Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen vihapuhe kasvanut Euroopassa – Myös Suomessa tilanne on heikentynyt

Sateenkaarijärjestö ILGA-Euroope on huolissaan hlbti-vastaisesta vihapuheesta ja -rikoksista, jotka ovat sen mukaan jo ”paneurooppalainen” ilmiö. Hyvääkin kehitystä on kuitenkin nähtävissä.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen vihapuhe on tuoreen raportin mukaan lisääntynyt Euroopassa. (Kuva: Torbakhopper / Flickr.com / CC BY-ND 2.0)

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (hlbti) oikeuksien ajatellaan usein olevan parhaalla tolalla Euroopassa, jossa lainsäädäntö on edistyksellisin ja asenteet vapaamielisimmät. Hlbti-ihmisoikeusjärjestö ILGA-Europen tuoreimman vuosikatsauksen mukaan tarinassa on kuitenkin toinenkin puoli.

Julkisissa viroissa toimivien vihapuhe hlbti-ihmisiä vastaan on Euroopassa kasvanut, ja monissa maissa myös netissä tapahtuva vihapuhe ja fyysiset hyökkäykset ovat lisääntyneet, raportissa kerrotaan.

Raportissa tarkastellaan hlbti-ihmisten tilannetta 49:ssä Euroopan maassa sekä viidessä Keski-Aasian maassa vuonna 2019. Sen kokoamisessa auttavat paikalliset järjestöt, mutta se ei perustu varsinaiseen vertailukelpoiseen dataan. Tiedot on kuitenkin vahvistettu.

Raportin mukaan hlbti-vastainen vihapuhe ja -rikokset ovat jo ”paneurooppalainen” ilmiö. Uusnatseja ja hlbti-vastaisia ryhmiä on ilmestynyt sateenkaarimielenosoituksiin. Puolassa hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen hlbti-vastainen retoriikka on johtanut siihen, että yli 80 kuntaa tai paikallishallintoa on julistautunut ”vapaaksi hlbti-ideologiasta”. Isossa-Britanniassa populistinen Brexit-keskustelu linkittyy myös hlbti-vastaisiin viharikoksiin.

Raportin mukaan julkinen vihapuhe on lisääntynyt myös esimerkiksi Suomessa, Kreikassa, Portugalissa ja Espanjassa. Muun muassa kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) kritiikki kirkon ja Pride-kulkueen yhteistyöstä on mainittu raportissa.

Euroopan hlbti-ihmiset kertovat raportin mukaan myös vaikeuksista saada terveydenhoitoa ja muita palveluita sekä koulu- ja työpaikkakiusaamisesta.

Toisaalta hyviäkin uutisia on, sanoo ILGA-Europen johtaja Evelyn Paradis tiedotteessa. Esimerkiksi intersukupuolisten ihmisten ruumiillisesta koskemattomuudesta keskustellaan yhä enemmän, osa maista on parantanut perheoikeuksia ja kehittää myös sukupuolen juridiseen tunnustamiseen liittyvää lainsäädäntöä.

”Monien hlbti-ihmisten eletty todellisuus on kuitenkin yhä vaikeampaa ja on monelta osin näkymätöntä, jopa ILGA-Europen kaltaisille järjestöille. Toimintaa tarvitaan. Hallituksilla on yhä paljon tehtävää. Tarvitaan lakeja, jotka takaavat ihmisten oikeuksien suojelun ja antavat viranomaisille keinoja tehdä politiikasta käytäntöä”, hän sanoo.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetgenderseksuaalisuussukupuolten tasa-arvopolitiikka Eurooppa

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas