Uutiset Ilmastopolitiikka

Budjettiehdotus kasvattaisi luonnolle haitallisia tukia

Ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta haitalliset tuet kasvaisivat jopa 43 miljoonaa euroa samalla, kun luonnonsuojeluun ei ole luvassa lisärahoitusta. Viime vuonna luonnonsuojelulta leikattiin jopa 60 prosenttia.
(Kuva: Björn Ohlsson / CC BY-NC-ND 2.0)

Viime perjantaina julkistetussa budjettiesityksessä ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta haitallisia tukia teollisuudelle kasvatettaisiin jopa 43 miljoonaa euroa. Luonnonsuojelun määrärahoja leikattiin puolestaan viime vuonna 60 prosenttia, eikä tämän vuoden budjettiesitys tuo tilanteeseen helpotusta.

Luonnonsuojeluliitto on huolissaan esityksestä ja muistuttaa, että se on räikeässä ristiriidassa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden kanssa.

Hallitus päätti viime vuonna, ettei päästökauppatuloja enää ohjata jatkossa kehitysyhteistyöhön, vaan tuloilla kompensoidaan sen sijaan energiaintensiivistä teollisuutta. Nyt tuet ovat entisestään kasvamassa, esimerkiksi erilaisten verohelpotusten muodossa.

Kyseessä on Luonnonsuojeluliiton mukaan tuplahaitallinen tuki, joka rikkoo niin kutsuttua "saastuttaja maksaa" -periaatetta. Samalla se hidastaa teollisuuden kehittymistä vähäpäästöisemmäksi.

"Haitalliset tuet ovat kestävän kehityksen jarru, ja nyt niitä ollaan lisäämässä", kommentoi järjestön suojeluasiantuntija Hanna Aho.

Suomi on sitoutunut sekä kansallisesti että kansainvälisesti pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen vuoteen 2020 mennessä. Pariisin ilmastosopimukseen sitoutuminen tarkoittaa sitoutumista ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen puoleentoista asteeseen ja päästöjen merkittävää vähentämistä. EU-linjauksen mukaan Suomen tulisi vähentää päästöjä 39 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, mutta asiantuntijoiden mukaan tämäkään taso ei välttämättä ole riittävä.

Silti Suomi on vaatinut EU:n päästövähennyksiin joustoja, joilla esimerkiksi metsien hiilinieluja voitaisiin hyödyntää muilla sektoreilla tuotettujen päästöjen nollaamiseen. Ympäristöjärjestöt muistuttavat, että joustot eivät vähentäisi Suomen todellisia päästöjä riittävästi. Samaan aikaan metsien suojeluun tähtäävältä METSO-suojeluohjelmalta uhkaa loppua rahoitus.

Ilmastonmuutosta hidastaviin tavoitteisiin ei päästä, ellei saastuttavasta teollisuudesta tulevaisuudessa luovuta. Järjestön mukaan tavoitteita ei saavuteta varsinkaan, jos haitallisia tukia korotetaan ja luonnonsuojelulta leikataan.

"Jotta kasvava suojelun ja elinkeinotoiminnan epätasapaino saadaan korjattua, on luonnonsuojelun ja ilmastotoimien rahoituksen oltava riittävää. Rahoitus löytyy karsimalla ympäristölle haitallisia tukia, joihin tuhlataan nyt kaikkiaan neljä miljardia euroa vuodessa", kommentoi liiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että hallituksella on vielä mahdollisuus korjata tilannetta tulevassa budjettiriihessä.

talousrahoitusympäristöilmastonmuutossaastuminen Suomi Suomen luonnonsuojeluliitto

Lue myös

Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Mies Fossil of the Day Award -kyltin edustalla

Selvitys: G7-maat tukevat fossiilisia polttoaineita yhä miljardeilla lupauksistaan huolimatta

G7-maat ovat luvanneet luopua fossiilisten polttoaineiden tuista vuoteen 2025 mennessä. Tuoreen selvityksen mukaan ne kuitenkin toimivat lähes päin vastoin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.