Raportti: Oopiuminkasvatus on vähentynyt Afganistanissa 95 prosenttia – Maaseudun asukkaat tarvitsevat nyt nopeasti tukea, sanoo YK-järjestö | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Oopiuminkasvatus on vähentynyt Afganistanissa 95 prosenttia – Maaseudun asukkaat tarvitsevat nyt nopeasti tukea, sanoo YK-järjestö

Taliban kielsi oopiumiunikon viljelyn, ja nyt tuotanto on romahtanut. Viljelijät tarvitsevat nopeasti uuden toimeentulon lähteen. Vaarana on myös muiden huumeiden, kuten synteettisten opioidien käytön yleistyminen, varoittaa YK:n huumeiden- ja rikostentorjuntavirasto.

Oopiumiunikon kukka pellossa ihmisen kädessä.

YK:n kuva oopiumipellosta Afganistanissa vuonna 2012. Kuva: Zalmai / UNODCH, United Nations Photo / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Oopiuminkasvatus on romahtanut Afganistanissa sen jälkeen, kun Taliban-hallinto kielsi oopiumiunikon viljelyn huhtikuussa 2022. YK:n huumeiden- ja rikostentorjuntaviraston UNODC:n tuoreen raportin (pdf) mukaan tuotanto on vähentynyt peräti 95 prosenttia.

Vielä viime vuonna oopiumiunikkoa kasvatettiin 233 000 hehtaarilla, tänä vuonna enää 10 800 hehtaarilla. Samalla tuotanto on romahtanut  6 200 tonnista 333 tonniin.

Oopiumiunikosta valmistetaan oopiumia ja siitä edelleen heroiinia. Afganistanin on aiemmin arvioitu tuottavan noin 80 prosenttia maailman laittomasta oopiumista. Vaikka viljelyn väheneminen on hyvä asia, seuraukset maan talouden kannalta ovat vakavat.

Oopiumi on tuottanut tähän asti enemmän kuin Afganistanin laillinen vienti yhteensä. Se on myös elättänyt merkittävän osan väestöstä, sillä lähes 80 prosenttia afganistanilaisista on riippuvaisia maanviljelystä. Monet oopiumiunikkoa aiemmin viljelleet ovat nyt siirtyneet vehnänviljelyyn, mutta sillä ansaitsee huomattavasti heikommin. Viljelijöiden tulot ovat pudonneet yli 90 prosenttia.

Lähes koko väestö elää jo valmiiksi köyhyysrajan alapuolella.

Nyt Afganistanissa tarvitaankin välittömästi humanitaarista apua sekä investointeja uusiin elinkeinoihin, UNODC toteaa. 

”Kehitysponnistelut pitää suunnata kuivuutta sietävään maanviljelyyn ja resurssien tehokkaaseen käyttöön ja suojeluun”, sanoo YK:n pääsihteerin Afganistanin erityisedustaja Roza Otunbajeva tiedotteessa.

Oopiumiunikon kasvatuksen romahduksella on vaikutuksia myös maan ulkopuolella. Heroiinin salakuljetus ja käyttö voi vähentyä, mutta se voi johtaa myös haitallisten vaihtoehtojen, kuten fentanyylin tai muiden synteettisten opioidien käytön yleistymiseen, UNODC ennustaa.

Sen takavarikkotilastojen mukaan kauppiaat myyvät nyt vanhoja oopiumivarastojaan, mutta heroiinin prosessointi on vähentynyt. Metamfetamiinin ja muiden huumeiden kuljetus on alueella noussut. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia