Uutiset Tulevaisuuden toimittajat -juttusarja

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille
Finnish Somali Women in Business -verkoston tilaisuudessa muun muassa kirjattiin konkreettisia tavoitteita yrittäjyyden edistämiseksi. (Kuva: Ella Haura)

Suomensomalialainen Rahma on vastavalmistunut merkonomi, joka hakee parhaillaan töitä. Koulun ohella hän on työskennellyt somalin kielen tulkkina, mutta oman alan töiden saaminen on tuntunut haastavalta.

“Työhaastatteluihin pääseminen vaikeaa, vaikka työhakemukseni ja CV:ni ovat hyviä ja olen saanut niihin apua. En tiedä, johtuuko se ennakkoluuloista”, hän pohtii.

Rahma on visuaalinen ihminen. Toiveena on perustaa kauneus- tai sisustusalan yritys. Tammikuisena iltana hän on matkustanut Hämeenlinnasta Helsingin Hakaniemeen, jossa pidetään Suomi-Somalia-seuran järjestämä, maahanmuuttajataustaisille naisille suunnattu Back to Business -työpaja. Mukana on Rahman lisäksi yhdeksän muuta yrittäjyydestä kiinnostunutta naista.

Työpaja on osa Finnish-Somali Women in Business -uraverkostohanketta, joka alkoi viime syksynä. Sen tavoitteena on kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. Myös muunmaalaiset ovat tervetulleita.

“Finnish-Somali Women in Business tarjoaa naisille omaa tilaa, jossa he voivat motivoida ja kannustaa toisiaan sekä jakaa inspiraatiota. Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo Suomi-Somalia-seuran projektityöntekijä Amina Mohamed.

Hakaniemen Globaalikeskuksessa osallistujia kannustetaan ideoimaan rohkeasti ja vaihdetaan ajatuksia. Mohamed kertoo omasta matkastaan yrittäjäksi sekä siihen liittyvistä epävarmuuden ja pelon tunteista.

“Tieni yrittäjäksi on ollut hyvin pitkä, ja haluan kannustaa muita uskomaan itseensä. Myös työn merkityksellisyys on tärkeää. Töiden tekemiseen on oltava muukin syy kuin raha.”Pöytäkunnissa keskustellaan tavoitteista alkaneelle vuodelle.

Kannustavan puheen lisäksi tilaisuuden vetäjät pyytävät osallistujia kirjaamaan konkreettisia asioita siitä, miten edistää oman yrittäjyyden aloittamista.

Kotiin jäämiseen on monta syytä

Suomessa elää noin 21 000 somalinkielistä. Työttömyysaste on korkea: joka toinen suomensomalialainen on työtön. Naisten osuus on vielä suurempi. Somalialaistaustaisista naisista on Suomessa töissä vain 17 prosenttia.

Tilannetta on selitetty muun muassa kotiäidin roolin perinteellä, työnantajien ennakkoluuloilla ja naisvaltaisten alojen vahvemman kielitaidon vaatimuksella. Yksiselitteistä ratkaisua ei kuitenkaan ole, sillä Suomeen muuttaneiden naisten joukko on hyvin moninainen.

Suomi-Somalia-seurassa etenkin naisille suunnatun työelämätuen tarve huomattiin järjestön Waaberi-hankkeen yhteydessä. Waaberi tukee suomensomalialaisten työelämätaitoja ja yrittäjyyttä yleisesti. Finnish Somali Women in Business on sen osa.

Naisia pöydän ääressä
Työskentelyn lomassa vaihdetaan kuulumisia ja syödään välipalaa. (Kuva: Ella Haura)

Waaberin osallistujille tarjotaan viikonloppukursseja yrittäjyydestä ja työelämästä, mentoritoimintaa, tukea harjoittelupaikkojen löytämisessä ja yhteisiä tapahtumia.

Tapaamisten aikana osallistujat ovat tutustuneet toisiinsa, ja myös Rahma on saanut uusia ystäviä.

“En tuntenut ketään verkoston jäsenistä etukäteen. On ollut mukavaa tavata samanhenkistä porukkaa”, hän kertoo.

Tärkeä osa Waaberia on myös vaikuttamistyö, sillä hanke pyrkii hälventämään yritystoimijoiden suomensomalialaisiin kohdistuvia ennakkoluuloja, jotta työllistyminen olisi helpompaa.

Kirjoittaja on Laajasalon opiston medialinjan opiskelija.

Mitä mieltä jutusta?

Lisäsikö tämä juttu tietoasi kestävästä kehityksestä tai siihen liittyvistä kysymyksistä?

Artikkeli on julkaistu osana ulkoministeriön rahoittamaa Viestintä ja kehitys -säätiön sekä Maailma.netin Tulevaisuuden toimittajat -hanketta.

Ulkoministeriön tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin -logo.

Tulevaisuuden toimittajat -juttusarja siirtolaisuustyö SomaliaSuomi

Lue myös

Neljä ihmistä istuu tuoleilla seminaarissa.

Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää

Vikesin ja Maailma.netin seminaarissa pohdittiin, millaisia taitoja tulevaisuuden toimittajat tarvitsevat kestävän kehityksen kysymyksiä käsitellessään. ”On tärkeää pystyä tekemään ero todellisten ja näennäisten ratkaisujen välillä ja muistaa, että tavoite ei ole sama kuin ratkaisu”, totesi Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola.
Farkut lähikuvassa roikkumassa narulla.

Sosiaaliset paineet ovat usein himoshoppailun taustalla – Harkinta on paras keino välttää pikamuodin houkutukset

Huonolaatuisen ja epäeettisen pikamuodin haitat tunnetaan, mutta silti sen ostaminen houkuttaa kuluttajia. Muotoilun ja muodin professori Kirsi Niinimäki ja vastuullisuusasiantuntija Maija Lumme kertovat, miksi näin on ja miten siitä voi päästä eroon.
Valkoinen kivirakennus sekä pienempi rakennus, jossa kyltti Fleurs d'Algeer

Kansanliike vaatii epäkohtiin puuttumista Algeriassa – Rauhanomaisen protestoinnin kautta halutaan muuttaa rakenteita

Algerian presidentin viimekeväinen ilmoitus tavoitella viidettä presidenttikautta synnytti Hirak-liikkeen, joka on vaatinut Algerian kaduilla muutoksia viikoittain yli vuoden ajan. ”Mielenosoitukset voisi nähdä lähes terapeuttisena performanssina, jonka kautta ihmiset uusintavat kansalaisoikeuksiaan”, sanoo tutkija Karim Maiche.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Kuivuneita kuusia alhaaltapäin kuvattuna.

Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista

Maailman maat elvyttävät talouksiaan valtavilla summilla koronan vuoksi. Jos rahaa suunnattaisiin myös ilmastotoimiin, saavutettaisiin win win -tilanne, sanovat tutkijat.
Kokoussali ja mies puhumassa kahdella näytöllä.

Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP

Avunantajat keräsivät 1,4 miljardin euron avustuspotin Keski-Sahelin maihin. Pakolaisten määrä on yli 20-kertaistunut alueella vain muutamassa vuodessa.
Vuoria meren takana.

Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä

Korona on aiheuttanut taloustaantuman, josta selviytyäkseen osa Tyynenmeren saarten kaupunkilaisista on ryhtynyt kalastamaan. Konflikteilta ei ole vältytty, kun osa kalastaa suojeltuja lajeja tai menee väärille apajille.
Keramiikkapisaroita riippuu puista.

Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”

Töölönlahden ympäristössä on näytteillä kestävän kehityksen tavoitteita käsitteleviä teoksia aina biotaiteesta performansseihin ja osallistavaan taiteeseen. Kantavana teemana on ihmisen vastuun ymmärtäminen, kertoo näyttelyn kuratoinut taiteilija Marika Tomu Kaipainen.

Tuoreimmat

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”
Vuoden YK:n ystävä -tunnustus professori Eeva Furmanille
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta
Koronavirus lisännyt rajusti lasten humanitaarisen avun tarvetta Länsi-Afrikassa – Mauritaniassa ruoka-avun tarve on nelinkertaistunut
Intian vertaisvalistajat auttavat pakkotyön uhreja, jotka voivat olla jopa sukupolvien mittaisessa velkavankeudessa
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”