Uutiset Ilmastonmuutos

Uusi ilmastoraportti: Merenpinta voi nousta yli metrin vuoteen 2100 mennessä, jos päästöjä ei vähennetä

Hallitusten välinen ilmastopaneeli julkaisi tänään uuden raporttinsa valtameristä sekä kryosfääristä eli kylmistä alueita. Sen mukaan ilmastonmuutos nopeuttaa kaiken aikaa merenpinnan nousua.
Jäälohkareita Grönlannissa
IPCC:n uusi raportti varoittaa merenpinnan noususta ja jäätiköiden sulamisesta. Kuva Grönlannista. (Kuva: Mark Garten / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Ilmaston lämpeneminen on vaikuttanut dramaattisesti merien lämpötilaan, merenpinnan nousuun ja jäätiköiden sulamiseen. Mikäli päästövähennyksiin ei ryhdytä nopeasti, merenpinta voi nousta jopa yli metrin vuoteen 2100 mennessä, varoitetaan hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tänään julkaistussa raportissa.

Raportti keskittyy valtameriin sekä kryosfääriin eli alueisiin, joilla on lunta ja jäätä, kuten arktiseen alueeseen ja vuoristoihin. Raportin teossa oli mukana yli sata kirjoittajaa 36 eri maasta, ja siinä arvioidaan lähes 7 000:ta tieteellistä tutkimusta.

”Maailman meret ja kryosfääri ovat lämmenneet ilmastonmuutoksen takia vuosikymmeniä, ja seuraukset ovat kauaskantoiset ja vakavat. Meressä ja planeettamme jäisissä osissa tapahtuneet muutokset pakottavat ihmiset aina rannikkokaupungeista arktisiin yhteisöihin muuttamaan elämäänsä perustavanlaatuisesti”, sanoo IPCC:n varapuheenjohtaja Ko Barrett tiedotteessa.

Raportin mukaan merenpinta nousi 1900-luvulla noin 15 senttiä. Nyt se nousee jo yli kaksi kertaa nopeammin, ja nousu kiihtyy yhä. Vuoteen 2100 mennessä nousua voi olla 60–110 senttiä, jos päästöt yhä kasvavat. Arvio on kymmenen senttiä korkeampi kuin IPCC:n aiemmassa raportissa.  

Suurin syy merenpinnan nousuun on jäätiköiden sulaminen. Jäätiköt, lumi, jää ja ikirouta vähenevät ja sama kehitys jatkuu. Pienemmät jäätiköt voivat menettää yli 80 prosenttia jäämassastaan vuoteen 2100 mennessä, jos päästöt pysyvät korkeina, raportissa arvioidaan.

Kaikkia muutoksia ei voi enää pysäyttää, mutta esimerkiksi merenpinnan nousu voi olla paljon vähäisempää, jos päästöjä vähennetään.

Raportissa muistutetaan, että 670 miljoonaa ihmistä korkeilla vuoristoalueilla ja 680 miljoonaa ihmistä matalilla rannikkoalueilla on riippuvaisia elinalueistaan. Arktisella alueella puolestaan elää neljä miljoonaa ihmistä ja pienissä saarivaltioissa 65 miljoonaa ihmistä.

Raportin löydökset koskevat myös Suomea. Ympäristöjärjestö WWF muistuttaa, että Itämeren jääpeite voi pienentyä tämän vuosisadan loppuun mennessä jopa 80 prosenttia. Talvet ovat siirtyneet jo nyt 300 kilometriä pohjoiseen.

”Vaikka peruuttamatonta tuhoa on jo tapahtunut, voimme vielä vaikuttaa tulevien muutosten voimakkuuteen. Meillä on kymmenen vuotta aikaa puolittaa globaalit kasvihuonekaasupäästöt, joten fossiilisista polttoaineista luopuminen on ainoa tie eteenpäin. Tässä Antti Rinteen hallituksella on vielä paljon tehtävää. Ilmastonmuutoksen torjumisen olisi pitänyt näkyä voimakkaammin myös ensi vuoden budjettiesityksessä”, sanoo järjestön ilmastoasiantuntija Mia Rahunen tiedotteessa.

Ilmastonmuutos ilmakehäilmastonmuutosmeret

Lue myös

Havupuiden runkoja, taustalla järvi

Koronaviruspandemia pakottaa hakemaan elämyksiä muualta kuin kuluttamisesta – Samalla se voi toimia kestävän elämäntavan oppituntina

Kaikki joutuvat nyt muuttamaan elämäänsä, ja se voi luoda mahdollisuuksia edistää vähähiilistä elämäntapaa, arvioivat Suomen luonnonsuojeluliiton ja Sitran asiantuntijat. Koronavirus opettaa myös sen, että kaikkiin kriiseihin on pakko reagoida, muistuttaa suojeluasiantuntija Hanna Aho.
Viljelijät kyntävät peltoa lehmien vetämien aurojen avulla

Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon

Intian talous nojautuu ruumiilliseen työhön, mutta vuonna 2050 maassa saattaa olla niin lämmintä ja kosteaa, että 30 prosenttia valoisan ajan työtunneista menetetään.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas