Uutiset Ilmastopolitiikka

G7-maiden ilmastolupaus herättää kiitosta ja epäilyksiä

G7-maat lupasivat luopua fossiilisista polttoaineista, mutta monen maan kansallisesta ilmastopolitiikasta sitä ei huomaa, sanoo Oxfam.
(Kuva: Arron Hoare / Number 10 / Flickr.com / cc 2.0)

Kansalaisjärjestöt ovat kiitelleet G7-maiden eilistä julistusta, jonka mukaan nämä kannattavat hiilipäästöjen alasajoa vuosisadan loppuun mennessä. Osa kuitenkin muistuttaa, että maiden on huolehdittava myös omista kansallisista ilmastositoumuksistaan.

"G7-johtajat ovat viitanneet siihen, että fossiilisista polttoaineista ollaan luopumassa. Sitä ei kuitenkaan tietäisi, jos tarkastelisi kansallisia päästövähennyslupauksia, jotka on tehty Pariisin ilmastokokousta varten. G7-maat ovat alkaneet puhua oikea kieltä, mutta nyt niiden on elettävä oma retoriikkansa mukaisesti ja luovuttava hiilestä", sanoo avustusjärjestö Oxfamin G7-edustaja Jorn Kalinski järjestön kannanotossa.

Saksassa sunnuntaina ja maanantaina kokoustaneet G7-maat pääsivät eilen sopuun ilmastotavoitteistaan. Kokouksen loppjulistuksen (pdf) mukaan hiilidioksidipäästöistä on päästävä kokonaan vuosisadan loppuun mennessä. Maat lupaavat myös uudistaa vuoteen 2050 mennessä globaalia energiajärjestelmää.

Lisäksi G7-maat uusivat lupauksensa antaa kehitysmaille ilmastorahoitusta 100 miljardia dollaria vuodessa vuoteen 2020 mennessä. Toistaiseksi YK:n vihreässä ilmastorahastossa on vasta 10 miljardia dollaria.

Greenpeacen poliittisen neuvonantajan Ruth Davisin mukaan tulosta voi pitää erityisen merkittävänä, koska G7-maiden on ollut tunnetusti vaikea saada aikaan yhteisiä strategioita. Nyt Saksan liittokansleri Angela Merkel onnistui kuitenkin torjumaan Japanin ja Kanadan vastustuksen, hän kirjoittaa.

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan lupaukset kaipaisivat kuitenkin yhä konkretiaa ja kunnianhimoa.

"Kehitysmaat ovat valmiita etenemään nopeasti ja kauas uusiutuvissa energianlähteissä, mutta ne tarvitsevat sitä varten rikkailta mailta rahoitusta ja teknologiaa. Tarvitsemme konkreettisempia sitoumuksia välittömiin toimiin. Haluamme myös nähdä investointien siirtymisen matalahiilisiin teknologioihin", järjestön ilmastoaloitteen johtaja Sam Smith sanoi BusinessGreen-uutissivuston mukaan.

Ilmastopolitiikka politiikkaympäristöilmastonmuutos GreenpeaceOxfam International

Lue myös

Mies kumartuneena kanavan varrella.

Selvitys: Köyhiin maihin suuntautuvaa ilmastorahoitusta ei seurata riittävän tarkasti – Suomen tukemien rahoittajien toiminnassa parantamisen varaa

Rikkaiden maiden pitäisi ohjata köyhille maille sata miljardia dollaria ilmastorahoitusta vuoteen 2020 mennessä. Rahoituksen vastuullisuutta on kuitenkin vaikea arvioida, käy ilmi Suomen Lähetysseuran selvityksestä.
Ihmisiä rivissä pöydän takana

Suomalaisjärjestöt: Madridin ilmastokokous loppui katastrofiin

Suuret saastuttajamaat asettivat politikoinnin ja fossiiliteollisuuden edut ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle, moittivat järjestöt. ”Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.