Jemenille luvattiin apua 2,6 miljardia dollaria – Suurimmat avustuspotit tulevat mailta, jotka sotivat maassa itse | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jemenille luvattiin apua 2,6 miljardia dollaria – Suurimmat avustuspotit tulevat mailta, jotka sotivat maassa itse

Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat lupasivat eilen Jemenille suuren avustuspotin. Eilen järjestetty avustuskonferenssi on herättänyt myös kritiikkiä, sillä apua antavat samat maat, jotka sotivat Jemenissä tai myyvät aseita sodan osapuolille.

YK:n pääsihteeri puhujanpöntössä sekä kolme muuta ihmistä

YK:n pääsihteeri (puhujanpöntössä) kiitteli eilen Jemenin avustuskonferenssiin osallistuneita maita Genevessä. Kuvassa myös Sveitsin liittoneuoston varapresidentti Simona Sommaruga (vas.), Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström sekä YK:n hätäapukoordinaattori Mark Lowcock. Kuva: Jean-Marc Ferré / UN Photo.

Maailman maat ovat luvanneet Jemenin humanitaarisen kriisin lievittämiseksi yhteensä 2,6 miljardia dollaria (2,3 miljardia euroa) apua.

Lupaukset tehtiin eilen Genevessä järjestetyssä konferenssissa. YK:n pääsihteeri António Guterres oli summaan tyytyväinen, sillä se oli 30 prosenttia enemmän kuin viime vuoden konferenssissa. Yhteensä Jemeniin tarvittaisiin tänä vuonna noin neljä miljardia dollaria (3,5 miljardia euroa).

Avunantajien lupaukset eivät kuitenkaan saaneet pelkkää kiitosta. Eniten rahaa antoivat Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat, jotka kumpikin ovat mukana maan huthikapinallisia pommittavassa liittoumassa. Niitä on syytetty useampaan otteeseen sotarikoksista. Kumpikin myönsi apua 500 miljoonaa dollaria (440 miljoonaa euroa).

The Guardian -lehden mukaan yli puolet Jemenin apulupauksista tuli samoilta mailta, jotka ovat joko mukana sodassa tai myyvät sen osapuolille aseita. Suurimpien avunantajien joukossa on myös Iso-Britannia joka on myynyt aseita sodan osapuolille.

Avustusjärjestöt Oxfam, IRC, Norjan Pakolaisneuvosto, Pelastakaa Lapset ja Care International totesivatkin lausunnossaan, että pelkkä apu ei riitä.

”Tarvitsemme epätoivoisesti sitoumuksia joiltakin tänään paikalla olleista maista, jotta ne päästäisivät humanitaarisen avun ja kaupalliset kuljetukset läpi kaikkialle maahan. Haluamme maailman johtajien lupaavan suojella siviileitä ja siviili-infrastruktuuria, kuten kouluja ja sairaaloita, ja panevan vastuuseen ne, jotka eivät piittaa kansainvälisestä laista”, ne vetosivat.

Myös aseiden myyminen Jemenin sodan osapuolille on lopetettava, ne sanoivat.

Suomi kertoi alkuviikosta ohjaavansa Jemenille neljä miljoonaa euroa. Myös Suomea on kritisoitu asekaupoista, sillä sekin on myynyt kalustoa Arabiemiirikunnille.

Jemenin sisällissota kärjistyi maaliskuussa 2015, kun Saudi-Arabian johtama liittouma ryhtyi pommittamaan shiialaisia huthikapinallisia. Konflikti on romahduttanut maan terveyspalvelut ja ajanut maan maailman pahimpana pidettyyn humanitaariseen kriisiin. Jopa noin 80 prosenttia väestöstä tarvitsee humanitaarista apua. Lähes kymmenen miljoonaa on lähellä nälänhätää.

Konfliktin osapuolet ovat hyökänneet siviilien asuinalueille ja estäneet avun toimittamisen perille. Eilen YK ilmoitti, että Maailman ruokaohjelma on päässyt käsiksi Hodeidan satamakaupungin viljavarastoihin, jotka ovat olleet kuukausien ajan saarroksissa taisteluiden takia. Varastoissa on 50 000 tonnia vehnää, mutta vielä ei tiedetä, onko se enää käyttökelpoista.

OIKAISU Apua luvattiin Jemeniin 2,6 miljardia, ei 2,6 miljoonaa, dollaria.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia