Lähes puoli miljoonaa afganistanilaista on palannut Pakistanista takaisin kotimaahansa humanitaarisen kriisin keskelle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lähes puoli miljoonaa afganistanilaista on palannut Pakistanista takaisin kotimaahansa humanitaarisen kriisin keskelle

Pakistan ilmoitti lokakuussa, että paperittomien afganistanilaispakolaisten on lähdettävä maasta. Nyt Afganistaniin palaa tuhansia ihmisiä päivittäin. Pakolaiset saapuvat maahan, jossa suurin osa ihmisistä tarvitsee humanitaarista apua jo valmiiksi.

Telttoja autiomaassa, taustalla vuoria.

Afganistanilaispakolaisten vastaanottokeskus Torkhamin raja-asemalla Nangarharissa. Kuva: Manon Radosta / DRC.

Avustusjärjestöt ovat huolissaan Pakistanista Afganistaniin palanneiden afganistanilaispakolaisten kohtalosta. Maahan on saapunut jo lähes puoli miljoonaa afganistanilaista, ja heillä keinonsa selvitä edessä olevasta kovasta talvesta ovat vähäiset.

”Rajalle saapuneet ihmiset ovat uuvuksissa ja tarvitsevat välittömästi apua sekä psykososiaalista tukea. -- Monet ovat niin haavoittuvassa asemassa, että he voivat talven aikana menettää henkensä”, kertoivat pakolaisjärjestö (UNHCR) ja Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö viime viikolla julkaisemassaan tiedotteessa.

Pakistan ilmoitti lokakuun alussa, että paperittomien ulkomaalaisten on lähdettävä maasta marraskuun alussa tai heidät karkotetaan. Maassa on noin (pdf) 3,7 miljoonaa afganistanilaispakolaista, joista vaihtelevien arvioiden mukaan 1,3–1,73 miljoonalla ei ole virallisia dokumentteja.

Syyskuun alusta alkaen Afganistaniin on palannut vajaat puoli miljoonaa ihmistä. Tulijoita on ollut päivittäin tuhansia, monta kertaa enemmän kuin tavallisesti. Heistä 80 prosenttia on naisia ja lapsia. Taloudellisia resursseja ja työllistymismahdollisuuksia on vaähän.

”Käytimme kaikki rahamme palataksemme Afganistaniin ja maksaaksemme liikkumiskulut. Jotkut sukulaiset auttoivat meitä löytämään suojaa Jalalabadissa, mutta omistaja pyytää nyt vuokraa, eikä meillä ole mitään jäljellä. Mistä löydämme edes syötävää”, kertoi viiden lapsen äiti järjestöjen tiedotteessa

Yhdeksän avustusjärjestöä julkaisi eilen kannanoton, jossa vaaditaan kansainvälistä yhteisöä lisäämään humanitaarista apua. Se on kuitenkin vaikeaa, sillä noin kaksi kolmasosaa afganistanilaisista, 29 miljoonaa ihmistä, tarvitsee jo valmiiksi apua. Taustalla ovat vuosikymmenien konfliktit, kuivuus ja talouskriisi. Heillekään ei ole riittävästi apua, sillä alle puolet YK:n avustusvetoomuksesta Afganistania varten on tänä vuonna rahoitettu.

UNHCR arvioi, että tulijoita on kesään mennessä vielä satoja tuhansia lisää. Lisäksi myös Iran on Afganistanin Taliban-hallinnon mukaan karkottanut satoja tuhansia afganistanilaisia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia