”Kansainvälisen yhteisön on vastustettava barbarismia” – Jemenissä pelätään jälleen nälänhätää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Kansainvälisen yhteisön on vastustettava barbarismia” – Jemenissä pelätään jälleen nälänhätää

Saudi-Arabian johtama liittouma on helpottanut Jemenin saartoa, mutta siitä huolimatta maahan ei saada riittävästi ruokaa. Nyt tärkeä satama uhkaa mennä kiinni.

Britannian kehitysministeri Penny Mordaunt, kollega sekä kaksi  Jemenin pakolaista Djiboutissa

Jemeniin tuodaan ruoka-apua muun muassa Djiboutin kautta. Ison-Britannian kehitysministeri Penny Mordaunt tapasi joulun alla jemeniläisiä pakolaisia Djiboutissa. Kuva: Benet Coulber / DFID / CC BY 2.0.

Avustusjärjestöt vaativat, että Saudi-Arabian johtama sotilasliittouma pitäisi auki Jemenille elintärkeän Hodeidah'n sataman, jotta maahan saataisiin lisää ruokaa, lääkkeitä ja polttoainetta. Muuten maan ennestään valtava ruokapula uhkaa pahentua.

Jemenin huthikapinallisia vastaan taistelema liittouma sulki Jemenin lentokentät ja satamat marraskuussa mutta helpotti saartoa joulun alla niin, että satamat päätettiin avata 30 päiväksi. Päätös oli tärkeä, sillä Jemen tuo maahan noin 90 prosenttia ruuastaan. Satamien, myös elintärkeän Hodeidah'n sataman, on kuitenkin määrä olla auki vain huomiseen asti.

Se ei avustusjärjestöjen mukaan riitä. Niiden tiistaina julkaiseman kannanoton mukaan ruuantuonti Jemeniin on viimeisen kuukauden aikana kasvanut ja satamaan on saatu tärkeitä nostokurkia lastin käsittelemiseksi. Siitä huolimatta ruokaa ja muita tarpeita ei ole saatu maahan riittävästi eivätkä hinnat epävarman tilanteen vuoksi ole juurikaan laskeneet.

Esimerkiksi avustusjärjestö Oxfamin mukaan vain 18 prosenttia maan polttoainetarpeesta ja hieman yli puolet ruokatarpeesta on saatu sisään satamien kautta viime viikkoina.

”Tämä on sota, jossa on käytetty 2000-luvun hi-tech-aseita, mutta nälkiinnyttämisen taktiikka tulee pimeältä keskiajalta. Kansainvälisen yhteisön pitää tehdä yhteistyötä ja vastustaa barbarismia”, vaatii Oxfamin Jemenin johtaja Shane Stevenson järjestön tiedotteessa.

Myös Yhdysvaltalainen nälänhätiä ennustava FewsNet-verkosto on arvioinut, että mikäli tuontirajoitukset jatkuvat, seurauksena voi olla suoranainen nälänhätä.

Jemen oli jo ennen sodan syttymistä Lähi-idän köyhin maa, mutta vuonna 2015 alkaneet taistelut shiialaisten huthikapinallisten sekä Saudi-Arabian johtaman liittouman välillä ovat romuttaneet maan ruokaturvan, nostaneet ruuan hintaa ja häirinneet markkinoiden toimintaa.

80 prosenttia kansasta tarvitsee jonkinlaista humanitaarista apua ja lähes 18 miljoonaa kärsii ruokapulasta. Maan terveydenhuoltojärjestelmä on romahtanut ja siellä on havaittu yli miljoona koleratapausta sekä myös kurkkumätää.

Konflikti on koskettanut erityisesti lapsia. YK:n lastenjärjestön Unicefin eilen julkaiseman raportin mukaan sodassa on kuollut tai haavoittunut yli 5 000 lasta sen jälkeen, kun konflikti kärjistyi maaliskuussa 2015. 400 000 lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia