Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen vihapuhe kasvanut Euroopassa – Myös Suomessa tilanne on heikentynyt | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen vihapuhe kasvanut Euroopassa – Myös Suomessa tilanne on heikentynyt

Sateenkaarijärjestö ILGA-Euroope on huolissaan hlbti-vastaisesta vihapuheesta ja -rikoksista, jotka ovat sen mukaan jo ”paneurooppalainen” ilmiö. Hyvääkin kehitystä on kuitenkin nähtävissä.

Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen vihapuhe on tuoreen raportin mukaan lisääntynyt Euroopassa. Kuva: Torbakhopper / Flickr.com / CC BY-ND 2.0.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (hlbti) oikeuksien ajatellaan usein olevan parhaalla tolalla Euroopassa, jossa lainsäädäntö on edistyksellisin ja asenteet vapaamielisimmät. Hlbti-ihmisoikeusjärjestö ILGA-Europen tuoreimman vuosikatsauksen mukaan tarinassa on kuitenkin toinenkin puoli.

Julkisissa viroissa toimivien vihapuhe hlbti-ihmisiä vastaan on Euroopassa kasvanut, ja monissa maissa myös netissä tapahtuva vihapuhe ja fyysiset hyökkäykset ovat lisääntyneet, raportissa kerrotaan.

Raportissa tarkastellaan hlbti-ihmisten tilannetta 49:ssä Euroopan maassa sekä viidessä Keski-Aasian maassa vuonna 2019. Sen kokoamisessa auttavat paikalliset järjestöt, mutta se ei perustu varsinaiseen vertailukelpoiseen dataan. Tiedot on kuitenkin vahvistettu.

Raportin mukaan hlbti-vastainen vihapuhe ja -rikokset ovat jo ”paneurooppalainen” ilmiö. Uusnatseja ja hlbti-vastaisia ryhmiä on ilmestynyt sateenkaarimielenosoituksiin. Puolassa hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen hlbti-vastainen retoriikka on johtanut siihen, että yli 80 kuntaa tai paikallishallintoa on julistautunut ”vapaaksi hlbti-ideologiasta”. Isossa-Britanniassa populistinen Brexit-keskustelu linkittyy myös hlbti-vastaisiin viharikoksiin.

Raportin mukaan julkinen vihapuhe on lisääntynyt myös esimerkiksi Suomessa, Kreikassa, Portugalissa ja Espanjassa. Muun muassa kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) kritiikki kirkon ja Pride-kulkueen yhteistyöstä on mainittu raportissa.

Euroopan hlbti-ihmiset kertovat raportin mukaan myös vaikeuksista saada terveydenhoitoa ja muita palveluita sekä koulu- ja työpaikkakiusaamisesta.

Toisaalta hyviäkin uutisia on, sanoo ILGA-Europen johtaja Evelyn Paradis tiedotteessa. Esimerkiksi intersukupuolisten ihmisten ruumiillisesta koskemattomuudesta keskustellaan yhä enemmän, osa maista on parantanut perheoikeuksia ja kehittää myös sukupuolen juridiseen tunnustamiseen liittyvää lainsäädäntöä.

”Monien hlbti-ihmisten eletty todellisuus on kuitenkin yhä vaikeampaa ja on monelta osin näkymätöntä, jopa ILGA-Europen kaltaisille järjestöille. Toimintaa tarvitaan. Hallituksilla on yhä paljon tehtävää. Tarvitaan lakeja, jotka takaavat ihmisten oikeuksien suojelun ja antavat viranomaisille keinoja tehdä politiikasta käytäntöä”, hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia