Uutiset Jemenin konflikti

Avunantajat lupasivat Jemenille yli 2 miljardia dollaria – suurimmat auttajat pommittavat maata itse

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi. Maata pommittavat Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat lupasivat maalle miljardin dollarin tuen.
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman Al Saud ja YK:n pääsihteeri António Guterres
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman Al Saud ja YK:n pääsihteeri António Guterres sopivat viime viikolla avustuspotista Jemenille. (Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo)

Kansainväliset avunantajat lupasivat Jemenin humanitaariseen apuun eilen runsaat 2 miljardia dollaria eli noin 1,63 miljardia euroa. Lupaukset annettiin YK:n, Ruotsin ja Sveitsin isännöimässä konferenssissa Genevessä.

YK:n pääsihteeri António Guterres kutsui konferenssia menestykseksi, vaikka YK:n tarve, vajaat kolme miljardia dollaria, ei täyttynytkään. 

Lupauksia antoi 40 valtiota ja organisaatiota. Suurimmat summat tulivat Saudi-Arabialta ja Arabiemiirikunnilta, jotka kumpikin lupasivat 500 miljoonaa dollaria, eli runsaat 400 miljoonaa euroa. 

Ne ovat kumpikin mukana liittoumassa, joka taistelee Jemenin shiialaisia huthikapinallisia vastaan. Liittoumaa on useaan otteeseen syytetty sotarikoksista, sillä sen ilmapommituksissa on kuollut joukoittain siviileitä.

Guterresilta kysyttiinkin, näkeekö hän ristiriitaa liittoumaa johtavan Saudi-Arabian politiikassa, kertoo brittilehti The Guardian. Guterresin mukaan sotilastoimet ja humanitaariset velvoitteet on pidettävä kuitenkin erillään.

Saudi-Arabien ja Arabiemiraattien lisäksi suuria avustussummia lupasivat myös esimerkiksi Iso-Britannia ja Euroopan komissio. Suomi on luvannut Jemenille noin kolme miljoonaa euroa.

Noin 22 miljoonaa jemeniläistä, kolme neljäsosaa koko väestöstä, tarvitsee humanitaarista apua. Maa oli jo ennestään rutiköyhä, mutta kolme vuotta sitten kärjistynyt sota on ajanut maan kriisiin, jota kutsutaan maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi. Avun välittämistä perille on vaikeuttanut myös Saudi-Arabian johtaman liittouman toimeenpanema saarto.

”Rahoitus ei auta, jos apu ei tavoita tarpeessa olevia ihmisiä. Humanitaarisen avun rajoittaminen on yhä suuri este Jemenissä työskenteleville organisaatioille”, muistutti  Ruotsin kehitysministeri Isabella Lövin konferenssissa.

Jemenin konflikti katastrofiapukonflikti Jemen

Lue myös

Mielenosoittajia, joilla mm. kyltti "Saudi Arabia starves children"

Amnesty: Yhdysvalloissa valmistettu pommi tappoi siviilejä Jemenissä

Kesäkuussa asuinrakennukseen osunut, Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien johtamalle liittoumalle myyty pommi tappoi kuusi siviiliä. Amnesty vaatii asevientikieltoa Jemeniin.
Kokousyleisöä ja puhujanäyttö

Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta

Aseiden toimittaminen Jemenin sodan osapuolelle pitää lopettaa, vaatii YK:n asiantuntijaryhmä. Muun muassa Yhdysvaltain, Ranskan ja Ison-Britannian tiedetään myyneen aseita Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.