G7-maiden ilmastolupaus herättää kiitosta ja epäilyksiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

G7-maiden ilmastolupaus herättää kiitosta ja epäilyksiä

G7-maat lupasivat luopua fossiilisista polttoaineista, mutta monen maan kansallisesta ilmastopolitiikasta sitä ei huomaa, sanoo Oxfam.

Kansalaisjärjestöt ovat kiitelleet G7-maiden eilistä julistusta, jonka mukaan nämä kannattavat hiilipäästöjen alasajoa vuosisadan loppuun mennessä. Osa kuitenkin muistuttaa, että maiden on huolehdittava myös omista kansallisista ilmastositoumuksistaan.

"G7-johtajat ovat viitanneet siihen, että fossiilisista polttoaineista ollaan luopumassa. Sitä ei kuitenkaan tietäisi, jos tarkastelisi kansallisia päästövähennyslupauksia, jotka on tehty Pariisin ilmastokokousta varten. G7-maat ovat alkaneet puhua oikea kieltä, mutta nyt niiden on elettävä oma retoriikkansa mukaisesti ja luovuttava hiilestä", sanoo avustusjärjestö Oxfamin G7-edustaja Jorn Kalinski järjestön kannanotossa.

Saksassa sunnuntaina ja maanantaina kokoustaneet G7-maat pääsivät eilen sopuun ilmastotavoitteistaan. Kokouksen loppjulistuksen (pdf) mukaan hiilidioksidipäästöistä on päästävä kokonaan vuosisadan loppuun mennessä. Maat lupaavat myös uudistaa vuoteen 2050 mennessä globaalia energiajärjestelmää.

Lisäksi G7-maat uusivat lupauksensa antaa kehitysmaille ilmastorahoitusta 100 miljardia dollaria vuodessa vuoteen 2020 mennessä. Toistaiseksi YK:n vihreässä ilmastorahastossa on vasta 10 miljardia dollaria.

Greenpeacen poliittisen neuvonantajan Ruth Davisin mukaan tulosta voi pitää erityisen merkittävänä, koska G7-maiden on ollut tunnetusti vaikea saada aikaan yhteisiä strategioita. Nyt Saksan liittokansleri Angela Merkel onnistui kuitenkin torjumaan Japanin ja Kanadan vastustuksen, hän kirjoittaa.

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan lupaukset kaipaisivat kuitenkin yhä konkretiaa ja kunnianhimoa.

"Kehitysmaat ovat valmiita etenemään nopeasti ja kauas uusiutuvissa energianlähteissä, mutta ne tarvitsevat sitä varten rikkailta mailta rahoitusta ja teknologiaa. Tarvitsemme konkreettisempia sitoumuksia välittömiin toimiin. Haluamme myös nähdä investointien siirtymisen matalahiilisiin teknologioihin", järjestön ilmastoaloitteen johtaja Sam Smith sanoi BusinessGreen-uutissivuston mukaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia