Helsingissä osoitettiin mieltä Afganistan-palautuksia vastaan – Sisäministerille luovutettiin lähes 18 000 allekirjoituksen vetoomus | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Helsingissä osoitettiin mieltä Afganistan-palautuksia vastaan – Sisäministerille luovutettiin lähes 18 000 allekirjoituksen vetoomus

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin järjestämässä mielenosoituksessa luovutettiin sisäministeri Kai Mykkäselle (kok) vetoomus, jotta ketään ei palautettaisi Afganistaniin. ”Haluamme, että hengellämme ei pelata poliittista peliä”, vetosi afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid.

Afganistan-palautuksia vastustavia mielenosoittajia Helsingissä

Amnestyn mielenosoitukseen osallistui 50–60 ihmistä. Lähes 18 000 suomalaista allekirjoitti Afganistan-palautuksia vastustavan vetoomuksen. Kuva: Teija Laakso / Maailma.net / CC BY-NC-ND 2.0.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International luovutti tänään sisäministeri Kai Mykkäselle (kok) tuhansien ihmisten allekirjoittaman vetoomuksen, jossa vaaditaan, että Suomi ei palauta enää turvapaikanhakijoita Afganistaniin.

”Jo vuosi sitten Amnesty totesi Afganistanin turvallisuustilanteen niin häilyväksi, että turvallisia alueita ei ole. Sen jälkeen tilanne on huonontunut ja Kabulissa on tehty uusia ennätyksiä siviiliuhrien määrässä”, sanoo Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro.

Vetoomus luovutettiin tänään aamulla sisäministeriön edustalla järjestetyssä mielenosoituksessa, johon osallistui noin 50–60 ihmistä, mukana muun muassa afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid.

”Haluamme, että hengellämme ei pelata poliittista peliä. Arvokkuus ei ole paljoa pyydetty”, hän vetosi.

Myös muualla Euroopassa järjestetään tällä viikolla samantyyppisiä mielenosoituksia.

Afganistan-palautusten lopettamista vaativan Suomen Amnestyn vetoomuksen allekirjoitti 17 673 suomalaista. Laajapuron mukaan kyseessä on Amnestyn eniten allekirjoituksia kerännyt pakolaisaiheinen vetoomus.

Afganistanissa kuoli tai haavoittui tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla eniten siviilejä sitten vuoden 2009.  YK:n pakolaisjärjestö UNHCR antoi elo-syyskuun vaihteessa uuden Afganistan-linjauksen, jonka mukaan maan turvallisuustilanne on jatkanut heikentymistään eikä pääkaupunki Kabul ole riittävän turvallinen, jotta sinne voisi paeta edes maan sisällä.

Arvio sisäisen paon mahdollisuudesta vaikuttaa siihen, keitä Afganistaniin voidaan käännyttää.

Suomen Maahanmuuttovirasto (Migri) jäädytti UNHCR:n linjauksen seurauksena käännytykset Afganistaniin pariksi päiväksi ja uusi syyskuussa Afganistan-linjauksensa.

Sen mukaan sisäinen pako Kabuliin on mahdollinen nyt vain terveille ja työkykyisille naimattomille miehille, jotka eivät ole erityisiä haavoittuvia ominaisuuksia sekä työikäisille, terveille ja lapsettomille aviopareille, joilla ei ole erityisiä haavoittuvia ominaisuuksia ja joilla on turvaverkko Kabulissa. Väkivalta ei kuitenkaan ole niin äärimmäistä, etteikö kukaan voisi paeta sinne, Migri linjasi.

Laajasalon mukaan linjauksen muutos on periaatteessa hyvä asia, mutta järjestön mielestä ketään ei silti pitäisi palauttaa minnekään päin Afganistania.

Migrin mukaan tänä vuonna noin 175 afganistanilaista on hakenut Suomesta turvapaikkaa. Päätöksen saaneista vajaat kaksi kolmasosaa on saanut myönteisen päätöksen. Päätöstä odottaa tällä hetkellä noin 760 hakijaa.

Tunnelmia mielenosoituksesta:

Video: Teija Laakso / Maailma.net.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia