Uutiset Ilmastonmuutos

Uusi ilmastoraportti: Merenpinta voi nousta yli metrin vuoteen 2100 mennessä, jos päästöjä ei vähennetä

Hallitusten välinen ilmastopaneeli julkaisi tänään uuden raporttinsa valtameristä sekä kryosfääristä eli kylmistä alueita. Sen mukaan ilmastonmuutos nopeuttaa kaiken aikaa merenpinnan nousua.
Jäälohkareita Grönlannissa
IPCC:n uusi raportti varoittaa merenpinnan noususta ja jäätiköiden sulamisesta. Kuva Grönlannista. (Kuva: Mark Garten / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Ilmaston lämpeneminen on vaikuttanut dramaattisesti merien lämpötilaan, merenpinnan nousuun ja jäätiköiden sulamiseen. Mikäli päästövähennyksiin ei ryhdytä nopeasti, merenpinta voi nousta jopa yli metrin vuoteen 2100 mennessä, varoitetaan hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tänään julkaistussa raportissa.

Raportti keskittyy valtameriin sekä kryosfääriin eli alueisiin, joilla on lunta ja jäätä, kuten arktiseen alueeseen ja vuoristoihin. Raportin teossa oli mukana yli sata kirjoittajaa 36 eri maasta, ja siinä arvioidaan lähes 7 000:ta tieteellistä tutkimusta.

”Maailman meret ja kryosfääri ovat lämmenneet ilmastonmuutoksen takia vuosikymmeniä, ja seuraukset ovat kauaskantoiset ja vakavat. Meressä ja planeettamme jäisissä osissa tapahtuneet muutokset pakottavat ihmiset aina rannikkokaupungeista arktisiin yhteisöihin muuttamaan elämäänsä perustavanlaatuisesti”, sanoo IPCC:n varapuheenjohtaja Ko Barrett tiedotteessa.

Raportin mukaan merenpinta nousi 1900-luvulla noin 15 senttiä. Nyt se nousee jo yli kaksi kertaa nopeammin, ja nousu kiihtyy yhä. Vuoteen 2100 mennessä nousua voi olla 60–110 senttiä, jos päästöt yhä kasvavat. Arvio on kymmenen senttiä korkeampi kuin IPCC:n aiemmassa raportissa.  

Suurin syy merenpinnan nousuun on jäätiköiden sulaminen. Jäätiköt, lumi, jää ja ikirouta vähenevät ja sama kehitys jatkuu. Pienemmät jäätiköt voivat menettää yli 80 prosenttia jäämassastaan vuoteen 2100 mennessä, jos päästöt pysyvät korkeina, raportissa arvioidaan.

Kaikkia muutoksia ei voi enää pysäyttää, mutta esimerkiksi merenpinnan nousu voi olla paljon vähäisempää, jos päästöjä vähennetään.

Raportissa muistutetaan, että 670 miljoonaa ihmistä korkeilla vuoristoalueilla ja 680 miljoonaa ihmistä matalilla rannikkoalueilla on riippuvaisia elinalueistaan. Arktisella alueella puolestaan elää neljä miljoonaa ihmistä ja pienissä saarivaltioissa 65 miljoonaa ihmistä.

Raportin löydökset koskevat myös Suomea. Ympäristöjärjestö WWF muistuttaa, että Itämeren jääpeite voi pienentyä tämän vuosisadan loppuun mennessä jopa 80 prosenttia. Talvet ovat siirtyneet jo nyt 300 kilometriä pohjoiseen.

”Vaikka peruuttamatonta tuhoa on jo tapahtunut, voimme vielä vaikuttaa tulevien muutosten voimakkuuteen. Meillä on kymmenen vuotta aikaa puolittaa globaalit kasvihuonekaasupäästöt, joten fossiilisista polttoaineista luopuminen on ainoa tie eteenpäin. Tässä Antti Rinteen hallituksella on vielä paljon tehtävää. Ilmastonmuutoksen torjumisen olisi pitänyt näkyä voimakkaammin myös ensi vuoden budjettiesityksessä”, sanoo järjestön ilmastoasiantuntija Mia Rahunen tiedotteessa.

Ilmastonmuutos ilmakehäilmastonmuutosmeret

Lue myös

Aurinkopaneeleita, taustalla vuoria

Uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana – Energiasektorin päästöt silti kasvaneet

Uusiutuvaan energiaan investoitiin viime vuonna kolme kertaa enemmän kuin fossiilisiin polttoaineisiin. Itsetyytyväisyyteen ei silti voida tuudittautua, muistuttaa YK:n ympäristöohjelma.
Nainen liikuttele käsiään puhuessaan

Ilmastonmuutos muuttaa paimentolaisten arkea Keniassa – Vesipula saa harkitsemaan avioliittoa kaupunkilaisten kanssa

Ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus vaikuttaa Keniassa etenkin naisiin ja tyttöihin ja naisiin, joiden työtä on hakea vettä. Vesijohtovesi voi olla syy avioitua kaupunkilaismiehen kanssa, kertoo naisia tukevan järjestön perustanut paimentolaisaktivisti Agnes Leina.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.
Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.