Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen vihapuhe kasvanut Euroopassa – Myös Suomessa tilanne on heikentynyt

Sateenkaarijärjestö ILGA-Euroope on huolissaan hlbti-vastaisesta vihapuheesta ja -rikoksista, jotka ovat sen mukaan jo ”paneurooppalainen” ilmiö. Hyvääkin kehitystä on kuitenkin nähtävissä.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen vihapuhe on tuoreen raportin mukaan lisääntynyt Euroopassa. (Kuva: Torbakhopper / Flickr.com / CC BY-ND 2.0)

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (hlbti) oikeuksien ajatellaan usein olevan parhaalla tolalla Euroopassa, jossa lainsäädäntö on edistyksellisin ja asenteet vapaamielisimmät. Hlbti-ihmisoikeusjärjestö ILGA-Europen tuoreimman vuosikatsauksen mukaan tarinassa on kuitenkin toinenkin puoli.

Julkisissa viroissa toimivien vihapuhe hlbti-ihmisiä vastaan on Euroopassa kasvanut, ja monissa maissa myös netissä tapahtuva vihapuhe ja fyysiset hyökkäykset ovat lisääntyneet, raportissa kerrotaan.

Raportissa tarkastellaan hlbti-ihmisten tilannetta 49:ssä Euroopan maassa sekä viidessä Keski-Aasian maassa vuonna 2019. Sen kokoamisessa auttavat paikalliset järjestöt, mutta se ei perustu varsinaiseen vertailukelpoiseen dataan. Tiedot on kuitenkin vahvistettu.

Raportin mukaan hlbti-vastainen vihapuhe ja -rikokset ovat jo ”paneurooppalainen” ilmiö. Uusnatseja ja hlbti-vastaisia ryhmiä on ilmestynyt sateenkaarimielenosoituksiin. Puolassa hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen hlbti-vastainen retoriikka on johtanut siihen, että yli 80 kuntaa tai paikallishallintoa on julistautunut ”vapaaksi hlbti-ideologiasta”. Isossa-Britanniassa populistinen Brexit-keskustelu linkittyy myös hlbti-vastaisiin viharikoksiin.

Raportin mukaan julkinen vihapuhe on lisääntynyt myös esimerkiksi Suomessa, Kreikassa, Portugalissa ja Espanjassa. Muun muassa kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) kritiikki kirkon ja Pride-kulkueen yhteistyöstä on mainittu raportissa.

Euroopan hlbti-ihmiset kertovat raportin mukaan myös vaikeuksista saada terveydenhoitoa ja muita palveluita sekä koulu- ja työpaikkakiusaamisesta.

Toisaalta hyviäkin uutisia on, sanoo ILGA-Europen johtaja Evelyn Paradis tiedotteessa. Esimerkiksi intersukupuolisten ihmisten ruumiillisesta koskemattomuudesta keskustellaan yhä enemmän, osa maista on parantanut perheoikeuksia ja kehittää myös sukupuolen juridiseen tunnustamiseen liittyvää lainsäädäntöä.

”Monien hlbti-ihmisten eletty todellisuus on kuitenkin yhä vaikeampaa ja on monelta osin näkymätöntä, jopa ILGA-Europen kaltaisille järjestöille. Toimintaa tarvitaan. Hallituksilla on yhä paljon tehtävää. Tarvitaan lakeja, jotka takaavat ihmisten oikeuksien suojelun ja antavat viranomaisille keinoja tehdä politiikasta käytäntöä”, hän sanoo.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetgenderseksuaalisuussukupuolten tasa-arvopolitiikka Eurooppa

Lue myös

Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.
Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa

Suullista tarinankerrontaperinnettä on viime vuosina alettu elvyttää ympäri maailman. Jamaikalainen Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoiden avulla ihmiset voivat oppia ymmärtämään moninaisuutta paremmin.
Mies junan penkissä lähikuvassa

Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää

Suomi tarvitsee ulkomaista työvoimaa, mutta moni Suomeen tutkintoa varten tullut ei löydä koulutustaan vastaavaa työtä. Tradenomitutkinnon suorittaneen Bao Nguyenin mukaan haasteena ovat etenkin oleskelulupakäytännöt. Opetusneuvos Ulla Mäkeläinen kertoo, että jatkossa Suomessa tutkinnon suorittaneiden ulkomaalaisten asemaa helpotetaan.
Tehtaan piipusta nousevaa savua

Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?

Yrityksille ja kuluttajille on tarjolla yhä enemmän mahdollisuuksia kompensoida hiilidioksidipäästönsä esimerkiksi metsityshankkeiden avulla. Riskinä on vaihteleva laatu, jota ei juuri valvota.
Puhdas käsi ojentuu likaista kohti

Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä

Suomen Pakolaisapu käynnisti viime maaliskuussa empatialiikkeen, jonka tavoitteena on muuttaa erityisesti maahanmuuttokeskustelun negatiivista sävyä. Vastaanotto on ollut positiivinen. ”Moni tapaamistani ihmisistä on ajatellut, ettei omasta empaattisuudestaan voi päättää, mutta liike on saanut heidät ajattelemaan toisin”, sanoo empatialähettiläs Rand Mohamad Deeb.
Tomaatteja lähikuvassa

Zimbabwessa kärsitään sekä nälästä että ruokahävikistä – Hintojen nousu vie torikauppiailta asiakkaat

Lähes puolet zimbabwelaisista kärsii ruokapulasta. Silti monet kauppiaat sanovat, että heidän on pakko heittää menemään mätänevät vihanneksensa, sillä ihmisillä ei enää ole varaa ostaa niitä.

Tuoreimmat

Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää
Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa
Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?
Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä
Zimbabwessa kärsitään sekä nälästä että ruokahävikistä – Hintojen nousu vie torikauppiailta asiakkaat
Raportti: Sodat ovat lapsille entistäkin vaarallisempia – Pojat kuolevat useammin taisteluissa, tytöt usein seksuaalisen väkivallan kohteina
YK julkaisi pitkän odotuksen jälkeen listan Israelin laittomissa siirtokunnissa toimivista yrityksistä – 112 yrityksen joukossa muun muassa Tripadvisor ja Airbnb
Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”
Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan
Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”