Uutiset Somalian ja Somalimaan kehitys

Somaliaa uhkaa uusi katastrofi – Suurin osa maasta kärsii kuivuudesta, joka on ajanut lyhyessä ajassa 116 000 ihmistä kodeistaan

Somaliassa on jälleen saatu keskimääräistä vähemmän sadetta. Veden hinta on noussut nopeasti ja karja joutuu etsimään laidunmaata yhä kauempaa. Pelkona on täysi katastrofi, sillä aiempien vuosien kuivuus- ja tulvakaudet, koronakriisi ja satoa tuhoavien aavikkokulkusirkkojen epidemia on vienyt monet jo valmiiksi äärirajoille.
Vuohia kumartuneina juomaan kaukalosta.
YK:n kehitysohjelman hankkeessa on lievitetty Somalimaan vesipulaa padon keräämän juomaveden avulla. Kuva joulukuulta 2019. (Kuva: UNDP Climate / CC BY-NC 2.0)

Somaliassa kärsitään jälleen kovasta kuivuudesta, jonka pelätään lähikuukausina johtavan täysimittaiseen katastrofiin.

Kevään sateet ovat olleet keskimääräistä vähäisempiä ja lämpötilat keskimääräistä korkeampia. Myös lähikuukausien sateista ennustetaan keskimääräistä huonompia.

Kuivuus ulottuu suurimpaan osaan maata. Karja on joutunut vaeltamaan muualle ja vedenhinta on noussut rajusti. YK:n katastrofiavun koordinaatiotoimiston (OCHA) mukaan vielä helmikuussa 200 litraa vettä maksoi kolme dollaria, maaliskuun lopulla 7–9 dollaria.

Väestön mahdollisuudet sopeutua tilanteeseen ovat heikot, sillä jo aiempien vuosien kuivuus- ja tulvakaudet, koronakriisi ja satoa tuhoavien aavikkokulkusirkkojen epidemia ovat vieneet monet äärirajoille eikä esimerkiksi myytävää omaisuutta välttämättä enää ole.

”Meillä on edessämme laaja ruokapula, aliravitsemusta, pakolaisuutta ja tauteja. Tarvitsemme rahoitusta nyt pelastaaksemme ihmishenkiä, lievittääksemme kärsimystä ja jakaaksemme apua ennen kuin tilanteesta tulee täysi katastrofi”, vetosi maan katastrofiasioista vastaava ministeri Khadija Diriye hallituksen ja YK:n yhteisessä tiedotteessa sunnuntaina.

Esimerkiksi keskisen Shabellen alueella noin 5 000 viljelijää on joutunut lähtemään työnhakuun pääkaupunki Mogadishuun. Yhteensä noin 116 000 ihmistä pakeni kuivuutta loka- ja maaliskuun välisenä aikana.

Avustusjärjestö Pelastakaa Lapset ennustaa, että miljoonat tulevat kärsimään ruokapulasta, kun viljan ja vihannesten tuotanto romahtaa ja kuihtuneen karjan myynnistä saatavat tulot lähikuukausina laskevat. Sen laskelmien mukaan esimerkiksi viljan ja vihannesten tuotanto voi laskea 75–80 prosenttia verrattuna satokauteen 2018–2019.

Järjestö kertoo työntekijöidensä jo todistaneen, kuinka ihmiset joutuvat kävelemään useita tunteja päivässä löytääkseen vettä ja laidunmaata karjalleen.

Vesipula kiihdyttää myös koronapandemiaa, sillä käsihygieniasta huolehtiminen on kuivuusalueilla haastavaa.

”Koronatapausmäärät ovat kasvaneet Somalimaassa, ja koronavirus leviää tällä hetkellä nopeammin kuin koskaan ennen”, kertoo suomalaisen Solidaarisuus-järjestön Somalimaan maapäällikkö Ahmed Mire tiedotteessa.

Somalimaa on Somaliasta itsenäistynyt alue, jonka itsenäisyyttä ei ole kansainvälisesti tunnustettu.

Yhteensä Somaliassa on 5,9 miljoonaa humanitaarista apua tarvitsevaa ihmistä. Maahan on saatu tänä vuonna humanitaarista apua kuitenkin vain 4,1 prosenttia tarvitusta summasta, kertoo YK:n Somalian humanitaarinen koordinaattori Adam Abdelmoula.

Tilannetta vaikeuttaa myös sisäpoliittinen kiistely. Somaliassa oli määrä pitää presidentinvaalit ja parlamenttivaalit helmikuussa, mutta ne ovat lykkääntyneet, kun päättäjät ovat riidelleet äänestysprosessista. Kiistaan saatiin eilen alustava sopu, kun parlamentti äänesti presidentti Mohamed Abdullahi Mohamedin saavan jatkaa virassaan kaksi vuotta lisää.

Somalian ja Somalimaan kehitys avustustyökatastrofiapupakolaisetruokaluonnonkatastrofit SomaliaSomalimaa Pelastakaa Lapset rySolidaarisuus

Lue myös

Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Kysely: Asenteet tyttöjen sukuelinten silpomista kohtaan ovat muuttuneet nopeasti Somalimaassa – Anonyymi tutkimussovellus helpottaa tiedon keräämistä tabuna pidetystä aiheesta

Solidaarisuus-järjestön selvityksessä silpomisen haitat ymmärtävien vanhempien osuus nousi lyhyessä ajassa noin 80 prosenttiin. Muutos voi kertoa kehitysyhteistyön tehosta mutta ei välttämättä vielä johda konkreettiseen käyttäytymisen muutokseen, sanoo järjestön asiantuntija Maria Väkiparta.
Kolme naista pienen pöydän ääressä

Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä

YK:n mukaan Somalian tämän vuoden viljasato on huonoin sitten vuoden 2011, jolloin maa ajautui nälänhätään. Sen jälkeenkin maassa on kärsitty jatkuvasti kuivuudesta, eivätkä perheet yksinkertaisesti ole ehtineet toipua katastrofeista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.