Ihmisoikeusjärjestöt: Taliban hyökännyt lähes päivittäin ihmisoikeusaktivisteja vastaan lupauksistaan huolimatta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestöt: Taliban hyökännyt lähes päivittäin ihmisoikeusaktivisteja vastaan lupauksistaan huolimatta

Taliban on valtaannousunsa jälkeen tappanut siviilejä ja antautuneita sotilaita ja estänyt humanitaarisen avun toimittamista, kertovat ihmisoikeusjärjestöt.

Afganistanin lippu karttapallon päällä.

Talibanin valtaannousu on johtanut ihmisoikeuskriisiin Afganistanissa. Kuva: The Focal Project / CC BY-NC 2.0.

Ääriliike Taliban on valtaannousunsa jälkeen luvannut kunnioittaa ihmisoikeuksia, mutta kaikki merkit osoittavat päinvastaiseen, käy ilmi ihmisoikeusjärjestöjen selvityksestä.

Amnesty Internationalin, Kansainvälisen ihmisoikeuksien liiton (FIDH) sekä Kansainvälisen kidutuksenvastaisen järjestön (OMCT) tänään julkaistun selvityksen mukaanTaliban on valtaannousunsa jälkeen tappanut siviilejä ja antautuneita sotilaita ja estänyt humanitaarisen avun viemisen Panjshirin laaksoon, mikä on kansainvälisen oikeuden vastaista. Lisäksi Taliban rajoittaa naisten oikeuksia, sananvapautta ja kansalaisyhteiskunnan toimintaa.

Taliban otti vallan koko Afganistanissa elokuun 15. päivänä. Ääriliike on rauhoitellut ihmisoikeustilanteesta huolissaan olevia länsimaita ja luvannut kunnioittaa esimerkiksi naisten oikeuksia.

Järjestöjen mukaan ihmisoikeuspuolustajiin kohdistuneista hyökkäyksistä on raportoitu lähes joka päivä elokuun 15. päivän jälkeen. Taliban kulkee ovelta ovelle etsimässä ihmisoikeuspuolustajia, ja monet ovat päätyneet piileskelemään.

”Ottaen huomioon vallitsevan pelon ilmapiiriin, mobiiliyhteyksien puutteen monilla alueilla sekä Talibanin aiheuttamat häiriöt internetliikenteessä, tämän selvityksen löydökset tarjoavat todennäköisesti vain välähdyskuvan siitä, mitä maassa tapahtuu”, sanoo Amnestyn Etelä-Aasian alueen apulaisjohtaja Dinushika Dissanayake tiedotteessa.

Selvitykseen haastatellut ihmisoikeuspuolustajat kertovat Talibanin painostavista uhkailu- ja kiristyspuheluista sekä pahoinpitelyistä. Amnestyn ja oikeuslääkärin todentamissa kuvissa näkyy mustelmia sekä ruoskanjälkiä.

”Afganistaniin jääneet ihmisoikeuspuolustajat ovat hengenvaarassa. Taliban pitää heitä vihollisina. Heidän toimistojaan ja kotejaan on ratsattu. Heidän kollegojaan on pahoinpidelty. Heidät on pakotettu piileskelemään pysyvästi. Heitä uhkaavat pidätykset, kidutus tai jotakin vielä pahempaa”, sanoo Kansainvälisen kidutuksenvastaisen järjestön ihmisoikeuspuolustajatyön johtaja Delphine Reculeau.

Esimerkiksi Amnestyn haastattelema naistoimittaja kertoi Talibanin käyneen hänen kotonaan ja uhkailleen hänen perhettään. Toinen oli paennut maasta, kun Taliban oli tullut etsimään häntä eräänä yönä.

Järjestöt vaativat, että YK:n ihmisoikeusneuvosto perustaa riippumattoman tutkintamekanismin, joka dokumentoi, kerää ja säilyttää todisteita kansainvälisistä rikoksista ja ihmisoikeusloukkauksista Afganistanissa.

”Kansainvälinen yhteisö ei saa sulkea silmiään Talibanin tekemiltä ihmisoikeusloukkauksilta. Jos YK:n ihmisoikeusneuvosto tarttuu konkreettisesti toimeen, se ei ainoastaan kerro, ettei väärinkäytöksiä hyväksytä, vaan auttaa myös estämään loukkauksien toteutumisen laajemmin”, sanoo Kansainvälisen ihmisoikeuksien liiton ohjelmapäällikkö Juliette Rousselot.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia