteisö kykeni kuitenkin ehkäisemään kriisin pahimmat seuraukset, Lazzarini arvioi.

Kansainvälisiä avunantajia on kritisoitu jo aiemmin Itä-Afrikan ruokakriisin huonosta hoitamisesta. Viime viikolla julkistettu YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n, sen alaisen Somalian ruokaturvayksikön FSNAU:n ja yhdysvaltalaisen nälänhätiä tarkkailevan FEWS NETin raportti on kuitenkin ensimmäinen tieteellinen arvio Somalian nälänhädän aiheuttamista kuolonuhreista.

Sen mukaan lokakuun 2010 ja huhtikuun 2012 välillä henkensä menetti lähes 260 000 ihmistä, heistä noin puolet alle 5-vuotiaita. Kyseessä oli yksi pahimmista nälänhädistä 25 vuoteen. Keski- ja Etelä-Somaliassa kuoli 10 prosenttia alle 5-vuotiaista, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan nälänhätään johtivat monet tekijät. Vuotta ennen nälänhätäjulistusta Afrikan sarvessa kärsittiin kuivimmasta vuodesta 60 vuoteen. Karja kuoli, sato oli surkea ja työvoiman kysyntä romahti. Humanitaarista apua saatiin vuosina 2010 ja 2011 vähemmän kuin aiemmin, yhtenä syynä turvattomuus.

Kuivuus teki köyhistä kotitalouksista riippuvaisia markkinoista, mutta samaan aikaan ruuan hinta nousi. Esimerkiksi Somalian Bayn alueella durran hinta nousi 240 prosenttia.

Nälänhätäjulistus peruttiin alkuvuodesta 2012, mutta esimerkiksi Pelastakaa Lasten mukaan etenkin lasten humanitaarinen tilanne on edelleen vakava. Lazzarinin mukaan noin 2,7 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua.

Afrikan ruokakriisi katastrofiapuruoka Somalia Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Boko Haramin vastaisia barrikadeja Nigeriassa

Koillis-Nigeriassa tikittää nälänhädän aikapommi

Boko Haramin väkivalta on ajanut yli kaksi miljoonaa nigerialaista kodeistaan. Se on luonut vaikean ruokakriisin, joka voi kärjistyä nälänhädäksi hetkellä minä hyvänsä.
Kaksi naista halkoo kiviä Somaliassa.

Nälästä kärsivien lasten määrä kasvanut rajusti Somaliassa

Pelastakaa Lasten selvityksen mukaan tietyillä Somalian alueilla vallitsevat jo nälänhädän kaltaiset olosuhteet.
Naisia ruokakeskuksessa Mogadishussa Somaliassa.

Nälänhädän riski yhä voimassa – Somalian kriisi pahenee luultua nopeammin

Yli 20 miljoonaa ihmistä on yhä nälänhädän uhassa kolmessa Afrikan maassa sekä Jemenissä huolimatta avustusjärjestöjen ponnisteluista. Suomen Punainen Risti on aloittanut hätäapukeräyksen uhrien auttamiseksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti