Uutiset Jemenin konflikti

Kurkkumätä palasi Jemeniin – tauti on ollut poissa niin pitkään, että hoitokin on vaikeaa

Kurkkumätä on tartuntatauti, joka on kitketty suurimmasta osasta maailmaa. Nyt sen epäillään palanneen Jemeniin, jossa konflikti on murskannut terveysjärjestelmän.
Pommitettuja taloja Jemenissä
Konflikti on murskannut Jemenin terveydenhuoltojärjestelmän. Kuvasssa Sa'adan kaupungin tuhoja elokuussa 2015. (Kuva: Philippe Kropf / United Nations OCHA / CC BY-NC-ND 2.0)

28 ihmisen epäillään kuolleen kurkkumätään Jemenissä elokuun puolivälin ja joulukuun alun välisenä aikana. Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja (MSF) varoittaa, että tautia on konfliktin riivaamassa maassa erityisen vaikea hoitaa.

”Kurkkumätä on poistettu useimmista maailman maista järjestelmällisten lasten rokotuskampanjoiden jälkeen, ja siitä on tullut laiminlyöty ja unohdettu tauti. Sen hoitoon liittyvää tietoa on konkreettisesti menetetty, minkä vuoksi terveystyöntekijöiden on vaikea tunnistaa, eristää ja hoitaa tapauksia nopeasti”, sanoi järjestön hätäkoordinaattori Marc Poncin viime viikolla.

Kurkkumätä on syljestä pääosin suorassa kontaktissa leviävä bakteeritauti, joka aiheuttaa kurkkukipua ja kuumetta sekä paksun harmaan peitteen nenään tai kurkkuun. Se on ollut yksi historian pahimmista tappajista. Suomessa viimeisin epidemia oli 1940- ja 1950-luvuilla, ja Jemenissäkin viimeisestä tapauksesta on 25 vuotta. Konflikti ja saarto ovat kuitenkin tuoneet taudin takaisin.

Saudi-Arabian johtama liittouma on pommittanut Jemeniä maaliskuusta 2015 asti taistellakseen maan shiialaisia huthikapinallisia vastaan. Konflikti on romahduttanut maan terveysjärjestelmän. Avustustarvikkeita, kuten kurkkumädän hoidossa tarvittavia vastamyrkkyjä ja antibiootteja, ei saada kunnolla läpi liittouman saarron ja maassa käytävien taisteluiden sekä pommitusten takia.

”Tämä siirtää Jemenin terveysjärjestelmän vuosikymmeniä taaksepäin. Polttoainesaarto tarkoittaa, että potilailla ei ole varaa matkustaa niihin harvoihin terveyskeskuksiin, jotka yhä toimivat. Tämä on oleellista, koska jos tartunnan saaneet eivät saa hoitoa säännöllisesti, kurkkumätä voi levitä kehossa ja olla kohtalokas jopa 40 prosentissa tapauksista”, Poncin kertoo.

Kurkkumätätapauksia on Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan löytynyt yhteensä 318. Ne eivät ole varmoja, sillä ne pitäisi tutkia laboratoriossa, mikä ei tällä hetkellä ole Jemenissä mahdollista.

MSF ja muut avustusjärjestöt tutkivat parhaillaan tapauksia, ja maan eteläosassa sijaitsevaan Ibbin kaupunkiin on perustettu hoitoyksikkö. Suurin osa tapauksista on ollut juuri Ibbin maakunnassa. Poncin kuitenkin varoittaa, että taudin leviämiselle on täydelliset olosuhteet, sillä monet pakolaiset joutuvat elämään ahtaissa olosuhteissa, mikä lisää riskejä.

Suomalaisjärjestöistä apua Jemeniin välittää ainakin Suomen Punainen Risti.

Jemenin konflikti katastrofiapukonfliktiterveyssairaus/lääkintä Jemen

Lue myös

Koulutyttöjä ylhäältä päin kuvattuna

Konflikti on romuttanut koulutuksen Jemenissä – useimmat opettajat eivät saa palkkaa

Tällä viikolla tuli kuluneeksi kolme vuotta siitä, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa Jemeniä. Miljoonien lasten koulutus on sodan seurauksena vaarassa tai keskeytynyt.
Sanaa, Jemen

Pakolaisuus pahenee Jemenissä

Yli 85 000 ihmistä on paennut joulukuun alun jälkeen Jemenissä. Maan humanitaarinen kriisi on maailman pahin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.