Uutiset Ilmastopolitiikka

G7-maiden ilmastolupaus herättää kiitosta ja epäilyksiä

G7-maat lupasivat luopua fossiilisista polttoaineista, mutta monen maan kansallisesta ilmastopolitiikasta sitä ei huomaa, sanoo Oxfam.
(Kuva: Arron Hoare / Number 10 / Flickr.com / cc 2.0)

Kansalaisjärjestöt ovat kiitelleet G7-maiden eilistä julistusta, jonka mukaan nämä kannattavat hiilipäästöjen alasajoa vuosisadan loppuun mennessä. Osa kuitenkin muistuttaa, että maiden on huolehdittava myös omista kansallisista ilmastositoumuksistaan.

"G7-johtajat ovat viitanneet siihen, että fossiilisista polttoaineista ollaan luopumassa. Sitä ei kuitenkaan tietäisi, jos tarkastelisi kansallisia päästövähennyslupauksia, jotka on tehty Pariisin ilmastokokousta varten. G7-maat ovat alkaneet puhua oikea kieltä, mutta nyt niiden on elettävä oma retoriikkansa mukaisesti ja luovuttava hiilestä", sanoo avustusjärjestö Oxfamin G7-edustaja Jorn Kalinski järjestön kannanotossa.

Saksassa sunnuntaina ja maanantaina kokoustaneet G7-maat pääsivät eilen sopuun ilmastotavoitteistaan. Kokouksen loppjulistuksen (pdf) mukaan hiilidioksidipäästöistä on päästävä kokonaan vuosisadan loppuun mennessä. Maat lupaavat myös uudistaa vuoteen 2050 mennessä globaalia energiajärjestelmää.

Lisäksi G7-maat uusivat lupauksensa antaa kehitysmaille ilmastorahoitusta 100 miljardia dollaria vuodessa vuoteen 2020 mennessä. Toistaiseksi YK:n vihreässä ilmastorahastossa on vasta 10 miljardia dollaria.

Greenpeacen poliittisen neuvonantajan Ruth Davisin mukaan tulosta voi pitää erityisen merkittävänä, koska G7-maiden on ollut tunnetusti vaikea saada aikaan yhteisiä strategioita. Nyt Saksan liittokansleri Angela Merkel onnistui kuitenkin torjumaan Japanin ja Kanadan vastustuksen, hän kirjoittaa.

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan lupaukset kaipaisivat kuitenkin yhä konkretiaa ja kunnianhimoa.

"Kehitysmaat ovat valmiita etenemään nopeasti ja kauas uusiutuvissa energianlähteissä, mutta ne tarvitsevat sitä varten rikkailta mailta rahoitusta ja teknologiaa. Tarvitsemme konkreettisempia sitoumuksia välittömiin toimiin. Haluamme myös nähdä investointien siirtymisen matalahiilisiin teknologioihin", järjestön ilmastoaloitteen johtaja Sam Smith sanoi BusinessGreen-uutissivuston mukaan.

Ilmastopolitiikka politiikkaympäristöilmastonmuutos GreenpeaceOxfam International

Lue myös

Mies kumartuneena kanavan varrella.

Selvitys: Köyhiin maihin suuntautuvaa ilmastorahoitusta ei seurata riittävän tarkasti – Suomen tukemien rahoittajien toiminnassa parantamisen varaa

Rikkaiden maiden pitäisi ohjata köyhille maille sata miljardia dollaria ilmastorahoitusta vuoteen 2020 mennessä. Rahoituksen vastuullisuutta on kuitenkin vaikea arvioida, käy ilmi Suomen Lähetysseuran selvityksestä.
Ihmisiä rivissä pöydän takana

Suomalaisjärjestöt: Madridin ilmastokokous loppui katastrofiin

Suuret saastuttajamaat asettivat politikoinnin ja fossiiliteollisuuden edut ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle, moittivat järjestöt. ”Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.