Pelastakaa Lapset: Suomen lopetettava asevienti Jemeniin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pelastakaa Lapset: Suomen lopetettava asevienti Jemeniin

Siviiliuhrien määrä on kasvanut Jemenissä. Pelastakaa Lasten mukaan Suomi ei saa ylläpitää konfliktia asekaupalla.

Koulutyttöjä ylhäältä päin kuvattuna

Jemeniläisiä koululaisia vuonna 2013. Maan koulutusjärjestelmä on nyt raunioina konfliktin vuoksi. Kuva: Julien Harneis / CC BY-SA 2.0.

Pelastakaa Lapset -järjestö vaatii Suomea lopettamaan asekaupan Jemenin sodan osapuolten kanssa. Se kerää nimiä vetoomukseen, joka aiotaan toimittaa puolustusministeri Jussi Niinistölle (sin) ja Suomen hallitukselle.

”Ei ole hyväksyttävää, että Suomi kuuluu niiden maiden joukkoon, jotka ylläpitävät Jemenin konfliktia. Suomen pitäisi olla mukana etsimässä ratkaisuja Jemenin tilanteeseen, ei ylläpitämässä konfliktia asekaupalla”, sanoo järjestön ohjelmajohtaja Anne Haaranen järjestön tiedotteessa.

Suomi on viime vuosina myynyt esimerkiksi kranaatinheittimiä sekä panssariajoneuvoja Jemenissä sotaa käyville Saudi-Arabialle ja Arabiemiirikunnille. Heinäkuussa valtioneuvosto myönsi vientiluvan varaosien viennille Arabiemiirikuntiin.

Saudi-Arabian johtama liittouma, johon myös Arabiemiirikunnat kuuluu, on pommittanut Jemenin huthikapinallisia vuodesta 2015 alkaen. Iskuissa on tapettu siviilejä, ja sota on ajanut ennestään köyhän Jemenin humanitaariseen katastrofiin. Suurin osa väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.

Pelastakaa Lapset kertoi eilen, että siviiliuhrien määrä on kasvanut Hodeidan satamakaupungista käytävien taistelujen vuoksi. Yhteensä Jemenissä kuoli pelkästään heinä- ja elokuussa ainakin sata lasta.

”Lapset ovat erityisen haavoittuvaisia räjähteiden, kuten ohjusten ja kranaattien, räjähtäessä asutuilla alueilla, kaupungeissa, toreilla, kouluissa ja sairaaloissa. Koska lapsilla on pienempi ruumiinrakenne, he saavat useammin vammoja pään ja niskan alueella. Sirpaleet tunkeutuvat myös todennäköisemmin elintärkeisiin sisäelimiin ja lapsilla on vähemmän verta menetettäväksi verrattuna aikuisiin. Ulkopuoliselle maailmalle nämä ovat vaikeita asioita kuulla, mutta Jemenissä eläville lapsille tämä on karua todellisuutta”, sanoo Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja Tamer Kirolos.

Järjestö on vedonnut eilen käynnistyneeseen YK:n yleiskokoukseen lasten suojelemiseksi.

Suomi on asekaupassa sitoutunut YK:n asekauppasopimukseen sekä EU:n yhteiseen kantaan, joiden mukaan aseita ei käytännössä saa viedä maihin, joissa on olemassa huomattava riski vakavista ihmisoikeusloukkauksista.

Rauhanjärjestöt kantelivat vientiluvista oikeuskanslerille aiemmin tänä vuonna, kun Jemenistä julkaistiin uutiskuvia, joissa näkyi Patrian Arabiemiirikunnille myymiä panssariajoneuvoja. Oikeuskanslerin kesäkuussa antaman linjauksen mukaan Suomen asevientiluvat eivät ole olleet laittomia, mutta niitä voi pitää ”kritiikille alttiina”.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia