Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.

Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Rauhanjärjestöt kritisoivat Suomen ja Turkin asekauppoja. Kuva: Safia Osman / CC BY-NC-ND 2.0.

Rauhanjärjestöt kritisoivat hallituksen torstaista päätöstä myöntää miehittämättömien ilma-alusten laukaisujärjestelmiä valmistavalle tamperelaiselle Robonic-yritykselle asevientilupa Turkkiin. Järjestöjen mukaan Turkin heikon ihmisoikeus- ja demokratiatilanteen takia maahan ei pitäisi viedä aseita tai edes niiden osia.

Valtioneuvoston yleisistunnossa eilen torstaina myönnetty lupa kattaa kaksi ilma-alusten lähetysalustaa, varaosat, adapterit, lähetysalustoihin liittyvät dokumentit sekä koulutuksen, konsultoinnin ja teknisen tuen.

”Päätös ei ole hyvää ja johdonmukaista ulkopolitiikkaa. Se ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius järjestöjen tiedotteessa.

Hallitusohjelman mukaan Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin. Suomea myös sitoo EU:n yhteinen kanta asekaupasta sekä kansainvälinen asekauppasopimus. Kumpikin kieltävää asekaupan maihin, joissa on riski aseiden käytöstä ihmisoikeusloukkauksiin. Hallitusohjelman mukaan Suomi myös aikoo edistää asekauppasopimuksen toimeenpanoa.

Turkin ihmisoikeustilanne on viime vuosina heikentynyt etenkin vuonna 2016 tapahtuneen epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Maahan julistettiin poikkeustila, jonka nojalla erotettiin virkamiehiä ja vangittiin tuhansia terrorismisyytösten perusteella. Parlamentin ja oikeuslaitoksen valtaa on heikennetty ja yli 150 toimittajaa on telkien takana. Myös otteet kurdivähemmistöä, oppositiota ja kansalaisaktivisteja kohtaan ovat koventuneet. Poikkeustilasta luovuttiin kesällä 2018.

Eilen vientiluvan saaneiden materiaalien loppukäyttäjä on valtioneuvoston päätöksen mukaan ilmailualan yritys Turkish Aerospace Industries. Sen suurin yksittäinen omistaja on Turkish Armed Forces Foundation, jonka tarkoituksena on parantaa maan armeijan kapasiteettia puolustusteollisuuden kautta. Alustoja on tarkoitus käyttää ilma-alusten lähettämiseen ilmapuolustusjärjestelmien käyttöä harjoiteltaessa.

Turkki oli asekauppaa seuraavan SaferGlobe-järjestön mukaan vuonna 2017 Suomen aseviennin neljänneksi suorin kohdemaa. Asekaupan arvo oli yli 13,5 miljoonaa euroa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia