Uutiset Jemenin konflikti

Kurkkumätä palasi Jemeniin – tauti on ollut poissa niin pitkään, että hoitokin on vaikeaa

Kurkkumätä on tartuntatauti, joka on kitketty suurimmasta osasta maailmaa. Nyt sen epäillään palanneen Jemeniin, jossa konflikti on murskannut terveysjärjestelmän.
Pommitettuja taloja Jemenissä
Konflikti on murskannut Jemenin terveydenhuoltojärjestelmän. Kuvasssa Sa'adan kaupungin tuhoja elokuussa 2015. (Kuva: Philippe Kropf / United Nations OCHA / CC BY-NC-ND 2.0 )

28 ihmisen epäillään kuolleen kurkkumätään Jemenissä elokuun puolivälin ja joulukuun alun välisenä aikana. Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja (MSF) varoittaa, että tautia on konfliktin riivaamassa maassa erityisen vaikea hoitaa.

”Kurkkumätä on poistettu useimmista maailman maista järjestelmällisten lasten rokotuskampanjoiden jälkeen, ja siitä on tullut laiminlyöty ja unohdettu tauti. Sen hoitoon liittyvää tietoa on konkreettisesti menetetty, minkä vuoksi terveystyöntekijöiden on vaikea tunnistaa, eristää ja hoitaa tapauksia nopeasti”, sanoi järjestön hätäkoordinaattori Marc Poncin viime viikolla.

Kurkkumätä on syljestä pääosin suorassa kontaktissa leviävä bakteeritauti, joka aiheuttaa kurkkukipua ja kuumetta sekä paksun harmaan peitteen nenään tai kurkkuun. Se on ollut yksi historian pahimmista tappajista. Suomessa viimeisin epidemia oli 1940- ja 1950-luvuilla, ja Jemenissäkin viimeisestä tapauksesta on 25 vuotta. Konflikti ja saarto ovat kuitenkin tuoneet taudin takaisin.

Saudi-Arabian johtama liittouma on pommittanut Jemeniä maaliskuusta 2015 asti taistellakseen maan shiialaisia huthikapinallisia vastaan. Konflikti on romahduttanut maan terveysjärjestelmän. Avustustarvikkeita, kuten kurkkumädän hoidossa tarvittavia vastamyrkkyjä ja antibiootteja, ei saada kunnolla läpi liittouman saarron ja maassa käytävien taisteluiden sekä pommitusten takia.

”Tämä siirtää Jemenin terveysjärjestelmän vuosikymmeniä taaksepäin. Polttoainesaarto tarkoittaa, että potilailla ei ole varaa matkustaa niihin harvoihin terveyskeskuksiin, jotka yhä toimivat. Tämä on oleellista, koska jos tartunnan saaneet eivät saa hoitoa säännöllisesti, kurkkumätä voi levitä kehossa ja olla kohtalokas jopa 40 prosentissa tapauksista”, Poncin kertoo.

Kurkkumätätapauksia on Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan löytynyt yhteensä 318. Ne eivät ole varmoja, sillä ne pitäisi tutkia laboratoriossa, mikä ei tällä hetkellä ole Jemenissä mahdollista.

MSF ja muut avustusjärjestöt tutkivat parhaillaan tapauksia, ja maan eteläosassa sijaitsevaan Ibbin kaupunkiin on perustettu hoitoyksikkö. Suurin osa tapauksista on ollut juuri Ibbin maakunnassa. Poncin kuitenkin varoittaa, että taudin leviämiselle on täydelliset olosuhteet, sillä monet pakolaiset joutuvat elämään ahtaissa olosuhteissa, mikä lisää riskejä.

Suomalaisjärjestöistä apua Jemeniin välittää ainakin Suomen Punainen Risti.

Jemenin konflikti katastrofiapukonfliktiterveyssairaus/lääkintä Jemen

Lue myös

Britannian kehitysministeri Penny Mordaunt, kollega sekä kaksi  Jemenin pakolaista Djiboutissa
Jemeniin tuodaan ruoka-apua muun muassa Djiboutin kautta. Ison-Britannian kehitysministeri Penny Mordaunt tapasi joulun alla jemeniläisiä pakolaisia Djiboutissa.
(Kuva:
Benet Coulber
/
DFID
/
CC BY 2.0
)

”Kansainvälisen yhteisön on vastustettava barbarismia” – Jemenissä pelätään jälleen nälänhätää

Saudi-Arabian johtama liittouma on helpottanut Jemenin saartoa, mutta siitä huolimatta maahan ei saada riittävästi ruokaa. Nyt tärkeä satama uhkaa mennä kiinni.
Mielenosoittajia Yemen is starving -kyltin kera.
Jemenissä on meneillään maailman pahin humanitaarinen kriisi. New Yorkissa on osoitettu mieltä jemeniläisten puolesta tänä syksynä.
(Kuva:
Felton Davis
/
CC BY 2.0
)

Saudi-Arabian johtama liittouma lupasi helpottaa Jemenin saartoa, mutta se ei riitä

Jemenin saarto on ”siviilien potkimista, kun he ovat jo maassa”, sanoo avustusjärjestö. Saartoa on luvattu helpottaa, mutta nälänhätä on silti vain muutaman kuukauden päässä.
Saudi-Arabian lippu
YK ja Punainen Risti kritisoivat Saudi-Arabiaa, joka on sulkenut Jemenin satamat ja lentokentät.
(Kuva:
Andrew Fackler
/
CC BY-NC 2.0
)

Seitsemän miljoonaa jemeniläistä pysyy hengissä humanitaarisen avun turvin – Saudi-Arabian määräämä saarto on ”katastrofaalinen”

Saudi-Arabian johtama on sulkenut Jemenin satamat ja lentokentät lauantaisen ohjusiskun takia. Hinnat ovat nousseet nopeasti ja esimerkiksi kipeästi tarvittuja kloriinitabletteja ja insuliinia ei saada läpi.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.(Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Naisia ja lapsia terveysklinikan odotushuoneessa
Taloustieteilijät suhtautuvat kriittisesti yksityisen sektorin rooliin terveyspalveluiden tuottajana. Kuvassa Foune Kouyate lapsensa Kadidia Goulibalyn kanssa rokotejonossa terveysklinikalla Malin Bamakossa.(Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha hämmentää maailman sotesoppaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö terveydenhuollossa ei kestä kriittistä tarkastelua. Malli vaarantaa YK:n kehitystavoitteiden keskeiset periaatteet, kirjoittavat taloustieteilijät Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014.(Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.