Kolera leviää Somaliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolera leviää Somaliassa

Kansainvälinen yhteisö on tekemässä samat virheet kuin vuonna 2011, kun Somaliassa oli viimeksi nälänhätä, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

Koleratapausten määrä on kasvanut rajusti nälänhädän partaalla olevassa Somaliassa. Maassa on tämän vuoden alun ja maaliskuun 8. päivän välillä havaittu YK:n mukaan lähes 9 200 koleratapausta, jotka ovat johtaneet 232 ihmisen kuolemaan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan helmikuun tapauksista 85 prosenttia havaittiin naisilla sekä alle 5-vuotiailla lapsilla.

Myös Somaliassa avustustyötä tekevä Pelastakaa Lapset -järjestö kertoo, että sen klinikoilla on havaittu koleratapausten nopeaa lisääntymistä. Järjestön mukaan ilmassa ovat nyt "kaikki varoitusmerkit" katastrofista, joka on vielä vältettävissä.

Somalia kärsii kovasta kuivuudesta, ja noin 6,2 miljoonaa ihmistä, puolet väestöstä, tarvitsee apua. Kuivuus on saanut monet turvautumaan likaiseen veteen. Saastuneen veden ja ruuan levittämä kolera tarttuu herkästi etenkin lapsiin, jotka ovat nälän takia jo valmiiksi heikossa kunnossa.

Somalia on avustusjärjestöjen erityinen huolenaihe, sillä maassa oli vuonna 2011 nälänhätä, jonka seurauksena noin 260 000 ihmistä kuoli. Kansainvälistä yhteisöä on syytetty viivyttelystä virallisen nälänhätäjulistuksen antamisessa. Nyt kuivuus on vielä pahempi, Pelastakaa Lapset varoittaa. Satoja ja karjaa on tuhoutunut ja monet yhteisöt ovat ilman puhdasta vettä. 250 000 ihmistä on paennut kuivuutta, ja koleran lisäksi myös lasten keuhkokuumetapaukset ovat lisääntyneet.

"Kun ottaa huomioon todisteiden merkittävyyden, kärsimyksen laajuuden ja vuoden 2011 muistot, kansainvälisen yhteisön reaktio Somalian lasten kriisiin on häpeällisen riittämätön", kritisoi Pelastakaa Lasten Somalian maajohtaja Hassan Noor Saadi järjestön tiedotteessa.

Myös YK on vaatinut pääsihteeri António Guterresia myöden pitkin kevättä kansainvälistä yhteisöä kääntämään huomionsa Somaliaan. Toisaalta huomiota tarvitsevat myös muut maat: YK:n humanitaarisen avun päällikkö Stephen O’Brien varoitti viikonloppuna, että käynnissä on pahin humanitaarinen kriisi sitten YK:n perustamisen. Etelä-Sudan, Nigeria, Jemen ja Somalia ovat kaikki nälänhädän partaalla tai jo nälänhädässä, ja niiden auttamiseen tarvittaisiin 4,4 miljardia dollaria, josta vain murto-osa on saatu kasaan.

Ylen mukaan Suomessa ainakin Punainen Risti sekä Kirkon Ulkomaanapu ovat laajentamassa kampanjointiaan avun lisäämiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia