Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Koronavuosi lisäsi vihapuhetta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan Euroopassa – Oikeuksien edistymistä on pidetty itsestään selvyytenä, varoittaa ihmisoikeusjärjestö

Muun muassa Suomi mainitaan uudessa raportissa maana, jossa transihmisten oikeuksien vastustaminen sekä poliitikkojen vihapuhe seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan on kasvanut.
Sateenkaarilippuja rivissä.
Eurooppaa on perinteisesti pidetty edistyksellisenä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien suhteen, mutta nyt ihmisoikeusjärjestö varoittaa taantumisesta. (Kuva: Roel Wijnants / CC BY-NC 2.0)

Ennennäkemätön koronavuosi on ajanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt (hlbti) ”kuilun partaalle” Euroopassa. Lakiprosessit ovat pysähtyneet tai taantuneet vihapuheon lisääntynyt, sanoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustava ihmisoikeusjärjestö ILGA-Europe tuoreessa raportissaan.

Hlbti-ihmisten oikeudet ovat olleet Euroopassa perinteisesti suhteellisen hyvällä tolalla, mutta viime vuosina ILGA on raporteissaan varoittanut edistyksen hidastuneen tai jopa kääntyneen taaksepäin.

Järjestön mukaan koronavuosi 2020 osoitti, että edistys, jota on tähän asti pidetty itsestäänselvyytenä, on yhä hauraampaa ja altista erilaisten ihmisoikeuksien vastaisten voimien hyökkäyksille.

”Koronapandemia on tuonut esiin kaikki puutteet hlbti-ihmisten elämässä Euroopassa ja Keski-Aasiassa. Maa toisensa jälkeen näemme jyrkän väkivallan ja vihapuheen kasvun hlbti-ihmisiä kohtaan”, varoittaa järjestön toiminnanjohtaja Evelyne Paradis tiedotteessa.

Raportti käsittelee 54:ää Euroopan ja Keski-Aasian maata.

Hlbti-ihmisiä on jäänyt kodittomiksi, ja he ovat joutuneet palaamaan vihamielisen perheen tai yhteisön piiriin. Hlbti-järjestöt ovat joutuneet auttamaan heitä perustarpeiden tyydyttämisessä, sillä monet hallitukset ovat jättäneet hlbti-ihmiset pois avustuspaketeistaan.

Samaan aikaan esimerkiksi uskonnolliset johtajat ovat jopa suoraan syyttäneet hlbti-ihmisiä pandemian aiheuttamisesta, raportissa kerrotaan.

Jo aiempina vuosina havaittu vihapuhe on kasvanut. Vihapuhetta tulee nyt sekä virallisista lähteistä, mediasta että netistä, ja myös poliitikkojen hyökkäykset hlbti-ihmisiä kohtaan ovat lisääntyneet monissa maissa, raportissa kerrotaan.

Yksi maista on Suomi, jossa kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) kommentit homoseksuaalisuudesta on mainittu raportissa.

Raportin mukaan erityisesti transihmisten oikeuksia on alettu vastaa aiempaa äänekkäämmin, ja erilaiset lakiprosessit ovat hidastuneet tai taantuneet.

Näin on käynyt esimerkiksi Unkarissa, joka kielsi viime keväänä sukupuolen juridisen tunnustamisen. Raportissa kritisoidaan kuitenkin myös Suomea, jossa translakia ei ole vieläkään saatu uudistettua niin, ettei sterilointi olisi enää sukupuolen juridisen tunnustamisen edellytys. Kritiikkiä saavat myös uudet transsukupuolisten hoitosuositukset, joissa muun muassa rajataan muunsukupuolisten mahdollisuuksia saada hoitoa.

Myönteistä edistystäkin on havaittu. Esimerkiksi Montenegro hyväksyi viime vuonna rekisteröidyn parisuhteen, ja myös Serbiassa suunnitellaan samaa. Monet maat ovat myös vahvistaneet vanhempien ja lasten oikeuksia, raportissa kerrotaan.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetgenderseksuaalisuussukupuolten tasa-arvovähemmistöpolitiikka Keski-AasiaEurooppa

Kommentit

Lähettänyt Mies (ei varmistettu) 22.2.2021 - 20:27

Eduskunnassa on 200 kansanedustajaa, joista yksi (1) on siteerannut Raamattua oman uskonsa mukaan, siitä on noussut nyt hirveä haloo. Päivi Räsänen halutaan nyt viedä väkisin oikeuteen varoittavaksi esimerkiksi muille Jeesukseen uskoville.

Lue myös

Kaksi kehystettyä valokuvaa miehestä.

Angolasta tuli hiljattain 22:s homouden sallinut Afrikan maa, mutta ruohonjuuritasolla se ei vielä näy – Litilson, 25, kuoli pahoinpitelyn uhrina

Suomessa asuvan Alberton veli löytyi angolalaisen kaupungin kadulta julmasti pahoinpideltynä. Perhe uskoo, että syynä oli tämän seksuaalinen suuntautuminen. Väkivallanteot lgbti-väestöä kohtaan eivät ole maassa tavattomia, sillä homofobian juuret ovat syvällä.
Ihminen puolilähikuvassa.

Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán

Unkarin parlamentti nuiji keväällä läpi lain, jonka mukaan sukupuoli on pysyvä ominaisuus eikä nimeäkään voi enää vaihtaa. Transvanilla-järjestössä toimiva Tina Kolos Orbán toivoo kansainvälistä tukea mutta muistuttaa, että paras tapa edistää transsukupuolisten oikeuksia on tukea oman maan transihmisiä – myös Suomessa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Veneitä joen rannassa.

Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”

Mosambikin Cabo Delgadon väkivaltaisuuksissa ei ole kyse vain uskonnosta vaan muun muassa etnisten ryhmien välisestä kyräilystä, luonnonvarojen epätasa-arvoisesta jakautumisesta ja ylipäätään syvästä eriarvoisuuden kokemuksesta, sanovat tutkijat.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.
Nainen työpöydän ääressä kirjoittamassa.

Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee

Naisvaltainen ala ja naispotilaiden tarpeet jäävät usein huomiotta. Se on yksi syy siihen, että maailmassa on liian vähän kätilöitä, selviää Unfpan raportista.

Tuoreimmat

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”
Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”