Uutiset Afganistanin konflikti

Ihmisoikeusjärjestöt: Taliban hyökännyt lähes päivittäin ihmisoikeusaktivisteja vastaan lupauksistaan huolimatta

Taliban on valtaannousunsa jälkeen tappanut siviilejä ja antautuneita sotilaita ja estänyt humanitaarisen avun toimittamista, kertovat ihmisoikeusjärjestöt.
Afganistanin lippu karttapallon päällä.
Talibanin valtaannousu on johtanut ihmisoikeuskriisiin Afganistanissa. (Kuva: The Focal Project / CC BY-NC 2.0)

Ääriliike Taliban on valtaannousunsa jälkeen luvannut kunnioittaa ihmisoikeuksia, mutta kaikki merkit osoittavat päinvastaiseen, käy ilmi ihmisoikeusjärjestöjen selvityksestä.

Amnesty Internationalin, Kansainvälisen ihmisoikeuksien liiton (FIDH) sekä Kansainvälisen kidutuksenvastaisen järjestön (OMCT) tänään julkaistun selvityksen mukaanTaliban on valtaannousunsa jälkeen tappanut siviilejä ja antautuneita sotilaita ja estänyt humanitaarisen avun viemisen Panjshirin laaksoon, mikä on kansainvälisen oikeuden vastaista. Lisäksi Taliban rajoittaa naisten oikeuksia, sananvapautta ja kansalaisyhteiskunnan toimintaa.

Taliban otti vallan koko Afganistanissa elokuun 15. päivänä. Ääriliike on rauhoitellut ihmisoikeustilanteesta huolissaan olevia länsimaita ja luvannut kunnioittaa esimerkiksi naisten oikeuksia.

Järjestöjen mukaan ihmisoikeuspuolustajiin kohdistuneista hyökkäyksistä on raportoitu lähes joka päivä elokuun 15. päivän jälkeen. Taliban kulkee ovelta ovelle etsimässä ihmisoikeuspuolustajia, ja monet ovat päätyneet piileskelemään.

”Ottaen huomioon vallitsevan pelon ilmapiiriin, mobiiliyhteyksien puutteen monilla alueilla sekä Talibanin aiheuttamat häiriöt internetliikenteessä, tämän selvityksen löydökset tarjoavat todennäköisesti vain välähdyskuvan siitä, mitä maassa tapahtuu”, sanoo Amnestyn Etelä-Aasian alueen apulaisjohtaja Dinushika Dissanayake tiedotteessa.

Selvitykseen haastatellut ihmisoikeuspuolustajat kertovat Talibanin painostavista uhkailu- ja kiristyspuheluista sekä pahoinpitelyistä. Amnestyn ja oikeuslääkärin todentamissa kuvissa näkyy mustelmia sekä ruoskanjälkiä.

”Afganistaniin jääneet ihmisoikeuspuolustajat ovat hengenvaarassa. Taliban pitää heitä vihollisina. Heidän toimistojaan ja kotejaan on ratsattu. Heidän kollegojaan on pahoinpidelty. Heidät on pakotettu piileskelemään pysyvästi. Heitä uhkaavat pidätykset, kidutus tai jotakin vielä pahempaa”, sanoo Kansainvälisen kidutuksenvastaisen järjestön ihmisoikeuspuolustajatyön johtaja Delphine Reculeau.

Esimerkiksi Amnestyn haastattelema naistoimittaja kertoi Talibanin käyneen hänen kotonaan ja uhkailleen hänen perhettään. Toinen oli paennut maasta, kun Taliban oli tullut etsimään häntä eräänä yönä.

Järjestöt vaativat, että YK:n ihmisoikeusneuvosto perustaa riippumattoman tutkintamekanismin, joka dokumentoi, kerää ja säilyttää todisteita kansainvälisistä rikoksista ja ihmisoikeusloukkauksista Afganistanissa.

”Kansainvälinen yhteisö ei saa sulkea silmiään Talibanin tekemiltä ihmisoikeusloukkauksilta. Jos YK:n ihmisoikeusneuvosto tarttuu konkreettisesti toimeen, se ei ainoastaan kerro, ettei väärinkäytöksiä hyväksytä, vaan auttaa myös estämään loukkauksien toteutumisen laajemmin”, sanoo Kansainvälisen ihmisoikeuksien liiton ohjelmapäällikkö Juliette Rousselot.

Afganistanin konflikti ihmisoikeudetsukupuolten tasa-arvomediatiedotusvälineetaktivismikansalaisyhteiskuntaturvallisuus Afganistan Amnesty International

Lue myös

Kaksi naista burkhat päällä, taustalla tekstiä kallioon maalattuna.

Afganistanin naistoimittajat piileskelevät Talibania – ”Jos minut löydetään, olen varma, että minut kivitetään kuoliaaksi”

Afganistanin naistoimittajat eivät enää uskalla tehdä töitä. “Yksikään afgaaninainen ei usko, että heidän elinolosuhteensa ovat hyvät talibanien vallan alla. Vaientamalla naisjournalistit talibanit haluavat vaientaa kaikkien afgaaninaisten äänen”, sanoo ääriliikettä pakoileva toimittaja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.