Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.

Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistaniin palautetaan tuhansittain ihmisiä maan heikentyneestä turvallisuustilanteesta huolimatta. Kuvassa pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella. Kuva: Fardin Waezi / UN Photo.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii, että maat lopettaisivat ihmisten käännyttämisen Afganistaniin. 

YK:n Afganistan-operaatio Unama kertoi muutama päivä sitten, että hallituksen ja talebanien lyhyestä tulitauosta huolimatta tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla siviilejä on kuollut ja haavoittunut eniten sitten vuoden 2009, jolloin tilastojen kerääminen aloitettaisiin. 

1 692 siviiliä on kuollut ja 3 430 loukkaantunut. Hallituksen vastaiset elementit, tärkeimpänä talebanit, ovat aiheuttaneet kaksi kolmasosaa uhreista.

Siitä huolimatta viimeisten kahden vuoden aikana maahan on palautettu kymmeniä tuhansia afganistanilaisia EU:sta, Turkista ja muualtakin, Amnesty sanoo.

Se nostaa esiin muun muassa 19-vuotiaan norjalaisen Taibeh Abbasin ja tämän perheen tapauksen. Aiemmin Iranissa elänyt Abbasi perheineen aiotaan palauttaa Afganistaniin. Abbasi itse ei ole koskaan käynytkään Afganistanissa. 

Saksasta heinäkuun alussa palautettu afganistanilainen teki itsemurhan kuusi päivää palautuksen jälkeen, Amnesty kertoo. Samaan aikaan Saksasta palautettiin myös 68 muuta afganistanilaista. Turkki puolestaan on tänä vuonna palauttanut Afganistaniin tuhansia ihmisiä.

”--- On kohtuutonta sanoa, että maa on riittävän turvallinen, jotta sinne pystytään palauttamaan ihmisiä. Valtiot, jotka kerran lupasivat tukea afganistanilaisia, kääntävät nyt kylmästi katseensa verenvuodatuksesta ja asettavat ihmisten hengen vaaraan rikkoen röyhkeästi kansainvälistä lakia. Kansainvälinen yhteisö ei saa hylätä väkivaltaa ja konfliktia pakenevia afganistanilaisia tällä kertaa”, vetoaa Amnestyn Etelä-Aasian apulaisjohtaja Omar Waraich tiedotteessa.

Myös Suomi palauttaa turvapaikanhakijoita Afganistaniin. Maahanmuuttoviraston uusimman turvallisuuskatsauksen mukaan Helmandin maakuntaan sekä osiin Uruzganin, Nangarharin ja Kandaharin maakuntia ei palauteta lainkaan turvapaikanhakijoita. Muualle heitä voidaan palauttaa.

Tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana Suomessa on tehty käännytyspäätös 10:lle ja karkottamispäätös 17:lle afganistanilaiselle. Maahanmuuttoviraston tilastot eivät kerro, montako päätöstä on toteutettu.

Amnestyn Suomen osasto ja muut suomalaisjärjestöt vaativat aiemmin tänä vuonna itsemurhaiskujen lisäännyttyä, että käännytykset Afganistaniin keskeytettäisiin. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia