Uutiset Somalian ja Somalimaan kehitys

Kolera leviää Somaliassa

Kansainvälinen yhteisö on tekemässä samat virheet kuin vuonna 2011, kun Somaliassa oli viimeksi nälänhätä, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.
Etenkin lapset kärsivät nälästä Somaliassa. Kuvan lapset jonottavat ruokaa Mogadishussa. (Kuva: AMISOM Photo/Tobin Jones / CC0 1.0)

Koleratapausten määrä on kasvanut rajusti nälänhädän partaalla olevassa Somaliassa. Maassa on tämän vuoden alun ja maaliskuun 8. päivän välillä havaittu YK:n mukaan lähes 9 200 koleratapausta, jotka ovat johtaneet 232 ihmisen kuolemaan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan helmikuun tapauksista 85 prosenttia havaittiin naisilla sekä alle 5-vuotiailla lapsilla.

Myös Somaliassa avustustyötä tekevä Pelastakaa Lapset -järjestö kertoo, että sen klinikoilla on havaittu koleratapausten nopeaa lisääntymistä. Järjestön mukaan ilmassa ovat nyt "kaikki varoitusmerkit" katastrofista, joka on vielä vältettävissä.

Somalia kärsii kovasta kuivuudesta, ja noin 6,2 miljoonaa ihmistä, puolet väestöstä, tarvitsee apua. Kuivuus on saanut monet turvautumaan likaiseen veteen. Saastuneen veden ja ruuan levittämä kolera tarttuu herkästi etenkin lapsiin, jotka ovat nälän takia jo valmiiksi heikossa kunnossa.

Somalia on avustusjärjestöjen erityinen huolenaihe, sillä maassa oli vuonna 2011 nälänhätä, jonka seurauksena noin 260 000 ihmistä kuoli. Kansainvälistä yhteisöä on syytetty viivyttelystä virallisen nälänhätäjulistuksen antamisessa. Nyt kuivuus on vielä pahempi, Pelastakaa Lapset varoittaa. Satoja ja karjaa on tuhoutunut ja monet yhteisöt ovat ilman puhdasta vettä. 250 000 ihmistä on paennut kuivuutta, ja koleran lisäksi myös lasten keuhkokuumetapaukset ovat lisääntyneet.

"Kun ottaa huomioon todisteiden merkittävyyden, kärsimyksen laajuuden ja vuoden 2011 muistot, kansainvälisen yhteisön reaktio Somalian lasten kriisiin on häpeällisen riittämätön", kritisoi Pelastakaa Lasten Somalian maajohtaja Hassan Noor Saadi järjestön tiedotteessa.

Myös YK on vaatinut pääsihteeri António Guterresia myöden pitkin kevättä kansainvälistä yhteisöä kääntämään huomionsa Somaliaan. Toisaalta huomiota tarvitsevat myös muut maat: YK:n humanitaarisen avun päällikkö Stephen O’Brien varoitti viikonloppuna, että käynnissä on pahin humanitaarinen kriisi sitten YK:n perustamisen. Etelä-Sudan, Nigeria, Jemen ja Somalia ovat kaikki nälänhädän partaalla tai jo nälänhädässä, ja niiden auttamiseen tarvittaisiin 4,4 miljardia dollaria, josta vain murto-osa on saatu kasaan.

Ylen mukaan Suomessa ainakin Punainen Risti sekä Kirkon Ulkomaanapu ovat laajentamassa kampanjointiaan avun lisäämiseksi.

Somalian ja Somalimaan kehitys avustustyökatastrofiapulapsetruokaterveys Somalia Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Ihmisiä tulvavedessä ajavan rekka-auton lavalla

Ensin kuivuus, sitten tulvat – Somaliassa on satanut eniten yli 30 vuoteen

Somalia on kärsinyt viime vuosina useista peräkkäisistä kuivuuskausista, mutta tänä vuonna on kääntynyt lähes päälaelleen.
Katunäkymä Hargeisasta, Somalimaasta

Somalimaan parlamentin ylähuone hyväksyi raiskauskiellon – kuivuus uhkaa lisätä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa

Somalimaa on passittamassa raiskaajat viimein vankilaan. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ei välttämättä kuitenkaan vähene, sillä vakava kuivuus voi lisätä esimerkiksi pakkoavioliittoja.
Pakolaisleirin teltta ja ihmisiä Somaliassa

Somaliassa häädettiin pakolaisia – tuhansia jäi kodittomaksi

Somalian turvallisuusjoukot tuhosivat puskutraktoreilla tuhansia maan sisäisten pakolaisten asumuksia. Pakkohäädöt ovat yleinen ongelma: pelkästään Mogadishussa häädettiin viime vuonna yli 150 000 ihmistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Etelä-Sudanin maan sisäisiä pakolaisia Waun kaupungissa

Etelä-Sudanissa solmittiin taas rauhansopimus – Tällä kertaa se voi onnistua, sillä ”ihmiset ovat väsyneitä sotimiseen”

Etelä-Sudanin sisällissodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä, mutta nyt konfliktin osapuolet ovat solmineet uuden rauhansopimuksen. Eteläsudanilainen tutkija Jok Madut Jok uskoo, että tällä kertaa rauhanprosessi voi onnistua. Siihen ei kuitenkaan riitä sopu vain valtaa haluavien poliittisten johtajien välillä.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.
Ilmakuva Lontoosta ja Thames-joesta

Eurooppa, on aika lopettaa kasvuriippuvuus

Yli 200 tutkijaa vaatii kirjeessään Eurooppaa luopumaan talouskasvuun pyrkimisestä. ”Nykyisten yhteiskunnallisten ongelmien ratkaiseminen Euroopassa ei vaadi lisää kasvua vaan reilumpaa jo aikaansaatujen tulojen ja vaurauden jakoa”, kirjeessä todetaan. Myös seitsemän suomalaistutkijaa on allekirjoittanut kirjeen.
Senegalilainen räppäri Matar Khoudia Ndiaye studiossa mikrofonien takana

Yhteisöradio varoittaa siirtolaisuuden vaaroista Senegalissa – ”Menestyminen on yhä mahdollista, vaikka pysyy kotona”

Dakarilaisen Radio Oxy Jeunes'n ohjelmassa Eurooppaan siirtolaiseksi mielineet kertovat kokemuksistaan samaa suunnitteleville. Viestillä halutaan tavoittaa myös lastensa matkoja rahoittavat vanhemmat.