Järjestöissä iloitaan Suomen päätöksestä lopettaa asevienti Saudi-Arabiaan ja Arabiemiirikuntiin – ”Tekee muille maille helpommaksi seurata perässä” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöissä iloitaan Suomen päätöksestä lopettaa asevienti Saudi-Arabiaan ja Arabiemiirikuntiin – ”Tekee muille maille helpommaksi seurata perässä”

Ulkoministeriö on ilmoittanut, ettei Suomi myönnä enää uusia asevientilupia Saudi-Arabiaan ja Arabiemiirikuntiin etenkin Jemenin humanitaarisen kriisin takia. Järjestöt ovat kampanjoineet pitkään kiellon puolesta.

Ilmakuva Riadista

Suomi lopettaa uusien asevientilupien myöntämisen Saudi-Arabiaan. Kuva: jayvee / CC BY-NC-ND 2.0.

Suomalaiset kansalaisjärjestöt ovat tyytyväisiä ulkoministeriön eiliseen ilmoitukseen, jonka mukaan hallitus on päättänyt, että Suomi ei enää myönnä uusia asevientilupia Saudi-Arabiaan ja Arabiemiirikuntiin. Syynä on etenkin Jemenin hälyttävä humanitaarinen tilanne.

Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat ovat viime vuosina kuuluneet Suomen tärkeimpien asekauppakumppanien joukkoon, mutta järjestöt ovat vaatineet aseviennin lopettamista maiden huonon ihmisoikeustilanteen sekä etenkin Jemenin humanitaarisen kriisin takia. Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien johtama liittouma on pommittanut Jemenin kapinallisia maaliskuusta 2015 alkaen.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin toiminnanjohtaja Frank Johansson kiittelee ulkoministeriötä eilen tehdystä päätöksestä lopettaa vientilupien myöntäminen.

Erittäin hyvä päätös @Ulkoministerio Kiitos siitä. Olisi voinnut tulla aiemminkin, mutta tärkeintä että tuli. https://t.co/zHEiHRbB3I

— Frank Johansson (@FrankAmnesty) November 22, 2018

Hiljattain myös esimerkiksi Norja ja Tanska ovat ilmoittaneet asevientilupien jäädyttämisestä Saudi-Arabiaan, taustalla muun muassa sauditoimittaja Jamal Khashoggin murha.

Pelastakaa Lapset -järjestö käynnisti syyskuussa vetoomuksen, jossa vaaditaan hallitukselta ja puolustusministeri Jussi Niinistöltä (sin) asekaupan lopettamista Jemenin sodan osapuolten kanssa. Järjestön vaikuttamistyön neuvonantaja Tapio Laakso uskoo, että hallituksen päätös tekee myös muille maille helpommaksi tehdä sama linjaus.

Suomen päätös lopettaa asevientilupien myöntäminen Saudi-Arabialle ja Arabiemiraateille on erityisen tärkeä päätöksen kansainvälisen vaikutuksen vuoksi. Suomen päätös tekee muille maille helpommaksi seurata perässä. #Jemen #asevienti

— Tapio Laakso (@TapioLaakso) November 22, 2018

Suomi on viime vuosina myynyt esimerkiksi kranaatinheittimiä sekä panssariajoneuvoja Saudi-Arabialle ja Arabiemiirikunnille. Heinäkuussa valtioneuvosto myönsi vientiluvan varaosien viennille Arabiemiirikuntiin.

Rauhanjärjestö Sadankomitea toivoo, että seuraava askel olisi voimassa olevien lupien peruminen.

Kiitos tärkeästä päätöksestä! Olisiko seuraava askel jo myönnettyjen lupien peruminen ja käynnissä olevien toimitusten keskeyttäminen? Näillä olisi merkittävä vaikutus Jemenin tilanteeseen lähitulevaisuudessa siinä missä nyt tehty päätös katsoo kauemmas tulevaisuuteen #asekauppa https://t.co/EuMdhDTroS

— Sadankomitea (@Sadankomitea) November 22, 2018

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että ulkoministeri Timo Soinin (sin) mukaan hallituksen eilinen päätös käsitteli nimenomaan uusia lupia eikä vanhoista ole tehty vielä päätöstä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia