Huoli ympäristöstä näkyy verkossa – Luontokadon ja biodiversiteetin googlaus on lisääntynyt etenkin kehittyvissä maissa, selviää raportista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Huoli ympäristöstä näkyy verkossa – Luontokadon ja biodiversiteetin googlaus on lisääntynyt etenkin kehittyvissä maissa, selviää raportista

Ympäristöjärjestö WWF:n tuoreen raportin mukaan Intiassa biodiversiteettiin liittyvien tviittien määrä on kasvanut neljässä vuodessa 550 prosenttia, ja yhä useampi ihminen hakee verkosta myös kestävämpiä tuotteita. Se tarkoittaa, että käsillä on ”ekoherätys”, järjestö sanoo.

Mielenosoittaja, jonka kyltissä lukee Did you know that 70-100 species will become extinct today?

Elokapina-liikkeen aktivistit osoittivat mieltään Melbournessa Australiassa huhtikuussa. Kuva: Matt Hrkac / CC BY 2.0.

Kuluttajat ovat viimeisten viiden vuoden aikana kokeneet ”ekoherätyksen” etenkin kehittyvissä maissa, sanoo ympäristöjärjestö WWF.

Järjestön mediayhtiö Economistilla teettämän selvityksen mukaan viimeisten viiden vuoden aikana biodiversiteettiin ja luontokatoon liittyvien verkkohakujen määrä on kasvanut 16 prosenttia.

Kestävien tuotteiden Google-haut ovat kasvaneet 71 prosenttia. Biodiversiteetin häviämistä ja luontokatoa koskevien Twitter-viestien määrä on kasvanut 65 prosenttia neljän vuoden aikana.

Hakuja selittänee mediahuomio: viime vuosina palstatilaa ovat saaneet paljon esimerkiksi nuorten ja Elokapina-liikkeen ilmastomielenosoitukset sekä tutkijoiden vuonna 2019 julkaisema laaja raportti lajien katoamisesta.

Myös WWF:n selvityksen mukaan media on aktivoitunut: esimerkiksi vuonna 2019 uutiset ympäristöön liittyvistä protesteista kasvoivat peräti 103 prosenttia. Vielä vuosina 2016–2018 kasvua oli vain noin seitsemän prosenttia.

Selvityksen mukaan huomionarvoista on, että vauraiden maiden lisäksi myös alemman tulotason maiden kansalaiset ovat selvästi kiinnostuneempia ympäristöstä kuin aiemmin.

Esimerkiksi kiinnostus kestäviä tuotteita kohtaan on kasvanut Ecuadorissa 120 prosenttia ja Indonesiassa 24 prosenttia. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa biodiversiteettiin liittyvien tviittien määrä on kasvanut 53 prosenttia ja Intiassa peräti 550 prosenttia.

Luontoon liittyvät verkkohaut puolestaan lisääntyivät eniten Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

”Tiede ja taloustiede ovat selviä. Yleinen tunnetila on nyt selvä. Ja -- ratkaisut ovat myös selviä. -- Tämä on todella historiallinen ’ekoherääminen’ ja mahdollisuus tasapainottaa suhteemme planeettaan”, sanoo WWF:n johtaja Marco Lambertini järjestön verkkosivuilla.

Tulokset tarjoavat WWF:n mukaan viestin myös yrityksille. Jo aiemmin tehdyssä kyselytutkimuksessa selvisi, että puolet ihmisistä on vaihtanut käyttämäänsä tuotetta tai palvelua, koska on kokenut, ettei yrityksen toiminta vastaa omia arvoja. Suurin syy vaihtaa tuotetta tai palvelua oli ympäristönsuojelu, se muistuttaa.

”Kestävät ja planeetalle ystävälliset tuotteet olivat aiemmin kapea markkina. Nyt näin ei enää ole. Tutkimus vahvistaa sen, minkä olemme huomanneet esimerkkitasolla: kysyntää on”, sanoo Yhdysvaltain WWF:n yksityisen sektorin edustaja Sheila Bonini tiedotteessa.

Raportti analysoi dataa vuosilta 2016–2020. Mukana oli 54 maata, joissa asuu 80 prosenttia maailman väestöstä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia