”Greta on suurin roolimallini” – Lapset ja nuoret lakossa ilmaston puolesta ympäri Suomen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Greta on suurin roolimallini” – Lapset ja nuoret lakossa ilmaston puolesta ympäri Suomen

Ilmastolakkoviikko huipentui mielenosoituksiin myös Suomessa. Tamperelainen Alina Aarnio kertoi olleensa ilmastonmuutoksesta huolissaan pienestä pitäen.

Nuori nainen pitelee ilmastomielenosoituksessa kylttiä "Future not Found"

Alina Aarnio, 16, osallistui Tampereen ilmastolakkoon. Hän on ollut pienestä asti huolissaan ilmastonmuutoksesta. ”Olen aiemmin ihmetellyt, miksei se kiinnosta muita.” Kuva: Olli Koikkalainen.

”Olen täällä, koska muutakaan vaihtoehtoa ei ole, tämä on tärkeää eikä kukaan muukaan ota vastuuta. Viestini päättäjille on, että nyt on pakko”, sanoo Tampereen yhteiskoulun lukiossa opiskeleva Alina Aarnio, 16.

Aarnio oli yksi Tampereen ilmastolakkoon tänään perjantaina osallistuvista nuorista mielenosoittajista. Mielenosoitus on osa kansainvälistä ilmastolakkoliikettä, jonka tarkoituksena on vaatia päättäjiltä tehokkaampaa ilmastopolitiikkaa osoittamalla mieltä.

Tampereen lisäksi Suomessa aiottiin järjestää tänään lakkoja tai mielenosoituksia ainakin Helsingissä, Jyväskylässä, Pieksämäellä, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Espoossa, Joensuussa, Turussa, Oulussa, Rovaniemellä ja Maarianhaminassa.

Ture Laiti ja Siiri Koistinen saamelaisten lipun kanssa

Ture Laiti toivoo, että päättäjät kunnioittaisivat saamelaisten autonomiaa Lapin maankäyttöasioista päätettäessä. Mieltään osoitti myös Siiri Koistinen, 19. Kuva: Olli Koikkalainen.

Järjestäjien arvioiden mukaan Tampereen Keskustorille oli aamupäivällä kokoontunut noin 1 600 mielenosoittajaa. Nuorten ja lasten lisäksi paikalla oli myös vanhempia aktivisteja.

Saamelainen Ture Laiti, 18, kertoi osallistuvansa Tampereen ilmastolakkoon etenkin puolustaakseen alkuperäiskansojen asemaa.

”Arktinen luonto on ilmastonmuutoksen takia uhattuna ensimmäisenä. Jos se katoaa, myös saamelainen kulttuuri katoaa sen mukana.”

Mielenosoitusten alullepanijana on nuorten ilmastoliike, jonka aloittajana pidetään ruotsalaista ilmastoaktivistia Greta Thunbergia, 16.

”Greta on suurin roolimallini”, Alina Aarnio sanoo.

Osallistuja jääkarhupuvussa Tampereen ilmastomielenosoituksessa

Tampereen ilmastomielenosoituksessa muistutettiin myös jääkarhujen kohtalosta. Kuva: Olli Koikkalainen.

Hänen mukaansa myös Tampereella nuoret ovat viime aikoina alkaneet kiinnostua ilmastonmuutoksesta aiemmin kuin ennen.

”Olen ollut pienestä asti huolissani ilmastonmuutoksesta, sillä minut on kasvatettu pitämään näitä asioita tärkeinä. Olen aiemmin ihmetellyt, miksei muita kiinnosta”, hän totesi.

Aarnio piti mielenosoituksessa myös puheenvuoron. Hän kritisoi argumentteja, joiden mukaan suomalaisten ei kannata tehdä mitään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, jos intialaisetkaan eivät tee.

”Sama kuin sanoisi naapurille, että sun on nyt kierrätettävä, koska sulla on paljon lapsia. Emme voi neuvoa muita, jos emme näytä itse hyvää esimerkkiä.”

Ajankohtainen viikko

Myös muualla maailmassa lakkoillaan tänään. Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa on puhuttu kymmenistä tuhansista osallistujista.

Varsinaisesti mielenosoitukset alkoivat jo viime viikon perjantaina, jolloin niihin osallistui miljoonia ihmisiä.

Ajankohta valittiin, koska ilmastopolitiikassa on meneillään ajankohtainen viikko. Maanantaina järjestettiin YK:n pääsihteerin António Guterresin ilmastohuippukokous New Yorkissa ja keskiviikkona julkaistiin hallitusten välisen ilmastopaneelin (IPCC) raportti, jonka mukaan merenpinta voi nousta vieläkin nopeammin kuin on arvioitu. Käynnissä on myös YK:n yleiskokous.

Mielenosoittajan kyltti ja taustalla Tampereen pormestari Lauri Lyly sekä apulaispormestari Jaakko Stenhäll

Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd) (vas.) ja apulaispormestari Jaakko Stenhäll (vihr) kiittivät ilmastomielenosoittajia. Kuva: Olli Koikkalainen.

Tampereen mielenosoittajia tervehti muun muassa pormestari Lauri Lyly (sd), joka kertoi tukevansa mielenosoittajia kaikin tavoin.

Tampere on luvannut olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Suomen oma tavoite on vuosi 2035 ja monien muiden maiden tavoite vuosi 2050.

”Olemme edelläkävijöitä, mutta on kysyttävä, riittääkö se. Meidän on muutettava omia asenteitamme ja teidän on autettava meitä siinä”, hän sanoi.

Lapsimielenosoittajia Tampereen ilmastolakossa

Järjestäjien mukaan Tampereen ilmastomielenosoitus keräsi aamupäivällä 1 600 mielenosoittajaa. Kuva: Olli Koikkalainen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia