Uutiset Jemenin konflikti

Avunantajat lupasivat Jemenille yli 2 miljardia dollaria – suurimmat auttajat pommittavat maata itse

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi. Maata pommittavat Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat lupasivat maalle miljardin dollarin tuen.
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman Al Saud ja YK:n pääsihteeri António Guterres
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman Al Saud ja YK:n pääsihteeri António Guterres sopivat viime viikolla avustuspotista Jemenille. (Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo)

Kansainväliset avunantajat lupasivat Jemenin humanitaariseen apuun eilen runsaat 2 miljardia dollaria eli noin 1,63 miljardia euroa. Lupaukset annettiin YK:n, Ruotsin ja Sveitsin isännöimässä konferenssissa Genevessä.

YK:n pääsihteeri António Guterres kutsui konferenssia menestykseksi, vaikka YK:n tarve, vajaat kolme miljardia dollaria, ei täyttynytkään. 

Lupauksia antoi 40 valtiota ja organisaatiota. Suurimmat summat tulivat Saudi-Arabialta ja Arabiemiirikunnilta, jotka kumpikin lupasivat 500 miljoonaa dollaria, eli runsaat 400 miljoonaa euroa. 

Ne ovat kumpikin mukana liittoumassa, joka taistelee Jemenin shiialaisia huthikapinallisia vastaan. Liittoumaa on useaan otteeseen syytetty sotarikoksista, sillä sen ilmapommituksissa on kuollut joukoittain siviileitä.

Guterresilta kysyttiinkin, näkeekö hän ristiriitaa liittoumaa johtavan Saudi-Arabian politiikassa, kertoo brittilehti The Guardian. Guterresin mukaan sotilastoimet ja humanitaariset velvoitteet on pidettävä kuitenkin erillään.

Saudi-Arabien ja Arabiemiraattien lisäksi suuria avustussummia lupasivat myös esimerkiksi Iso-Britannia ja Euroopan komissio. Suomi on luvannut Jemenille noin kolme miljoonaa euroa.

Noin 22 miljoonaa jemeniläistä, kolme neljäsosaa koko väestöstä, tarvitsee humanitaarista apua. Maa oli jo ennestään rutiköyhä, mutta kolme vuotta sitten kärjistynyt sota on ajanut maan kriisiin, jota kutsutaan maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi. Avun välittämistä perille on vaikeuttanut myös Saudi-Arabian johtaman liittouman toimeenpanema saarto.

”Rahoitus ei auta, jos apu ei tavoita tarpeessa olevia ihmisiä. Humanitaarisen avun rajoittaminen on yhä suuri este Jemenissä työskenteleville organisaatioille”, muistutti  Ruotsin kehitysministeri Isabella Lövin konferenssissa.

Jemenin konflikti katastrofiapukonflikti Jemen

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.