Kuivuus ja avun vähyys johtivat Somalian nälänhätään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuivuus ja avun vähyys johtivat Somalian nälänhätään

Yli miljoona ihmistä elää edelleen ruokakriisin keskellä.

Avunantajien hidastelu oli yksi syy ihmishenkien menetykseen Somalian vuoden 2011 nälänhädässä, käy ilmi tuoreesta YK-raportista.

YK:n Somalian humanitaarisen koordinaattorin Philippe Lazzarinin mukaan raportti vahvistaa, että nälänhädän ehkäisemiseksi olisi pitänyt tehdä enemmän.

YK julisti maassa nälänhädän heinäkuussa 2011, vaikka kuivuudesta oli varoitettu jo edellisen vuoden elokuussa. Julistuksen jälkeen kansainvälinen yhteisö kykeni kuitenkin ehkäisemään kriisin pahimmat seuraukset, Lazzarini arvioi.

Kansainvälisiä avunantajia on kritisoitu jo aiemmin Itä-Afrikan ruokakriisin huonosta hoitamisesta. Viime viikolla julkistettu YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n, sen alaisen Somalian ruokaturvayksikön FSNAU:n ja yhdysvaltalaisen nälänhätiä tarkkailevan FEWS NETin raportti on kuitenkin ensimmäinen tieteellinen arvio Somalian nälänhädän aiheuttamista kuolonuhreista.

Sen mukaan lokakuun 2010 ja huhtikuun 2012 välillä henkensä menetti lähes 260 000 ihmistä, heistä noin puolet alle 5-vuotiaita. Kyseessä oli yksi pahimmista nälänhädistä 25 vuoteen. Keski- ja Etelä-Somaliassa kuoli 10 prosenttia alle 5-vuotiaista, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan nälänhätään johtivat monet tekijät. Vuotta ennen nälänhätäjulistusta Afrikan sarvessa kärsittiin kuivimmasta vuodesta 60 vuoteen. Karja kuoli, sato oli surkea ja työvoiman kysyntä romahti. Humanitaarista apua saatiin vuosina 2010 ja 2011 vähemmän kuin aiemmin, yhtenä syynä turvattomuus.

Kuivuus teki köyhistä kotitalouksista riippuvaisia markkinoista, mutta samaan aikaan ruuan hinta nousi. Esimerkiksi Somalian Bayn alueella durran hinta nousi 240 prosenttia.

Nälänhätäjulistus peruttiin alkuvuodesta 2012, mutta esimerkiksi Pelastakaa Lasten mukaan etenkin lasten humanitaarinen tilanne on edelleen vakava. Lazzarinin mukaan noin 2,7 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia