Uutiset Tulevaisuuden toimittajat -juttusarja

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille
Finnish Somali Women in Business -verkoston tilaisuudessa muun muassa kirjattiin konkreettisia tavoitteita yrittäjyyden edistämiseksi. (Kuva: Ella Haura)

Suomensomalialainen Rahma on vastavalmistunut merkonomi, joka hakee parhaillaan töitä. Koulun ohella hän on työskennellyt somalin kielen tulkkina, mutta oman alan töiden saaminen on tuntunut haastavalta.

“Työhaastatteluihin pääseminen vaikeaa, vaikka työhakemukseni ja CV:ni ovat hyviä ja olen saanut niihin apua. En tiedä, johtuuko se ennakkoluuloista”, hän pohtii.

Rahma on visuaalinen ihminen. Toiveena on perustaa kauneus- tai sisustusalan yritys. Tammikuisena iltana hän on matkustanut Hämeenlinnasta Helsingin Hakaniemeen, jossa pidetään Suomi-Somalia-seuran järjestämä, maahanmuuttajataustaisille naisille suunnattu Back to Business -työpaja. Mukana on Rahman lisäksi yhdeksän muuta yrittäjyydestä kiinnostunutta naista.

Työpaja on osa Finnish-Somali Women in Business -uraverkostohanketta, joka alkoi viime syksynä. Sen tavoitteena on kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. Myös muunmaalaiset ovat tervetulleita.

“Finnish-Somali Women in Business tarjoaa naisille omaa tilaa, jossa he voivat motivoida ja kannustaa toisiaan sekä jakaa inspiraatiota. Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo Suomi-Somalia-seuran projektityöntekijä Amina Mohamed.

Hakaniemen Globaalikeskuksessa osallistujia kannustetaan ideoimaan rohkeasti ja vaihdetaan ajatuksia. Mohamed kertoo omasta matkastaan yrittäjäksi sekä siihen liittyvistä epävarmuuden ja pelon tunteista.

“Tieni yrittäjäksi on ollut hyvin pitkä, ja haluan kannustaa muita uskomaan itseensä. Myös työn merkityksellisyys on tärkeää. Töiden tekemiseen on oltava muukin syy kuin raha.”Pöytäkunnissa keskustellaan tavoitteista alkaneelle vuodelle.

Kannustavan puheen lisäksi tilaisuuden vetäjät pyytävät osallistujia kirjaamaan konkreettisia asioita siitä, miten edistää oman yrittäjyyden aloittamista.

Kotiin jäämiseen on monta syytä

Suomessa elää noin 21 000 somalinkielistä. Työttömyysaste on korkea: joka toinen suomensomalialainen on työtön. Naisten osuus on vielä suurempi. Somalialaistaustaisista naisista on Suomessa töissä vain 17 prosenttia.

Tilannetta on selitetty muun muassa kotiäidin roolin perinteellä, työnantajien ennakkoluuloilla ja naisvaltaisten alojen vahvemman kielitaidon vaatimuksella. Yksiselitteistä ratkaisua ei kuitenkaan ole, sillä Suomeen muuttaneiden naisten joukko on hyvin moninainen.

Suomi-Somalia-seurassa etenkin naisille suunnatun työelämätuen tarve huomattiin järjestön Waaberi-hankkeen yhteydessä. Waaberi tukee suomensomalialaisten työelämätaitoja ja yrittäjyyttä yleisesti. Finnish Somali Women in Business on sen osa.

Naisia pöydän ääressä
Työskentelyn lomassa vaihdetaan kuulumisia ja syödään välipalaa. (Kuva: Ella Haura)

Waaberin osallistujille tarjotaan viikonloppukursseja yrittäjyydestä ja työelämästä, mentoritoimintaa, tukea harjoittelupaikkojen löytämisessä ja yhteisiä tapahtumia.

Tapaamisten aikana osallistujat ovat tutustuneet toisiinsa, ja myös Rahma on saanut uusia ystäviä.

“En tuntenut ketään verkoston jäsenistä etukäteen. On ollut mukavaa tavata samanhenkistä porukkaa”, hän kertoo.

Tärkeä osa Waaberia on myös vaikuttamistyö, sillä hanke pyrkii hälventämään yritystoimijoiden suomensomalialaisiin kohdistuvia ennakkoluuloja, jotta työllistyminen olisi helpompaa.

Kirjoittaja on Laajasalon opiston medialinjan opiskelija.

Mitä mieltä jutusta?

Lisäsikö tämä juttu tietoasi kestävästä kehityksestä tai siihen liittyvistä kysymyksistä?

Artikkeli on julkaistu osana ulkoministeriön rahoittamaa Viestintä ja kehitys -säätiön sekä Maailma.netin Tulevaisuuden toimittajat -hanketta.

Ulkoministeriö Tuettu kehitysyhteistyövaroin -logo

Tulevaisuuden toimittajat -juttusarja siirtolaisuustyö SomaliaSuomi

Lue myös

Vihreitä ja punaisia paprikoita

Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen

Maailman tavoitteena on puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Yksi keino ovat hävikkiruokaa myyvät ravintolat ja verkkokaupat, joista monien liikevaihto on kasvanut nopeasti. Bisnes ei uhkaa hyväntekeväisyyttä, johon tuotteet on perinteisesti ohjattu, uskovat tutkija Juha-Matti Katajajuuri ja Fiksu Ruuan toimitusjohtaja Juhani Järvensivu.
Nainen ja mies sillan kaiteen vieressä

Paperittomille terveyspalveluita tarjoavan Global Clinicin vapaaehtoiset toivovat, ettei klinikkaa enää tarvittaisi

Suomessa ilman virallista oleskelulupaa olevat saavat terveyspalveluita vapaaehtoisten pyörittämiltä Global Cliniceiltä. Tampereen klinikalla työskentelevät lääkäri Matthias ja sairaanhoitaja Annukka sanovat, ettei paperittomien hoitaminen julkisin varoin olisi suuri kuluerä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista