Vihreä ilmastorahasto jäljessä tavoitteestaan teollisuusmaiden hitauden vuoksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vihreä ilmastorahasto jäljessä tavoitteestaan teollisuusmaiden hitauden vuoksi

Kehitysmaille tarkoitetusta ilmastorahoituksesta puuttuu yli puolet. Myöskään Suomi ei ole vielä maksanut osuuttaan.

YK:n ilmastosopimuksen alainen vihreä ilmastorahasto on saanut alle puolet sille marraskuussa luvatuista rahoista. Rahasto patistaa teollisuusmaita lunastamaan lupauksensa, jotta se voi viimein alkaa myöntää rahaa kehitysmaiden ilmastotoimiin. Se on oleellista myös tänä vuonna sovittavan kansainvälisen ilmastosopimuksen kannalta, rahaston johtaja Héla Cheikhrouhou muistuttaa.

Teollisuusmaat ja muutama vauraampi kehitysmaa lupasivat marraskuussa 2014 Berliinissä järjestetyssä konferenssissa sekä hieman sen jälkeen rahastoon yhteensä 10,2 miljardia dollaria eli noin 9,1 miljardia euroa. Samalla sovittiin, että rahaston on määrä olla puolillaan huhtikuun 2015 lopussa.

Lupauksista varsinaisiksi sopimuksiksi on muuttunut kuitenkin vasta neljä miljardia dollaria, noin 42 prosenttia sovitusta, rahasto kertoo tiedotteessaan (pdf). Esimerkiksi Saksa, Ruotsi ja Norja ovat maksaneet koko lupaamansa summan, Yhdysvallat ja Japani eivät vielä mitään.

Rahaston saaminen puolilleen on edellytys sille, että rahaa voidaan ryhtyä suuntaamaan kehitysmaille, joiden ilmastonmuutokseen sopeutumis- ja ehkäisyhankkeita varten rahasto on perustettu.

Suomi lupasi rahastoon 80 miljoonaa euroa, josta 34,7 miljoonaa oli määrä maksaa tänä vuonna. Toisin kuin muilla Pohjoismailla, rahat ovat toistaiseksi maksamatta. Suomen ilmastorahoitusneuvottelija Folke Sundmanin mukaan asia on kuitenkin tarkoitus saada hoidettua lähiviikkoina.

"Kyse on hallinnosta ja sisäisten varainirrotuspäätösten teosta. Muutaman viikon kuluttua ollaan maalissa", Sundman kertoo.

Suomi maksaa rahat hänen mukaansa päästöhuutokauppatuloista, joita on viime vuosina jyvitetty kehitysyhteistyöhön.

Vihreä ilmastorahasto on osa ilmastorahoitusta, jota rikkaiden maiden on sovittu maksavan kehitysmaille 100 miljardia dollaria vuodessa. Alun perin tarkoituksena oli, että rahat olisivat kehitysavun päälle ylimääräistä rahaa, mutta käytännössä monet maat irrottavat rahat kehitysyhteistyöbudjetistaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia